
Papa : 'Gemiyi yürütemeyeceğim'
YAKLAŞIK 1 milyar Katoliğin ruhani lideri Papa 16'ncı Benediktus’un 28 Şubat’ta görevi bırakacağını açıklaması dünya gündemine bomba gibi düştü. Papa, açıklamasında Kilise gemisini artık yürütemeyeceğini dile getirerek, "Tanrının huzurunda defalarca vicdanımı ve güçlerimi sınadıktan sonra ve yaşımın ilerlemesi nedeniyle, daha fazla görevime devam etmeye elverişli olmadığım kanaatine vardım" dedi.
600 yıldan bu yana ilk defa bir Papa’nın istifa kararı alması, tüm çevrelerce şaşkınlık yarattı. 2. Jean Paul’un ölümü üzerine 2005 yılında seçilen Alman asıllı 16. Benediktus, görevinin ağırlığını artık taşıyamayacağını belirtti. Papa, Otrantolu askerlerin azizlik mertebesine yükselmesi için düzenlenen törende Latince konuşarak kararını duyurdu.
"SON AYLARDA GÜCÜMÜ YİTİRDİM"
Vatikan’daki törende Kardinaller Kurulu’nun karşısında konuşan 85 yaşındaki Papa, şöyle dedi:
"Bu Kardinaller Kurulu’nu (Concistoro) sadece azizlik töreni için değil, aynı zamanda Kilise hayatı için büyük önem taşıyan bir kararı bildirmek için de topladım. Vicdanımı, gücümü defalarca tanrı huzurunda denedikten sonra ve yaşımın ilerlemesi, daha fazla görevime devam etmeme elverişli olmadığım kanaatine vardırdı."
Papa, hızlı değişimler ve inanç dünyası ile yakından ilişkili şüphelerle dolu günümüzde 'Kilise gemisini' yürütmek ve İncil’i anlatmak için fiziksel, hem de zihinsel kuvvet gerektirdiğini belirtti. Papa, son aylarda bu güçlerini yitirdiğini ve kendisine verilen görevleri layığıyla yerine getiremeyeceğini ifade etti.
Kendi isteğiyle görevi bırakma kararı aldığının altını çizen Papa, 28 Şubat 2013 tarihinde, yerel saatle 20.00’da bunun resmen gerçekleşeceğini vurguladı. ‘Ağır’ görevi boyunca kendisine eşlik eden kardinallere teşekkür eden Papa, hatalarından dolayı da af diledi. Uzun zamandır eklem ağrıları ve romatizmanın verdiği ağrılardan şikayetçi olan Papa, geçen yıl baston yardımıyla yürümeye başlamıştı.
AÇIKLAMA İÇİN OSMANLI’YLA SAVAŞAN ASKERLERİN AZİZLİK TÖRENİNİ SEÇTİ
Öte yandan Papa, 28 Şubat’ın ardından vekaleten bu görevi yürütecek bir kardinalin belirlenmesi ve ardından halefinin seçilmesi için Kardinaller Meclisi’nin toplanmasını da istedi. Papa, bu sarsıcı kararı, 1480 yılında Osmanlı’nın kuşatması sırasında Otranto’da can veren askerlerin azizlik mertebesine yükselmesine ilişkin törende açıklamayı uygun gördü. Otranto Kuşatması sırasında Osmanlı askerlerinin tutumları, İtalya’da korkuyu anlatmak için kullanılan, 'Mamma Li Turchi (Anneciğim Türkler geliyor)' deyiminin doğmasına neden olmuştu.
VATİKAN BÜYÜKELÇİSİ: SAĞLIK SORUNLARINDAN DOLAYI GÖREVİ BIRAKMIŞTIR
Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Papa’nın görevi bırakma kararının sürpriz olduğunu söyledi. Gürsoy, şöyle dedi:
"Bu kararla, Alman karakterli Papa’nın realist olduğunu görüyoruz ve bilinçli bir şekilde kendi sağlık sorunlarından dolayı haklı bir nedenle çekilme kararı aldığını görüyoruz. Kilise hukukunda, Papaların zordaki bir yönetimi bırakmaları söz konusu olmuyor. O zaman ben bunu sadece kendi iradesi ve bilinci altında aldığı bir karar olarak görebiliyorum. Kendisini birkaç hafta önce bir konserde gördüm. Zor konuşuyor ve zor hareket ediyordu. Bedenen yorgun olduğu açıkça belliydi. O bakımdan kararın, Alman din adamının tamamen sağlığıyla ilgili olduğunu düşünüyorum."
"PAPA, DEPRESYONDA DEĞİLDİ"
Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, düzenlediği basın toplantısında, Mart ayı sonundaki Paskalya Bayramı’na kadar yeni Papa’nın seçileceğini söyledi. Papa’nın kararının kendilerini de şaşırttığını belirten Lombardi, bir soru üzerine, şöyle konuştu:
"Papa, son zamanlarda depresyonda falan değildi aksine manevi bir huzur içindeydi. Depresyon izleri de cesaretsizlik izleri de yoktu. Zor olaylarla uğraştı ama bu kararı almasına götüren nedenler olduğunu söyleyemem."
İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, istifa kararının büyük bir cesaret gerektirdiğini ifade ederken, "Papa’nın kararına çok saygılıyım. Son zamanlarda güçlük yaşadığına tanık oluyorduk" derken, İtalya Başbakanı Mario Monti ise, “Beklemediğimiz bir haberdi. Sarsıldık” diyerek görüşünü belirtti.
BBC: PAPA VATİKAN’DA KİMSEYE GÜVENEMEDİĞİ İÇİN ÇOK YALNIZ HİSSEDİYORDU
VATİKAN tarihinin istifa eden ikinci lideri olarak tarihe geçen Papa 16. Benedikt’in Vatikan’da çok yalnızlık çektiği ve kimseye güvenemediği için istifa ettiği öne sürüldü.
BBC tarafından yayınlanan haber- yorumda, Papa’nın sık sık Almanya’daki yakınlarına dert yanarak Vatikan’da kimseye güvenemediğinden yakındığı belirtildi. Doğal bir lider olarak görülen selefi II. John Paul’den farklı olarak 16. Benedikt’in kendi halinde akademisyen din adamı olduğunu kaydeden BBC’ye göre, Papa’nın yakın aile dostların Margarete Ricardi, 16. Benedikt’in her fırsatta Almanya’ya giderek yakın dost ve akrabalarıyla beraber olmak ve dertleşmek istediğini belirterek, “Vatikan’da etrafındakilere güvenemediği için kendini çok yalnız hissediyordu” dedi.
"PAPA 1 YIL ÖNCE İSTİFAYA KARAR VERDİ" İDDİASI
DÜNYADA büyük yankı uyandıran Papa 16. Benediktus’un istifa kararını aslında 1 yıl önce aldığı ortaya atıldı.
Vatikan’ın resmi yayın organlarından, günlük gazete L’Osservatore Romano’nun direktörü Giovanni Maria Vian, birinci sayfadan, 'Tanrının geleceği (Il Futuro di Dio)' başlığıyla kaleme aldığı yazıda, aslında herkese sürpriz olan 86 yaşındaki Papa 16. Benediktus’un görevi bırakma kararını aylar öncesinden almış olduğunu öne sürdü. Vian, Papa’nın, 23-29 Mart 2012 tarihleri arasında Meksika ve Küba’ya gerçekleştirdiği ziyaretleri ardından bu düşünceye vardığını belirtti. Vian, aradan geçen uzun zaman içinde Papa’nın bu sıra dışı kararını kimseyle paylamamasını da, "Böylece kimse onu engellemeye çalışmazdı" diye açıkladı.
PAPA’NIN YERİNE ‘CAMERLENGO’ KARDİNAL
Öte yandan, 16. Benediktus’un 28 Şubat 2013 tarihinde saat 20.00’dan itibaren görevi bırakacak olmasıyla, ölen Papaların ardından uygulanan prosedür hayata geçirilecek ve bir sonraki seçilene kadar Papalık koltuğu boş kalacak. Ancak bu dönem süresince 'Camerlengo' diye adlandırılan, büyük önem taşıyan bir kardinal, vekaleten Papa muamelesi görecek. Bu görevi ise, halihazırdaki Devlet Sekreteri Kardinal Tarcisio Bertone’nin yürüteceği belirtiliyor.
Boş kalan Papalık koltuğuna ilişkin prosedürler ise, 1996 yılında 2. Jean Paul tarafından belirlenen ‘Universi Dominici Gregis’ adı verilen Apostolik Anayasası’na göre belirlenecek. Buna göre, devlet sekreteri de dahil Vatikan Devleti yönetiminde bulunan tüm kardinallerin görevleri otomatik olarak düşüyor. Bunun ardından camerlengo kardinal, yaşı 80’i geçmemiş Papalığa aday kardinalleri açıklıyor ve Kardinaller Koleji bunun üzerine yeni Papa’yı belirlemek üzere yapılacak gizli oylama için meşhur Sistine Şapeli’ne kapanıyor.
117 KARDİNAL PAPALIĞA ADAY
Papalığa seçilebilmek için gereken ve 1970 yılında belirlenen 80 yaşın altında olma kuralına uyan halihazırda 118 kardinal bulunuyor. Ancak Ukraynalı Kardinal Lubomyr Husar, 26 Şubat’ta 80’inci yaşını geride bırakacağı için bu sayı 117’ye düşüyor. Bunlardan 28’i İtalyan olmak üzere 60’ı Avrupalı, 19’u Latin Amerikalı, 14’ü Kuzey Amerikalı, 12’si Afrikalı, 11’i Asyalı ve 1’i ise Okyanusyalı. 2007 yılında 16. Benediktus tarafından değiştirilen Papa Seçim Nizamnamesi’ne göre, boş Papalık koltuğunu dolduracak olan kardinalin, oyların en az üçte ikisini alması gerekiyor. Ancak ilk 33 ya da 34’üncü oylamadan sonra Papa’nın seçilememesi halinde ise, en çok oyu alan iki kardinal arasında ikinci tur bir oylama daha yapılıyor. Bu durumda da oyların üçte ikisini alan kardinal Papa oluyor ve kendisine Latince, “Quo nomine vis vocari (nasıl bir isimle çağırılmak istersin)” cümlesiyle hangi ismi almak istediği soruluyor.
