Asayiş
  • 27.3.2006 20:33

OKUL ÖNLERİNDE EN ÇOK BIÇAK SATILIYOR

MUSTAFA DÖVER
SAMSUN - Samsun'da şiddetin önlenmesi amacıyla düzenlenen toplantıda öğretmenlerin okul önlerindeki seyyarların en çok satış yaptığı eşyanın bıçak olduğunu anlatması herkesi şaşırttı.


Açık Öğretim Lisesi'nde düzenlenen toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Alican Usta, İl Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Şubesi Müdürü Selçuk Okumuş ve okul müdürleri kaldı. Son günlerde gündeme gelen okullardaki asayiş olaylarını değerlendirilen ve okul müdürlerinin görüşlerine başvurulan toplantıda, bir okul müdürünün, "Okulumuzun önünde seyyar satıcılar var. Bir gün sohbet ettik. Eskiden incik boncuk satılan bu seyyarlarda yüzde 80 bıçak gibi kesici aletler satılıyor. Bana diğer ürünlerden kar edemediklerini söylediler. En çok parayı bıçaktan kazanıyorlar ve evlerini bu şekilde ekmek götürebiliyorlar. Bu acı bir olaydır. Bu bıçak satışı önlenemez mi?" dedi.


Soru üzerine cevap veren İl Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Şubesi Müdürü Selçuk Okumuş, 6136 Sayalı kanun kapsamına giren sustalı, oluklu av bıçağı gibi kesici aletlerin dışındaki bıçakların satışını engelleyecek bir yasanın bulunmadığını belirtti. Okumuş, "En çok öğrencilerin üzerinde yasa kapsamına girmeyen bıçaklar bulunuyor. Biz yaptığımız kontrollerde yasa çerçevesinde gerekli işlemi yarıyoruz ama 10 yaşındaki bir çocuk bile gitse o bıçak markette satılsa rahatlıkla alabilir. Çünkü yasal. Bir engel yok. Sadece belediyelerle ortak işbirliği yaparak okul önlerindeki seyyar satıcıları kaldırabiliriz. Bu arada yasa kapsamındaki bıçaklara yönelik çalışmada yapılabilir" diye cevap verdi.


Şiddet olaylarına yönelik alınacak önlemlere de ve şiddet olaylarının en çok yaşandığı okul durumuna değinen İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın, "Genelde düz liselerde şiddet olayları fazla oluyor. Çünkü buradaki öğrencilerin boş vakitleri çok fazla. Meslek okullarında öğrencilerin boş vakitleri yok. Çünkü sürekli bir şeylerle ilgileniyorlar. Ayrıca okullarda denetim artırılmalı. Öğretmenler belirli aralıklarla arama yaparak bıçak gibi taşınan suç aletleri toplanmalıdır" diye konuştu.


Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Alican Usta ise, çocuklarda şiddetin, aile içi şiddet, toplumsal, ekonomik, çocuğa fazla yüklenilmesi, madde bağımlılığı, arkadaş ortamı, dışlanma gibi bir çok nedeni bağlanabileceğini söyledi. Şiddet göstergelerinin ise uygunsuz davranışlar, şiddet resimleri, duvar yazıları, sürekli kavga gibi ortaya çıkabileceğini bildiren Usta, özellikle öğrencilerin çete gruplarından uzak tutulması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Toplantıda, okul önlerindeki yoğun azaltılması, güvenlik önlemlerinin artırılması, toplumsal bilincin oluşturulması, denetim mekanizmasının oluşturulması, yasal düzenlemeler gibi konulara da dikkat çekildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:43

İLGİLİ HABERLER