
PARADAN NEDEN 3 'SIFIR' DEĞİL DE 6 'SIFIR' ATILIYOR?
Yeni Türk Lirası (YTL)’na geçişin yılbaşından itibaren gerçekleşeceğini belirten Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, tüm mali sektörün Yeni Türk Lirası’na (YTL) geçişe hazır olduğunu belirterek, hazırlıklarını tamamlamayanları uyardı.
Biray, ‘Bankalar, aracı kurumlar, SPK, İMKB, Takasbank, Altın Borsası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı YTL’ye geçişe hazır. Biz de birşey yapamayız, beceremeyiz, gecikiriz gibi toplumsal bir mantık var. Bu operasyonla, bu olguyu da aşarız. Herkes hazır, hazır olmayan varsa, dükkanını kapatır başka işe bakar. Onun için de üzülecek durumumuz yok’ dedi. İktisadi Araştırmalar Vakfı’nın (İAV) düzenlediği ‘YTL’ye Geçiş Konferansı’nda konuşan Şükrü Binay, yapılan bir anketin sonuçlarına göre tolumun yüzde 80’inin 1 Ocak 2005 itibariyle paradan 6 sıfır atılacağını ve YTL’ye geçileceğini bildiğini belirterek şöyle konuştu:
‘Neden sıfır atıyoruz? Bankamızın banknot miktarı toplamı 1.210.000.000 adet. 20 milyonluk kupürde kalmamız banka açısından çok önemli maliyetlere sebep olmakta. Güvenlik, taşıma, işlem maliyetleri yüksek. Şu anda sıfır atmasak, 50 ve 100 milyon liralık banknotları tedavüle sunacaktık. Çok sıfır, iki yılda bir bilgisayarda genişlemeye neden oluyor. Bu da 1, 1.5 milyar dolarlık bir ek maliyet getiriyor.’
Neden 2 ya da 3 sıfır değil de 6 sıfır atıldığını ise Binay şu şekilde açıkladı: ‘3 sıfır ve 2 sıfır atıldığı takdirde; çek ve senetlerde insanları kandırmak kolay olabilir. 6 sıfırda kandırma kabiliyeti yok. Uzun vadeli bir hükümet var. Seçimlere 3 yıl var. IMF ile program yürüyor. O nedenle 2005 başında sıfır atılmasına karar verildi.’
Türkiye’de enflasyonun yapısal değişiklikler ve sıkı mali politikalarla düşürüldüğünü söyleyen Binay, ‘Paradan sıfır atarak enflasyon konusunda olumlu bir etkiye ihtiyacımız yok’ dedi. Fiyat yuvarlamaları nedeniyle enflasyon yükselebilir mi? diye de sorular sorulduğunu kaydeden Binay bu konuda da esnafı uyardı. Binay, ‘Bu ihtimal çok zayıf. Son 20-25 yıldır yüksek enflasyonda yaşıyoruz. Yuvarlanmayan hiçbir fiyat kalmadı. Yeni dönemde de büyük hipermarket zincirleri Migros başta olmak üzere fiyatlara aşağı yuvarlama eğiliminde. Bu rekabet göstergesidir. Küçük esnaf fiyatları yukarı yuvarlar mı? Olabilir. Ama bunu yaparsa zarar görür’ dedi.
DARPHANE Genel Müdürü Ahmet Büyükkaymaz, yeni kuruşların madeni Euro’ya benzediğine ilişkin haberlere cevap olarak, ‘Biz bu konuda temaslarımızı yaptık. Zaten böyle olmadığını biliyorduk ama gene de yerinde görüp tespit ettik. Yeni kuruşlar alaşım ve ebat olarak eruodan çok farklı. Avrupa’daki otomatlarda yeni kuruşları denedik. Otomatlar euro yerine kuruşları kabul etmedi’ dedi. ‘Bizim paralarımız Euro’dan çok daha güzel’ diyen Büyükkaymaz, Darphane’nin 6 gün-24 saat-3 vardiye çalıştığını ve yıl sonuna kadar 1 milyar 200 milyon adet madeni parayı basmış ve dağıtmış olacağını belirtti.
Hürriyet
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:58