Ekonomi
  • 6.6.2005 01:35

ONUR AIR HOLLANDA PAZARINDAN ÇEKİLMEYİ DÜŞÜNÜYOR...

Hollanda’nın uçuş yasağı, Onur Havayolları’nın bu ülkeye düzenlediği haftalık seferleri 70’ten 20’ye düşürdü. Tüm çabalara rağmen yolcu bulmakta zorlanan firma, başta İngiltere olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine yönelecek.

Hollanda’nın 12 Mayıs’ta aldığı uçuş yasağı kararı ile büyük prestij kaybına uğrayan Onur Air (Hava Yolları), bu ülkedeki pazar payını azaltıp diğer Avrupa ülkelerine kaydırmayı planlıyor. “Bu yıl bizi bitirdiler.” diyen firma yetkilileri, özellikle İngiltere uçuşlarına ağırlık verebileceklerini söyledi.

Hollanda Sivil Havacılık Teşkilatı’nın, ‘teknik arızaları’ gerekçe göstererek getirdiği uçuş yasağı, Onur Air’in uçuşlarını olumsuz etkiledi. Almanya, Fransa ve İsviçre de yasağa uymuştu. Kısa bir süre sonra kaldırılan uçuş yasağının etkileri hâlâ silinemedi. Yasak öncesi Hollanda’ya haftada 70 sefer düzenleyen firma, yasak kalkmasına rağmen 20-25 sefer yapabiliyor. Hollanda paket tur pazarının yüzde 50’sini elinde bulundururken, yasak sonrası tur operatörlerinin anlaşmaları feshetmesiyle birlikte yolcu bulmakta zorlanıyor. En büyük gelir kapısı olan Antalya seferleri yaklaşık yüzde 60 oranında azaldı. Yolcu sayısının artırılması için yapılan çalışmalar da istenen sonucu vermedi.

Onur Air yönetimi ise gelinen noktada bir durum değerlendirmesi yaparak Avrupa’da tekrar güçlü bir konuma gelebilmek için önümüzdeki yıl güçlü bir pazar bulma arayışına girme kararı aldı. Kendilerine yapılan tüm haksızlıkların Hollanda paket tur pazarında söz sahibi olmaları yüzünden kaynaklandığına dikkat çeken yetkililer, “Hollanda’ya haftada 70 sefer yapıyorduk. Bunu engellemek amacıyla sudan bahanelerle uçuşlarımızı durdurdular. Hollanda amacına ulaştı. Bu yıl en fazla haftada 30-35 sefere düzenleriz. Önümüzdeki yıl ise neler olacağını hesaplamak zor. Bu yüzden başka pazarlar araştıracağız. İngiltere uçuşlarımıza ağırlık verebiliriz.” diye konuştu. Yetkililer, aynı senaryoların diğer Türk havayolu şirketi Atlasjet için de üretilebileceği uyarısında bulundu.

Beş yılda 1,5 milyon yolcu taşıdı

Hollanda seferlerine 1993’te başlayan Onur Air, kısa sürede pazarda söz sahibi oldu. Şirket, düne kadar İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bodrum, Dalaman ve Kayseri’den Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht ve Rotterdam kentlerine haftada 70 sefer düzenliyordu. Şirket 2001-2005 yılları arasında Türkiye-Hollanda parkurunda 4 bin 249, Hollanda-Türkiye parkurunda da toplam 4 bin 245 uçuş gerçekleştirdi. Bu uçuşlarda, Türkiye’ye 791 bin 17 kişi, Hollanda’ya ise 786 bin 576 yolcu taşındı. Hollanda’nın ardından Almanya, Fransa ve İsviçre’nin getirdiği yasak sonrası yaklaşık 30 milyon dolar zarara girdiğini açıklayan şirket, Türkiye’de kurdukları denetleme ekibi ve ek tedbirler sebebiyle yaz sezonunda 5 milyon dolarlık bir ek maliyet altına gireceklerini kaydetti.

Hollanda Sivil Havacılık Teşkilatı, Onur Air uçaklarını uzun süredir çok sıkı denetim altında tutuyordu. Hollandalılar, özellikle filodaki 1983-1984 model olan 3 adet A 300-B4-200 model uçakları eski olduğu gerekçesiyle yakın takibe almıştı. Onur Air yetkilileri ise uçakların eskiliğinden çok, daha fazla yolcu alması yüzünden Hollandalıları rahatsız ettiğini söyledi. Hollanda’nın baskı uyguladığı bir başka konu da, geçen yıl Hollanda’da pistten çıkan MD 88 tipi uçağına yönelik oldu. Onur Air, bu olayın ardından 5 uçağını Hollanda uçuşlarından çekerek iç hat seferlerinde kullanmaya başladı. Onur Air yetkilileri bu konuda, “MD 88’ler, yurtdışı uçuşlarında ekonomik değildi. Bu yüzden bizim için daha kârlı bir operasyon olan iç hat uçuşlarımızda kullanma kararı aldık.” açıklamasını yaptı. Hollandalı yetkililer, yolcu ve bagaj ağırlıkları konusunda da baskı uyguladı. Hollandalılar, Onur Air’in daha çok yolcu bulmak için bagaj ağırlığı konusuna önem vermediğini, aşırı yükün de uçuş güvenliğini tehdit ettiğini ileri sürmüştü.


Mustafa Gün - Zaman

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:17

İLGİLİ HABERLER