
Pakistan'ın vurduğu uçak Hindistan yönetimindeki Keşmir'de düştü
Bir görgü tanığı ve yerel hükümet yetkilisine göre, Hindistan yönetimindeki Keşmir'de kimliği belirsiz bir uçak düştü.Düşen uçağın Pakistan'ın vurduğu 5 uçaktan biri olduğu açıklandı.
Uçağın Fransız malı rafale jeti olduğu bildirildi..

Uçak, Hindistan yönetimindeki Keşmir'in başkenti Srinagar'ın 19 kilometre güneydoğusunda bulunan Wuyan köyüne düştü.
“Uçan bir uçağın sesini duyduk ve ardından büyük bir patlama oldu. Panik içinde evlerimizden dışarı fırladık ve yandığını gördük. Neyse ki kimse yaralanmadı,” yerel sakin Abdul Rashid CNN'e söyledi.
CNN'e konuşan Şrinagar İtfaiye Karargahı'nda görevli bir görevli, Wuyan'daki bir okul binasına bir savaş uçağının düştüğünü söyledi.
İsminin açıklanmasını istemeyen memur, "Personelimiz hala olay yerinde ve detaylar bekleniyor" dedi.
AFP haber ajansının yayımladığı fotoğraflarda, CNN'in de konumunu belirlediği Wuyan'daki kırmızı tuğlalı bir binanın yanındaki tarlada yatan uçak enkazı görülüyor.
Enkazın fotoğraflarından uçağın kime ait olduğu henüz belli olmadı.
Hindistan'ın Pakistan'a hava saldırısı düzenlediğini açıkladığı sırada, Çarşamba günü erken saatlerde Srinagar'da yaşayanlar büyük bir patlama sesi duydu.
Düşen uçağın fotoğraflarında Fransız üreticinin parçası görülüyor
CNN'den Brad Lendon'dan
Hindistan yönetimindeki Keşmir'de düşen bir uçağın parçalarının fotoğraflarında Fransız bir üreticinin etiketi görülüyor.
Etikette Fransız filtrasyon şirketi Le Bozec et Gautier'e ait bir uçak parçası gösteriliyor. Le Bozec, Minnesota'daki Donaldson Company'nin Fransız merkezli bir yan kuruluşudur.
Donaldson'ın 2005 yılında Le Bozec'i satın aldığında yayınladığı bir basın bülteninde, Fransız şirketinin "uçak ve helikopterlerdeki hava, yakıt, hidrolik sıvı ve hava basıncının yönetimi için filtrasyon ekipmanları tasarladığı, ürettiği ve sattığı" belirtiliyor.
Pakistan, Hindistan'ın en üst düzey Fransız yapımı Rafale savaş uçaklarından üçünü düşürdüğünü iddia ediyor; ancak uzmanlar, parçanın söz konusu uçağa ait olup olmadığını veya Pakistan'ın uçağı düşürdüğü yönündeki iddialarının doğru olup olmadığını söylemenin mümkün olmadığını söylüyor.
Griffith Asya Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı ve eski Avustralyalı hava kuvvetleri subayı olan Peter Layton, parçanın bir yakıt deposundan, muhtemelen harici bir düşürme tankından gelmiş olabileceğini söyledi.
Layton, Pakistan Hava Kuvvetleri'nin ayrıca Fransız yapımı Mirage III ve V jetlerine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
HİNDİSTAN 2022'DE SATIN ALMIŞTI
Hindistan Hava Kuvvetlerinin Twitter hesabında, Rafale tipi savaş uçağının görüntüsü paylaşıldı.
"Paket tamamlandı" ifadesinin kullanıldığı paylaşımda, Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait bir uçaktan havada yakıt ikmali yapıldıktan sonra 36 Rafale'den sonuncusunun Hindistan'a indiği belirtildi.
Paylaşımın sonunda ise Arapça olarak "çok teşekkürler" ifadesine yer verildi.
Hint medyası, "4.5 nesil uçak" olan Rafale'lerin yedek parçalarıyla teslim edildiğini duyurdu.
Bu arada, Fransa'nın Yeni Delhi Büyükelçisi Emmanuel Lenain de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 36 Rafale uçağının tüm ekipmanlarıyla Hindistan'da olduğunu görmenin gurur verici olduğunu belirtti.
Hindistan, şimdiye kadar teslim aldığı 35 Rafale tipi uçak, Batı Bengal eyaletinin Hasimara kenti ile Haryana eyaletinin Ambala kentinde konuşlandırdı.
Yeni Delhi yönetimi, 2016'da Fransız savunma üreticisi Dassault Aviation ile 9,2 milyar dolar değerinde 36 Rafale tipi savaş uçağı satın alınması için anlaşma imzalamış ve ilk 5 savaş uçağının sevkiyatı Temmuz 2020'de yapılmıştı.
Fransa daha sonra Rafale savaş uçaklarının bir kısmını parça parça teslim etmişti.
Rafale savaş uçakları tartışmalara konu oldu
Söz konusu uçaklar, Fransa ile anlaşma yapıldığından bu yana Hindistan'da tartışma konusu olmayı sürdürdü.
Muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi (INC), kendi iktidarları döneminde daha düşük fiyata pazarlığı yapılan uçakların, Başbakan Narendra Modi'nin 2014'te iktidara gelmesinin ardından 3 katı bedel ödenerek satın alındığını savunmuştu.
Modi hükümeti, Fransız şirketle yapılan sözleşmedeki gizlilik hükmünü gerekçe göstererek uçaklar için ödenen bedeli açıklamayı reddetmişti.