Gündem
  • 30.7.2021 09:06

Ormanı yaktığı düşünülen iki kişiye linç girişimi.. Araçları yakıldı

Manavgat'ta ormanı yaktığı düşünülen 2 kişiye linç girişimi

Manavgat ilçesinde, 2 gündür devam eden yangında evleri ve arazileri bulunan vatandaşlar Hocalar Mahallesi girişinde ormanı yaktığını düşündükleri 2 kişinin araçlarının yolunu kesti. Bir anda sayıları artan öfkeli grup, şüphelendikleri 2 kişiye saldırmaya başladı. Bazıları ellerine geçirdikleri taşları atmaya kalkıştı. 2 kişi jandarma tarafından bölgeden uzaklaştırıldı. Öfkeli kalabalık, şüphelendikleri kişilerin otomobiline zarar verdikten sonra devirip yaktı. Daha sonra itfaiye müdahale ederek, yanan aracı söndürdü. Öfkeli kalabalığın dağılmaması üzerine bölgeye gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, jandarmanın şüpheliyi götürebilmesi için grubu ikna etmeye çalıştı.

Manavgat ilçesinde hem yerleşim yerlerinde hem de ormanda 2 gündür devam eden yangın nedeniyle bölgede çok sayıda bina ve araç zarar görürken, binlerce hayvan da öldü. Bölgede evleri ve arazileri bulunan vatandaşlar ise Hocalar Mahallesi girişinde ormanı yaktığını düşündükleri 2 kişinin araçlarının yolunu kesti. Bir anda sayıları artan öfkeli grup, şüphelendikleri 2 kişiye saldırmaya başladı. Durumun haber verilmesi üzerine jandarma ekipleri hızla bölgeye hareket etti.

ÖFKELİ KALABALIK OTOMOBİLİ DEVİRİP, ATEŞE VERDİ

Kimliği belirsiz 2 kişiyi, öfkeli kalabalığın elinden güçlükle alan jandarma ekipleri, ekip aracına bindirip bölgeden uzaklaştırmak istedi. Bu sırada kalabalıktan bazıları jandarma aracına bindirildikleri sırada bu kişilere saldırmaya çalıştı. Bazıları ellerine geçirdikleri taşları atmaya kalkıştı. Daha sonra bu 2 kişi jandarma tarafından bölgeden uzaklaştırıldı. Öfkeli kalabalık, şüphelendikleri 2 kişinin otomobiline zarar verdikten sonra devirip yaktı. Daha sonra itfaiye müdahale ederek, yanan aracı söndürdü.

ÇEVİK KUVVET VE KOMANDOLAR TAKVİYE GELDİ

Kalabalık grup 2 kişinin bindirildiği jandarma araçlarının bölgeden çıkmasına izin vermedi. Sayıları hızla artan ve yaklaşık 3 bin kişiye ulaşan grup, jandarma araçlarının önünü kesip, içindeki 2 kişiyi indirmeye çalıştı. Öfkeli kalabalık zaman zaman tekbir de getirirken, jandarma grubu uzaklaştırmak için yoğun çaba sarf etti. Bölgeye çevik kuvvet polisleri, komando timleri de takviye olarak yönlendirildi. Jandarma ve çevik kuvvet ekipleri, jandarma aracının etrafını çevirerek, kalabalığın içinden geçmeye çalıştı ancak güçlükle ilerleyebildi. Jandarma ekipleri halen bölgeden 2 kişiyi uzaklaştırmaya çalışıyor.

İNCELEME SÜRÜYOR

Yetkililer ise 'ormanı yaktığı' iddia edilen 2 kişinin orman yangınlarıyla ilgileri olup olmadığının henüz belli olmadığını, olayla ilgili incelemenin devam ettiğini belirtti.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU ÖFKELİ KALABALIĞIN YANINA GELDİ

Manavgat’ta yangın çıkardıkları iddiasıyla vatandaşlar tarafından darbedilen 2 kişi, jandarma tarafından linç edilmekten kurtarılırken, öfkeli kalabalık jandarmanın bu kişileri götürmesine izin vermedi. 2 kişinin bulunduğu aracın etrafını çeviren kalabalık uzun süre jandarma aracının çıkışına engel oldu. Jandarma ve polis ekipleriyle de gerginlik yaşayan kalabalık grup zaman zaman ekiplere taş attı. Tepkilerin dinmemesi üzerine kalabalığın bulunduğu yere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu beraberinde Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya milletvekilleri Mustafa Köse ve İbrahim Aydın, İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan ile geldi. Vatandaşlarla bir süre sohbet eden Bakan Çavuşoğlu, tepki gösteren kişileri ikna etmeye çalıştı. Yangının devam ettiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, jandarma ekiplerinin yangın noktasında görevli olduğunu hatırlatarak kalabalıktan dağılmalarını istedi.

ANDARMA ARACININ CAMLARI KIRILDI

İki şüphelinin bulunduğu aracın etrafı jandarma ekipleri tarafından kalkanlarla kapatılarak hareket ettirildi. Aracın hareket ettiğini gören kalabalık, taş ve su şişeleri atmaya başladı. Bu sırada ekipler ile vatandaşlar arasında yaşanan arbedeye ise İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan müdahalede bulundu. Ekipler vatandaşlara biber gazı ile müdahale etti. Bir jandarma aracının camları atılan taşlarla kırılırken, bir jandarma eri de atılan taşların gelmesi sonucu hafif şekilde yaralandı.


