
ÖZİNCE: HERŞEY ÇOK İYİ DİYORUZ AMA...
ALTAY VAROL-EMRAH VAROL
DENİZLİ
TBB Yönetim Kurulu, Başkan Ersin Özince başkanlığında Denizli Sanayi Odası'nı (DSO) ziyaret etti. DSO Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı ziyarette DSO Başkanı Müjdat Keçeci Denizli ekonomisi ve yapısı hakkında katılımcılara bilgi verdi. Denizli'nin müteşebbis ruhunun gelişerek devam ettiğini, bunun da kendilerini sevindirdiğini belirten TBB Başkanı Ersin Özince, bankacılık sektörü ve sermaye piyasasının daha da büyüyerek Türk ekonomisinin yarınlarına daha yeterli mali motor gücünün yapabilmesi için çok daha büyümesi ve gelişmesi gerektiğini söyledi. Türk bankacılığı ve sermaye piyasasının gelişmekte olan ülkelerin ortalamasına dahi henüz ulaşamadığını belirten Ersin Özince, "Bunun için de bu sektörlerimizin büyütülmesi lazım ki, Türk müteşebbisinin ihtiyaçlarını karşılayabilsin. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Türkiye'nin refahını karşılayabilsin. Sektörümüzün çok daha gelişmeye ihtiyacı olduğunu devletimizin yönetimine sürekli iletiyoruz. Bunun için çareleri de gösteriyoruz" dedi.
Bunca ciddi göreceli istikrar seneleri yaşanmasına rağmen halen bankacılık sektöründe uzun vadeli kaynaklarının olmadığını belirten Özince, şunları söyledi:
"Her şey çok iyi diyoruz ama bankacılık sektörüne 3 aydan fazla mevduat gelmiyor. Bankacılık sektörü ülkesinde tahvil veya başka bir surette uzun vadeli Türk Lirası finansmanını sağlayamıyor. Sınai ve alt yapı yatırımlarını yaptığımız yıllardaki gibi devletin ön ayak olduğu reeskont kredileri, uzun vadeli teşvik kaynaklar artık yok. Rakibimiz olan Çin ve Güney Kore gibi ülkelerde var. Kısacası biz bankalar, bize ne gelirse onu aktarıyoruz."
Krizlerde aynı şeylerin olabileceğini belirten Özince, "Türk bankacılık sektörü şu son 2007 krizinde dahi 20 milyar doların üzerinde bir yapılandırma yapmıştır. Sorunlu kredi oranı çok büyümüştür. Bankacılık sektörü bunu bir şekilde çözmüştür, çözmeye çalışmıştır. Yanlış veya hoşa gitmeyen, sıkıntılı konular da ortaya çıkmıştır. Bunların çoğu maalesef bankacılık sektörünün de idari insiyatif kullanamadığını, yani kuralların, mevzuatın gereği ortaya çıkmıştır. Yoksa, biz bu ülkenin bankacıları, bu ülkenin işadamlarının bankacısıyız. Bizim başka bir niyetimiz yok" diye konuştu.
"SIKINTILARI ARZU EDİYOR DA, SAVUNUYOR DA DEĞİLİZ"
Denizli gibi illerde mevduat kredi oranının oldukça yüksek olduğunu bildiren TBB Başkanı Ersin Özince, "Kredide başka illerin ön plana çıkmasına rağmen, bankacıların ihmalinden değil, o illerin birtakım teşviklerle ön plana çıkarılmasından dolayıdır. Müşteri ile banka arasındaki ilişkilere veya müşterinin veya bankanın bazen arzu edilmeyen olaylar iş hayatında çıkabilir. Sıkıntıları arzu ediyor da, savunuyor da değiliz. Bizim işimiz bunlara çözüm bulmak" ifadelerini kullandı.
Özince, Türkiye'nin daha vadeli bir finansman yapısına, kaynak sağlarken de, kredi kullanırken de daha vadeliye kayması gerektiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Daha kısa vade diye diye yoğunlaşmış, durmuş durumdayız. Biz sıcak paradan bahsediyoruz. Yabancı sıcak paradan bahsediyoruz. Aslında bizim yerli paramız da sıcak. Bunu, Türkiye Bankalar Birliği uzatmak için ekonomi yönetimimize her çeşit çareyi TOBB mutabakat içinde uzun yıllardır söylüyoruz. Yani kimi zaman dışarıya yansıyanların tersine, Türk bankacıları Türk işadamları ile tam bir mutabakat içindedir. Ufak tefek güncel anlaşmazlıklar, sıkıntılar hariç. TOBB ilgili iş kolu yönetimi biziz."
Toplantıda TBB Başkanı Ersin Özince, DSO Başkanı Müjdat Keçeci'ye plaket verirken, Keçeci de Özince'ye ziyaretin anısına sadece Denizli'de üretilen el emeği cam çeşm-i bülbül hediye etti.