ORTALIĞI KARIŞTIRAN İŞ GÜVENCESİ YASA TASARISI NELER GETİRİYOR?
KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nun bugünkü olağanüstü toplantı gündeminde bulunan İş Güvencesi Yasa Tasarısı çalışanlar için önemli sosyal haklar getirirken, işverenler özellikle yasada bulunan ve kıdem tazminatı ile ilgili maddelerine karşı çıkıyor.
İş Güvencesi Yasa tasarısı 1.5 yıla yakın bir süre Başbakanlık'ta bekledikten sonra 14 Şubat 2002 tarihinde Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı, tartışmalarla birlikte Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçti ve Genel Kurul'a indirildi. Bugün olağanüstü topantı çağrısı gündeminde de bulunan tasarı şu düzelemeleri içeriyor:
"- Yasa tasarısı 10 kişiden fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde çalışan 6 aydan fazla kıdemi olan işçileri kapsıyor.
- Tasarı ile işten çıkarmalarda işverenin geçerli bir neden göstermesi gerekiyor. Bu neden sendika üyeliği, sendikal çalışma, işvereni şikayet, hastalık, hamilelik, siyasi düşünce, ırk, dil vb. nedenler olamayacak.
- İşveren gerekçesini yargı önünde kanıtlamak zorunda olacak.
- Mahkeme işverenin gerekçesinin geçerli bulmazsa işe iadeye karar verebilecek.
- İşveren işçiyi işe başlatmazsa en az 6 en çok 1 yıllık ücreti tutarında tazminat ödemek zorunda kalacak".
İŞÇİ TEMSİLCİLERİNE GÖRE TASARIDAKİ EKSİKLİKLER
Bu çerçevede işçi sendikaları yasadaki önemli eksiklikleri ise şöyle sıralıyorlar:
"- Tasarıda yer alan 10 veya daha fazla işçi çalıştırma koşulu kaldırılmalıdır. Bu Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır ve kötüye kullanamaya açık.
- Tasarı işe iadeyi güvence altına almamakta tazminat öngörmektedir ve tazminatlar caydırıcı değildir. İşe iadeyi güvence altına alan düzenlemeler yapılmalı ya da tazminatlar caydırıcı seviyeye yükseltilmeli.
- Tasarıda yer alan iş güvencesinden yararlanmak için 6 ay kıdem koşulu kaldırılmalı. İş yasasının deneme süresini en çok 1 ay olarak düzenlediği göz önüne alınırsa iş güvencesinin 6 aylık kıdem koşuluna bağlanması makul değil. Bu süre deneme süresiyle aynı olmalıdır. Yine 6 aylık süre uygulamada kötüye kullanılabilir. Tıpkı kıdem tazminatından yararlanmayı engellemek için kimi işverenlerin işçilerin akitlerini bir yıl dolmadan feshetmesi gibi burada da 6 ay dolmadan iş akitlerinin feshi gündeme gelebilir.
- İş güvencesinin sadece 1475 sayılı yasaya tabi olanlarla sınırlanması önemli bir eksikliktir. Yasa Basın ve Deniz İş Kanunu kapsamında çalışanların da yararlanacağı bir biçimde genişletilmelidir.
- Yasa tasarısı bir yandan iş güvencesi ile ilgili olumlu adımlar atmaya çalışırken öte yandan işyeri sendika temsilcileri için var olan daha geniş bir güvenceyi "yargı kararıyla işe dönme" imkanını kaldırmaktadır. Bu nedenle 2821 sayılı yasanın 30. maddesinde yer alan temsilcilerin iş güvencesini azaltmaya yönelik değişiklik metinden çıkarılmalıdır".
İŞVERENLERİN KARŞI ÇIKTIĞI MADDE
İşverenler ise tasarının 'Yasa tasarısı 10 kişiden fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde çalışan 6 aydan fazla kıdemi olan işçileri kapsı' ile ilgili düzenlemeye karşı çıkıyorlar. Yine işverenler, tasarının İş Yasası ile birlikte ele alınarak çıkarılmasını istiyorlar.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:38