TOMA MÜDAHALE ETTİ

Kalabalık dağılmayınca jandarmaya ait TOMA su sıkarak kalabalığa müdahale etti. Jandarma ekipleri ile kalabalık arasında zaman zaman arbede de yaşandı. Öfkeli kalabalık şüphelilerin bulunduğu aracın çıkışına izin vermemek için yol üzerindeki tahtaları ateşe vererek barikat kurdu. Araç kalabalığın arasından güçlükle çıkarak jandarma karakoluna giderken, yakılan ateş TOMA tarafından söndürüldü.

Öte yandan 2 kişinin tutulduğu zırhlı aracın üzerine çıkan bir kişi, üst taraftaki kapağı açmaya çalıştı. Bu sırada aracın içindeki jandarma personeli de biber gazıyla bu kişiye müdahale etti.

 

Bakan Çavuşoğlu'ndan sabotaj iddiası üzerine yaşanan linç girişimine yönelik açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesinde yangın bölgesinde sabotaj iddiası üzerine jandarma tarafından gözaltına alınan gençlerin akşam linç girişimine uğramasıyla ilgili olarak, “Tüm kurumlarımız bununla ilgili hassas bir çalışma yürütüyor. Eğer böyle bir şey varsa soruşturmanın ve bağlantıların araştırılması gerektiğini söyledik. O zaman her kişinin şüpheli ya da suçluyu, orada bir de bıçaklama olmuş birbirini linç etmeye kalkarsa bu olmaz” ifadelerine yer verdi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan sabotaj iddiası üzerine yaşanan linç girişimine yönelik açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulualan Yangın Kontrol ve İzleme Merkezi'nde yangının seyrine yönelik açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, dün akşam sabotaj iddiası ile ilgili 3 kişinin gözaltına alınması sonrası yaşanan linç girişimi ile ilgili de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Çavuşoğlu, “Aynı anda ülkemizin farklı alanlarında yangınlar başlayınca doğal olarak bunu kim yaptı? Vatandaşlarımızın düşünceleri var, bizimde şüphelerimiz var. Tüm kurumlarımız bununla ilgili hassas bir çalışma yürütüyor. Antalya'da birkaç yerde yangın başladı. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor.

Bazı şüphelilerde gözaltına alındı. Dün akşam Manavgat'ta mahallede jandarma ve polisin tespitine göre, Antalya merkezden gelen 3 kişi burada mahalledeki kişilerin kimlik sormasıyla başlayan bir tartışmadan sonra, kundaklama suçlamasıyla bir gözaltı olayı oldu. Bu gözaltı olduktan sonra jandarma olaya el koydu. Ardından polisimiz ve jandarmamız vatandaş arasında bir gerginlik oldu. Bu gerginlikte uzun süre sürmüş. Vatandaş bu şüphelilerin oradan bırakılmasını değil kendilerini teslim edilmesini talebinde bulunmuşlar” dedi.

“Birkaç saat bu gerginlik sürünce bize haber verildi”

Gerginliğin yaşandığı alana kendisinin de gittiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, “Birkaç saat bu gerginlik sürünce bize haber verildi. Bende hemşerileri olarak gittim vardığım zamana çok gerginlik var. Patlama noktasına gelmişti. Bize de hatta suçluları' Korumaya mı geldiniz' gibi suçlamalarda bulunmaya kalktılar. Fakat daha sonra vatandaşlarımızın arasına girerek durumu anlatarak şüphelinin suçluymuş gibi muamele görmesinin doğru olmadığını, devletin kanunlarının, kurallarının olduğunu, suçluysa da ilgili kanunların neticesinde muamele göreceğini anlattık. Şüphenin kalkması için soruşturmanın yapılması gerektiğini anlattık. Sadece Manavgat'tan değil Serik ve Alanya'dan binlerce vatandaş vardı. Eğer böyle bir şey varsa soruşturmanın ve bağlantıların araştırılması gerektiğini söyledik. O zaman her kişinin şüpheli ya da suçluyu, orada bir de bıçaklama olmuş birbirini linç etmeye kalkarsa bu olmaz. Bunları anlattık” sözlerine yer verdi.

“Ama öyle olmadığını anlattık, kucaklaştık”

İnsanların yangında can ve mal kaybı yaşadığına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, “Bunların etkisiyle dün akşam gergindi. Dün akşam gerginliği sakinleştirdik kucaklaştık. Ufak tefek itiş kakışmalar olmuş ama sonra vatandaşımız hem jandarma hem polisimiz normale döndü. 3 şüpheli emniyet güçlerince götürüldü. Dün akşam gerginlik oldu büyük gerginlikti. Bunu başka yere çekenlerde oldu, doğru bize de tepkiler oldu, ‘Yangından dolayı protesto edildiler' gibi. Ama öyle olmadığını anlattık, kucaklaştık. Olay büyümeden gerekli işlemler yapıldı” açıklamasını yaptı.

Güncellenme Tarihi : 30.7.2021 19:45

İLGİLİ HABERLER