
OMV, DOĞAN HOLDİNG'İN SAHİP OLDUĞU PETROL OFİSİ'NİN YÜZDE 34'ÜNÜ SATIN ALDI
İSTANBUL (İHA) - Merkezi Avrupa'nın lider Gaz ve Petrol kurumu OMV, Doğan Holding ile Türkiye pazarının perakende ve ticaret konusunda lider kurumu Petrol Ofisi'nin yüzde 34 hissesini satın almak konusunda anlaştı. Toplam ödemenin 1.054 milyar USD olacağı, finansmanın da mevcut nakit ve kredi kaynaklarından sağlanacağı bildirildi.
OMV'den yapılan açıklamaya göre, Doğan Holding ile Petrol Ofisi'nin yüzde 34 hissesinin satışını içeren anlaşma bugün (13 Mart 2006) imzalandı.
Satıştan sonra Doğan Holding'in Petrol Ofisi hisseleri yüzde 86.7'den yüzde 52.7'ye inecek. Doğan Holding ve OMV şirketin işlerini ortaklaşa yönetecekler. Bu yönetimde her iki taraf da eşit ortak olacak. Petrol Ofisi yönetim kurulu 8 üyeye sahip olacak. Yönetim kurulunun 4 üyesi OMV, diğer 4 üyesi de Doğan Holding tarafından atanacak. Şu anda hisselerin yüzde 13.2 İstanbul Borsası'na kayıtlı olarak başka yatırımcıların portföyünde yer alıyor. Bu sözleşmenin yetkili merciler tarafından da onaylanması gerekiyor, bu işlemin 2006'nın ikinci çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Türkiye'nin hem perakende, hem de ticari piyasaları yönünden OMV için çok önemli bir Pazar olduğu vurgulanan açıklamada ayrıca, Türkiye, doğal kaynaklar yönünden zengin olan Hazar Denizi havzasına uzanan bir köprübaşı durumunda olduğu kaydedildi. OMV'nin CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, "Türkiye pazarına adım atmak OMV'inin 2010 yılı stratejisi olan, Avrupa'nın gelişim kuşağında ki liderlik pozisyonunu geliştirme ilkesine tamamen uyumludur. Bu satın alma sonucunda şirket hisse getirilerinin artması beklenmektedir. Türkiye bölgenin en hızlı büyüyen, en büyük pazarlarından bir tanesi ve Avrupa Birliği ile çok yakın bağlantılı. Türkiye akaryakıt pazarı yaklaşık 31 milyon ton bir hacme sahip. Bu hacmin 2015 yılına kadar 40 milyon tona ulaşması bekleniyor. Uzun dönem petrol pazarı büyüme potansiyeli, kişi başına düşen otomobil rakamlarına bakılınca açıkça görülüyor. Avusturya'da her bin kişiye 503 oto düşüyor, Türkiye'de ise bin kişiden sadece 66'sı araba sahibi" dedi.
"DAHA FAZLA BÜYÜME İMKANI"
OMV CEO'su Wolfgang Ruttenstorfer, ortaklıkla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:
"Petrol Ofisi ile olan iş birliğimiz hızla büyüyen Türkiye ekonomisinde sağlam temeller oluşturma konusunda attığımız önemli bir adımdır. Türkiye'de yürüteceğimiz faaliyet her yönden çok faydalı olacaktır. OMV'nin perakende ve ticaret faaliyetinin gelişmesi yanında, bol tabii kaynaklara sahip olan, Hazar Denizi havzası ve çevresindeki Araştırma ve Sondaj çalışmalarımızı daha etkin şekilde yürütebileceğimizi düşünmekteyiz. Türkiye'nin hızla büyüyen akaryakıt pazarı açısından, OMV ve Doğan Holding rafineri işletme potansiyelini değerlendirmek için ortaklaşa hareket edecektir; bu iş birliğine artan talebi karşılamak için ortaklaşa yapılacak yeni bir rafineri de dahil. Türkiye'de bulunmamız OMV'nin Orta Doğu ve Hazar bölgelerindeki Araştırma ve Üretim çalışmalarını hızlandıracaktır. Tüm bu fırsatlar Doğan ile beraberce değerlendirilecektir. Sonuçta OMV'nin Türkiye'de yer alması sayesinde; Rafineri ve Pazarlama konusunda Avru-pa'nın en büyük gelişim kuşaklarından birisinde başarılı gelişmenin devamı: Araştırma ve Üretim konusunda Hazar Bölgesindeki aktiviteler ile İran ve Pakistan çalışmalarının arasını kapatabilme olanakları sağlanacaktır. OMV Nabucco Botu Hattı projesi de Türkiye pazarına adım atmış olmamızdan yarar görecektir."
