
OECD'NİN KARA PARA SINAVINDAYIZ
ANKARA - Türkiye, bu yıl OECD Mali Eylem Görev Grubu'nun (FATF) kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele denetimine tabi tutuluyor.Daha önce 1994 ve 1998 yıllarında FATF'ın ülke incelemesine giren Türkiye, 3. tur ülke denetimleri kapsamında yeniden büyüteç altına alınıyor. 11 Eylül saldırılarının ardından kara para aklamanın yanı sıra terörizmin finansmanıyla mücadeleyi de kapsama alan OECD Mali Eylem Görev Grubu, bu turdaki ülke denetimleri sırasında, ülkelerin her 2 konuda yeterli yasal düzenlemeye sahip bulunup bulunmadığına, uygulamada zafiyet gösterip göstermediğine ve uluslararası işbirliğine açık olup olmadığına bakacak.
Türkiye de bu turda, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeledeki hukuki durumu, finansal tedbirleri ve uluslararası işbirliği bakımından kapsamlı bir incelemeye tabi tutulacak.
FATF, 3. tur ülke denetimine alınmasının ardından, kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda OECD kriterlerine göre hazırlanan 251 soruyu, yanıtlanması istemiyle Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu'na (MASAK) gönderdi.
MASAK da bu soruları, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü, BDDK, SPK, Merkez Bankası ve Hazine Müsteşarlığı'nın da aralarında olduğu ilgili kamu kuruluşlarına iletti. Kamu kuruluşlarından gelen yanıtlar da yine MASAK koordinatörlüğünde oluşturulan hukuk ve finans gruplarınca ele alınmaya başlandı.
Bu çalışmanın tamamlanmasının ardından MASAK yönetimi, 251 soruya verilen yanıtları son bir kez daha gözden geçirecek ve kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda OECD'ye verilecek Türkiye Fotoğrafı'na son şeklini verecek.
Bu arada MASAK, Türkiye'nin bu konudaki bütün uygulamalarına yer veren 251 soruya verilecek yanıtları, Haziran ayı içinde OECD'ye gönderecek. Burada yapılacak değerlendirmenin ardından bu defa Eylül'ün ilk yarısında bir OECD heyeti, Türkiye'nin kara para ve terörizmin finansmanıyla mücadele çalışmalarını yerinde incelemek üzere ülkemize gelecek.
OECD uzmanları, incelemelerinden sonra Türkiye raporunu hazırlayacak. Bu raporda, Türkiye'ye getirilen kriterlere uyum derecesine göre, ''uyumlu'', ''büyük ölçüde uyumlu'', ''kısmen uyumlu'' ya da ''uyumsuz'' notu verilecek. Söz konusu rapor, önümüzdeki yıl FATF Genel Kurulunda üye ülkelerin bilgisine sunulacak.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:50