Gündem
  • 30.6.2009 17:57

ORTADOĞU'NUN 'ONE MINUTE' AŞKI KISA SÜRDÜ...

Davos'ta İsrail liderine tepki göstererek başta İslam ülkeleri olmak üzere dünyanın en sevilen liderlerinden biri haline gelen Erdoğan'ın popülerliği kısa sürdü. Ancak Türkiye'de hala açık ara önde...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ocak ayında Davos’taki “one minute” çıkışının ardından, özellikle Arap ve Müslüman coğrafyadaki popülerliği tavan yapmıştı.
Ancak bugünlerde Erdoğan, bölgedeki popülerliğini başka liderlere kaybetmiş görünüyor.

World public opinion adlı kuruluşun tüm dünya çapında 20 ülkede yaptırdığı kamuoyu anketine göre, Başbakan Erdoğan’ın Filistin topraklarında bugünkü popülerlik durumu, Ürdün Kralı Abdullah’ın ya da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın altında kaldı.

Kamuoyu araştırması aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 20 ülkede, iki ayrı kategoride yapıldı. İlk kategori “dünya liderleri” olarak belirlendi. Bu bölümde, ABD Başkanı Barack Obama, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Hu Jianto yer aldı.

ERDOĞAN, “ORTADOĞU VE AVRASYA” BÖLGESEL LİDERLERİ ARASINDA

İkinci kategoride ise, dünya Afrika, Amerika, Asya, Ortadoğu ve Avrasya olarak bölünerek, bu bölgelerdeki liderler hakkında kamuoyu araştırması yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, “Ortadoğu ve Avrasya Bölgesel liderleri”arasında yer aldı. Bu coğrafyadan ankete katılan ülkelerin halklarına, kendisine güvenip güvenmedikleri soruldu. Sonuçlar ilginç;

Davos’taki “one minute” çıkışına rağmen, Erdoğan sadece Filistin ve Mısır’da halkın desteğini alabildi. Filistin’deki popülerlik sıralamasında, birinciliği halkın yüzde 82’sinin “güveniyorum” dediği Hizbullah Lideri Nasrallah aldı. Filistin’de halkın güven sıralamasında ikinci yüzde 73 ile Ürdün Kralı Abdullah, üçüncü yüzde 69 ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dördüncü yüzde 67 ile Suriye lideri Beşar Esad oldu. Başbakan Erdoğan ise güven sıralamasında yüzde 63 ile beşinci oldu. Filistin halkının yüzde 35’i ise “Erdoğan’a güvenmiyorum” yönünde oy kullandı.

Mısır’daki kamuoyu yoklamasında da Başbakan Erdoğan’a halkın “güven desteği” çıktı. Mısır listesinde en çok güvenilir lider olarak, yüzde 81 destekle Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yer aldı. İkinciliği Suriye Lideri Beşar Esad (yüzde 68), üçüncülüğü Ürdün Kralı Abdullah’ın (yüzde 67) aldığı Mısır’daki güvenoyu listesinde, Başbakan Erdoğan, Mısır halkının yüzde 63 “güveniyorum” oyuyla dördüncü oldu. Mısır’da halkın yüzde 34’ü Erdoğan’a güvenmediğini bildirdi.

IRAKLILAR GÜVENMİYOR

Irak’ta yapılan araştırmada ise, halkın ancak yüzde 30’u Başbakan Erdoğan’a “güvendiğini” bildirdi. Yüzde 52’si ise “güvenmiyorum” yönünde oy kullandı. Irak listesinde “en güvenilir bölgesel lider”, yüzde 60 destekle Irak Başbakanı Nuri El Maliki oldu.

TÜRKİYE’DE DURUM

Türkiye’de yapılan araştırmada ise, dünya liderleri arasında en güvenilir olarak ABD Başkanı Barack Obama, bölgesel liderler arasında ise Başbakan Erdoğan listelerin birinci sıralarında yer aldılar.

Türkiye’de dünya liderlerine güven listesi şöyle;

ABD Başkanı Barack Obama- güven oranı yüzde 45, güvensizlik oranı yüzde 46.
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad – güven oranı yüzde 33, güvensizlik oranı yüzde 48.
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon- güven oranı yüzde 12, güvensizlik oranı yüzde 56
Çin Devlet Başkanı Jianto- güven oranı yüzde 8, güvensizlik oranı yüzde 56.
Rusya Başbakanı Putin- güven oranı yüzde 15, güvensizlik oranı yüzde 63
Almanya Başbakanı Merkel- güven oranı yüzde 13, güvensizlik oranı yüzde 64
İngiltere Başbakanı Brown- güven oranı yüzde 9, güvensizlik oranı yüzde 61
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy- güven oranı yüzde 7, güvensizlik oranı yüzde 73.

Türkiye’deki Bölgesel Liderlere güven listesi ise şöyle gelişti
Başbakan Erdoğan- güven oranı yüzde 57, güvensizlik oranı yüzde 38
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev- güven oranı yüzde 47, güvensizlik oranı yüzde 32
Filistin Lideri Mahmud Abbas- güven oranı yüzde 28, güvensizlik oranı yüzde 49
Suriye Cumhurbaşkanı Esad- güven oranı yüzde 22, güvensizlik oranı yüzde 53
Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari - güven oranı yüzde 14, güvensizlik oranı yüzde 50
Sudan Cumhurbaşkanı Beşir- güven oranı yüzde 9, güvensizlik oranı yüzde 52
Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek- güven oranı yüzde 14, güvensizlik oranı yüzde 57
Ürdün Kralı Abdullah- güven oranı yüzde 12, güvensizlik oranı yüzde 62
Hizbullah Lideri Nasrallah- güven oranı yüzde 11, güvensizlik oranı yüzde 62
Irak Başbakanı Maliki- güven oranı yüzde 7, güvensizlik oranı yüzde 66.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:34

İLGİLİ HABERLER