OMV'nin Rafineri ve Pazarlamadan sorumlu CEO muavini Gerhad Roiss ise, "Petrol Ofisi'nin yüzde 34 hissesini alarak Avrupa'nın büyüme kuşağında Rafineri ve Pazarlama çalışmalarının genişlemesi konusunda bir önemli adım daha attık. Petrol Ofisi hızla büyüyen Türkiye pazarında en büyük benzin istasyonu ağına sahip. OMV 2 bin 400 adetin üstünde benzin istasyonu ile Merkezi Avrupa'da zaten lider durumunda. Petrol Ofisi'nin 3 bin 600 istasyonu da eklenince, Avrupa'nın 'Benzin İstasyonu' sahnesinde önemli aktörlerden biri oluyoruz" ifadelerini kullandı.
POAŞ'IN PETROL ÜRÜNLERİ PAZARINDAKİ PAYI YÜZDE 35
Merkezi İstanbul'da olan Petrol Ofisi Türkiye'nin işlenmiş petrol ürünleri pazarında yüzde 35 pay ve 2005 yılında yaklaşık 8.1 milyon ton ile lider konumunda. 2015 yılına kadar bu hacmin 10.3 milyona ulaşması bekleniyor. POAŞ 800 metre küp kadar iyi konumlanmış depolama tesisine, bu rakam da Türkiye kapasitesinin yüzde 29'una eşit. Bu kapasitenin daha da hızlı büyümesi bekleniyor. Ayrıca POAŞ, 3 bin 631 benzin istasyonuna sahip. Petrol Ofisi 2005'in ilk 9 ayında 6.56 milyar dolar satış gerçekleştirdi. Kurum yaklaşık bin çalışana sahip. 1941 yılında bir KİT (Kamu İktisadi Teşekkülü) olarak kurulan ve birincil çalışma alanı iç ve dış piyasalardan temin edilen petrol ürünlerinin pazarlanması olan kurum, 1990 ve 2000, yıllarında özelleştirmeye tabi tutuldu ve sonuçta hisseler Türkiye İş Bankası (İş Bank) ve Doğan Holding'e satıldı.. Eylül 2005'te İş Bankası'nın elindeki tüm POAŞ Doğan Holding tarafından satın alındı. Böylece Doğan Holding çoğunluk hisselere sahip oldu. Bir miktar azınlık hisse İstanbul Borsası'nda işlem görüyor.
Öte yandan, Doğan Ailesi tarafından kurulan Doğan Holding, Türkiye'nin ilk beşi arasında yer alıyor. Grup öncelikle medya, petrol ürünleri ve doğalgaz dağıtımına odaklanıyor. Ayrıca turizm, sigortacılık, endüstri ve ticaret konular da faaliyet alanına dahil. Doğan Holding'e ek olarak, Grubun dokuz ayrı şirketi de İstanbul Borsası'na kayıtlı (Petrol Ofisi, Doğan Yayın Holding, Hürriyet, Milliyet, Ray Sigorta, Milpa, Çelik Halat, Ditas ve Doğan Burda Rizzoli). İstanbul Borsası'na kayıtlı Doğan Grubu şirketlerin toplam değeri 9.6 milyar ABD Doları civarında. 2005 3. çeyrek konsolide finans tablolarına göre, Doğan Holding'in toplam cirosu 5.0 milyar ABD Doları'na yaklaşıyor, çalışan sayısı ise yaklaşık 11bin.