Bunun ardından, şapelin şöminesinden özel bir maddeyle elde edilen beyaz duman Vatikan Sarayı’ndan göğe yükseliyor ve "Habemus Papam (Artık bir Papamız var)" sözleriyle, meydanda bulunan yüz binlerce kişiye müjde veriliyor. Papalık seçimlerinin, 1 Mart’tan sonra başlaması öngörülürken, seçimlerin 15-20 gün arasında bitirilebileceği belirtiliyor. 78 yaşında Papa olmadan önceki adı Joseph Alois Ratzinger olan 16. Benediktus ise seçimlerin ikinci gününde belirlenmişti.
VATİKAN’DA ADIM ADIM PAPA’LIK SEÇİMİ
VATİKAN, 16’ncı Benedict’in görevden ayrılma kararının şokunu atlatamadan seçim atmosferine girdi.
Vatikan'da 28 Şubat 2013 yerel saatle 20.00 itibariyle “sede vacante” yani “boşt taht” dönemi başlayacak. Bu dönemde genelde tüm dünyadan gelen kardinaller Vatikan koridorlarında kulis çalışması yapıp, aday isimleri belirleyecek. Daha sonra Yeni Papa seçilene kadar olacak süreçte kilisenin yönetimini devralan ve seçim sürecini yönetecek olan Papa Vekili “Camerlengo” Kardinal Tarcisio Bertone tarafından seçme yetkisi olan kardinaller, Kardinaller Meclisi’ni toplamaya çağrılacak.
Seçme yetkisi olan kardinaller 80 yaşını doldurmamış 117 kardinalden oluşacak. Öncelikle seçme yetkisi olan kardinaller, Latince “işi olmayanlar dışarı” anlamına gelen “extra omnes” ifadesini dile getirip Sistine Şapeli’ne kapanacak. Böylece oylama sürecine geçilecek. Adaylardan birinin Papa seçilebilmesi için oyların üçte ikisini alması gerekecek. 34’ncü oylamaya gelindiğinde hiç bir adayın gerekli oy çoğunluğunu elde edememesi halinde, seçim, en son oylamada en yüksek oyu alan iki aday arasında, adaylardan biri üçte ikilik çoğunluğu sağlayana kadar devam edecek.
Yapılan oylamaların ardından Papa’nın belirlenememesi halinde oy pusulaları özel bir maddeyle yakılıp, bacadan siyah duman çıkması sağlanacak. Bu Papa’nın henüz seçilmediğini ilan edecek. Papa’nın seçildiği ise bacadan çıkan beyaz dumanla ilan edilecek.
Papa’nın belirlenmesinin ardından ilk olarak Kardinaller Meclisi’nin en yaşlı üyesi seçilen adaya Latince, “Papa olarak seni seçtiğimiz, kilise kurallarına uygun yaptığımız bu seçimi kabul ediyor musun?” diye soracak. Oylamayı kazanan adayın “Kabul ediyorum” demesi durumunda, “Hangi isimle çağrılmak istiyorsun?” sorusu sorulacak. Seçilen aday Papa olarak kullanacağı ismi ilan edecek. Aynı anda oy pusulaları yakılacak ve bacadan çıkan beyaz dumanla Papa’nın seçildiği ilan edilmiş olacak.
Yeni Papa Sistine Şapeli’nde Gözyaşı Odası’na çekilecek ve ilk kez Papalık terzisi tarafından üç ayrı bedende hazırlanan tören giysilerinden bedenine uygun olanını giyecek. Bir kardinalin San Pietro Bazilikası dış locasındaki balkondan halka yeni Papa’nın ismini açıklayıp, “Bir papamız var” anlamına gelen “Habemus papam” sunumunu yapmasının ardından yeni Papa halkı selamlayacak ve “Roma şehrine ve dünyaya” diyerek ilk kutsamasını gerçekleitirecek.
Vatikan’da 28 Şubat akşamı itibariyle başlayacak seçim sürecinde, 31 Mart Paskalya Yortusu’na kadar yeni Papa’nın belirlenmesi, Katolik dünyasının yortuyu yeni Papa ile kutlaması hedefleniyor. Ancak tarihte aylarca süren Papalık seçimlerinin olduğu gerçeğini de gözardı etmemek gerekiyor.
DHA
Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 11:38