
ORG. BAŞBUĞ'DAN DİYARBAKIR ÇIKIŞI
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, terör örgütünün kırılma noktasına doğru kaydığını belirterek, terör belasının etkinliğinin mümkün olduğunca kısa sürede sonlandırılmasını hedeflediklerini söyledi.
Başbuğ, Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığında düzenlediği basın toplantısında, terörle mücadelenin sivil toplum kuruluşları, Türkiye'nin tüm kurum ve kuruluşlarıyla top yekün sürdürülmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin terörden çok çektiğini ve son 24 yılda 30-35 bin kişinin yaşamını yitirdiğini kaydeden Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:
''Güvenlik alanındaki mücadele güvenlik kuvvetlerine ait bir sorumluluktur. Güvenlik kuvvetlerimiz artan bir kararlılık ve şiddetle bölücü terör örgütüne karşı mücadelesini sürdürmektedir. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın. Bu terör örgütü etkisiz hale getirilinceye kadar bu mücadele aynı kararlılıkla devam edecektir.
Terör örgütü kırılma noktasına doğru kayıyor. Biz Türk Silahlı Kuvvetleri olarak Türkiye'nin başındaki bölücü terör örgütünün, terör belasının etkinliğinin mümkün olduğunca kısa sürede sonlandırılmasını hedefliyoruz. Önemli olan biz devlet olarak, millet olarak tüm kuruluşlarıyla kırılma noktasına giden terör örgütüne daha ağır darbeyi vurmak için el birliğiyle koordineli işbirliğiyle omuz omuza bu mücadeleyi daha da artan bir yoğunlukta götürmeliyiz.''
Başbuğ'un diğer açıklamaları şöyleydi:
"Terörle mücadelenin önemi nedeniyle ilk ziyareti buraya yaptık. İkinci Ordu bizim için çok önemlidir. 24 yıldır bu andı bölücü terör örgütüne karşı devam ettiriyoruz.
Terörle mücadele devleti ve halkı kapsayacak şekilde yapılmalıdır. Terörle mücadele koordineli olarak yapmak zorunlu. Bunu sağlayamazsanız bu mücadelede başarılı olmazsınız. Koordineli çalışma bu süreci kısaltmak için önemlidir.
Bu konuda sivil toplum örgütlerinin rolü çok önemli. Dün Diyarbakır Valiliği'nde sivil toplum örgütü temsilcileriyle 1 buçuk saat süren görüşme yaptık. Diyarbakırdaki sivil temsil örgütü temsilcilerinin görüşlerini dinledik. Bu anlamda samimi açık görüşlerini ifade ettiler. Bizim görevimiz hükümet başta olmak üzere buradaki elde ettiğimiz bilgi ve izlenimlerimizi aktaracağız. Bu çerçevede Diyarbakır çok önemli. Diyarbakır'ın hali hazırda içinde bulunduğu problem bizim de problemimizdir. Biz Diyarbakır'ı bölgenin en önemli şehir olarak değerlendiriyoruz. Burada en önemli gördüğümüz bir konuyu ifade etmek istiyorum. Diyarbakır nüfusunun yüzde 64'ü 24 yaşın altında. Bu genç nüfus potansiyeli çok iyi değerlendirmelisiniz. Terör örgütü için en potansiyel yaş grubu 14-18'dir. 14-18 yaş grubundaki gençlere meslek eğitimi sağlanmalı. Gençlerimizi ve kadınlarımızı iyi eğitmeliyiz.
Sivil Toplum örgütleri GAP eylem planından çok umutlu. Türkiye terörden çok çekti. 84'ten beri 30-35 bin insanımızı kaybettik. Bunun 6500'ü güvenlik güçlerimizden. Yaklaşık 6000 tanesi ise sivil vatandaşımız. Bölücü terör örgütü bu ülkenin başına bela olmasaydı bu kaynaklar bölgeye gidecekti. Bu milyarca dolarla ifade edilen bir para.. Türki'ye bölücü terör konusunda mesafe almalı ve normal günlere dönmelidir. Terör örgütü bir kırılma noktasına doğru gidiyor, kayıyor. Biz kırılma noktasına giren bölücü teröre karşı en ağır darbeyi halkımızla birlikte vurmalıyız. Bunu elbirliğiyle yapmalıyız. Güvenlik güçlerimiz bölücü terör örgütüne karşı mücadelesini tüm kararlılığıyla sürdürmektedir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. 2007 Aralık ayında terörle mücadelede yeni bir safha açıldı. Biz bölücü teröre karşı yaplan mücadelede iftihar edilen bir noktaya gelinmiştir. Türk Hava Kuvvetlerimizin başarısı ile iftar ediyoruz. Dünya ülkeleri Türk Hava kuvvetlerimizin bu başarısına gıpta ile bakıyorlar. Dün akşam bizzat bu operasyonlara katılan genç üsteğmen arkadaşlarımızla gurur duydum. Gözlerinde moral vardı görev aşkı vardı. Bu mücadele artan bir azimle devam edecek. Bunun yazı kışı sonbaharı ilkbaharı yok. Güneş Harekatı'ndan gerekli mesajlar alındı.
Diyarbakır bizim için çok önemli. Diyarbakır, layık olduğu yere gelecektir. "