OMV'NİN FAALİYETLERİ
OMV ve Türk doğal gaz şirketi BOTAŞ 3 uluslararası kuruluş ile ortak olarak, Türkiye'de başlayıp Avusturya'da bitecek bir doğal gaz boru hattı projesini yürütüyor. Nabucco Projesi 3 bin 300 km uzunluğunda bir boru hattı inşa etmeyi hedefliyor ve planlanan şekilde ilerliyor. Boru hattı Azerbaycan, Mısır, İran, Irak ve Rusya doğal gaz yataklarını birleştirecek. 28 Haziran 2005 günü beş ortak - BOTAŞ, Bulgargaz, Transgaz, MOL ve OMV Gas - proje için ortaklık belgesini imzaladı. Bu boru hattının hayata geçirilmesi, hem ortakların ülkelerinde hem de AB genelinde devamlı artan doğal gaz talebinin yeni arz imkanı ile karşılanmasını sağlayacak. İlk fizibilite çalışmaları EUR 4.6 milyar euro yatırım gerektiğini gösterdi. 2008 yılında başlayacak proje için son karar 2007'de alınacak. Böylece operasyon 2011 yılında başlayacak.
Bu arada, grup satışı 9.88 milyar euro, çalışan sayısı 6 bin 475 kişi (2004 rakamları), pazar aktifleşmesi 15 milyar euro olan OMV Aktiengesellschaft, resmen Avusturya'nın en büyük endüstri kurumu. Orta Avrupa'nın lider gaz ve petrol kuruşu olarak, OMV Rafineri ve Pazarlama (R&M)konusunda13 ülkede aktif durumda ve pazar payını 2010 yılına kadar, yüzde 20'ye yükseltmeyi hedefliyor. Sondaj ve Üretim (E&P) alanında OMV, 5 kıtada 18 ülkede çalışıyor. Doğal gaz pazarında OMV depolama tesislerine ve 2 bin uzunluğunda boru hattı sistemine sahip. Yılda 43 bcm doğalgazı Almanya ve İtalya gibi ülkelere ulaştırıyor. OMV tümleşik Kimya ve Petrokimya tesislerine ortak; yüzde 50 hisse AMI Agrolinz International GmbH ve yüzde 35 hisse Borealis A/S (dünyanın önde gelen polyolefin üreticilerinden). Diğer önemli iştirakleri: yüzde 51 hisse Petrom SA, yüzde 50 hisse EconGas GmbH, yüzde 45 hisse Bayernoil rafineri ağı ve yüzde 10 hisse Macar Mol şirketi. Romanya'nın en büyük petrol şirketi Petrom'da 2004 yılında çoğunluk hissesini satın alarak, OMV Orta Avrupa'nın en büyük doğal gaz ve petrol şirketi haline geldi. 1.4 milyar boe üzerinde petrol ve gaz rezervleri, 340 bin boe günlük üretim ve yıllık 26.4 milyon ton rafineri kapasitesine sahip olan, OMVnin ayrıca 13 ayrı ülkede 2 bin 536 benzin istasyonu bulunuyor. Grubun Tuna havzasındaki rafineri ve pazarlama piyasa payı yüzde 18.
OMV aktif olarak kendi Davranış Kurallarının içinde yer alan değerlere sadık kalıyor. Bu kuralların en önemlisi ekonomik olarak zayıf bölgelerdeki sosyal ve doğal çevreye yönelik kuvvetli bir duyarlılık. OMV çalışmaları sırasında ekonomik, sosyal ve çevresel konularda çok hassas davranıyor. Her altı ayda bir "Global Reporting Initiative- Global Raporlama İnisiyatifi" kurallarına uygun performans raporları yayınlıyor.