Gündem
  • 14.2.2015 03:00

Paralel casusları MİT yakalattı

Paralel Yapı'nın Avrupa'ya kaçan 2 böcekçi polisi Türk istihbaratı tarafından adım adım izlendi. Hırvatistan, Macaristan derken Romanya'da düzenlenen şok operasyonla yakalandılar

Türkiye'nin paralel yapıyla mücadelede yürüttüğü operasyonlar yurtdışına sıçradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ofisine böcek koyan, devletin mahrem görüşmelerini dinleyerek bunları yurtdışına servis ettiği belirlenen firari polisler filmleri aratmayan bir operasyonla yakalandı. Firari böcekçiler Sedat Zavar ve İlker Usta'nın Romanya'da yakalanış anı A Haber'de yayınlanan görüntülerle ortaya çıktı. Türkiye'de gündemi değiştiren görüntülerde Zavar ve Usta, yüzü maskeli özel harekatçılar tarafından polis merkezine götürülüyor. Kelepçeli böcekçilerin, polislere direnmediği gözleniyor. Kaynaklar, böcekçi firarilerin Türkiye'ye iade işlemlerinin başladığını belirtti. İki firari polisin böcek davasının 4 Mart'ta görülecek duruşmasında Türkiye'de hakim karşısına çıkarılması bekleniyor. Böcekçilerin iadesiyle birlikte paralel yapının yurtdışına kaçan diğer imam ve firarileri için de geri sayım başlamış olacak.

ÖZEL EKİP GÖREVLENDİRİLDİ
Türkiye paralelle mücadelede devletin kararlı tutumuna A Haber'de yayınlanan çarpıcı görüntülerle bir kez daha şahit olurken SABAH, böcekçi polislere Romanya'da yapılan operasyonun perde arkasına ulaştı. Erdoğan'ın ofisine böcek koyan polisler Türkiye'den kaçınca bulunmaları için oluşturulan bir ekip, izini sürdüğü firari böcekçilerin Sırbistan'daki Türkiye Büyükelçiliği'ne müracaat ettiklerini belirledi. Eşlerinin pasaportları için büyükelçiliğe giden ikili yakalanacaklarını anlayınca önce Hırvatistan'a, daha sonra Macaristan'a oradan da Romanya'ya kaçtı.

NEFESLERİ BİLE TAKİP EDİLDİ
Türkiye Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı üzerinden uluslar arası arama ve yakalama anlamına gelen "Difüzyon" kararını çıkarttırdı. Bu arada MİT, firari böcekçileri gittikleri ülkelerde yakın takibe aldı. Firariler Hırvatistan, Macaristan, Romanya hattında adım adım izlendi. Nefes alış verişleri bile takip edildi. Bağlantılarının tespit edilmesi ve operasyon için uygun ülke ve zaman beklendi. Romanya polisiyle temas kuran Türk istihbarat ve özel harekat timleri Macaristan sınırındaki Nadlaj kapısından giriş yapan Sedat Zavar ve İlker Usta'nın yakalanmasını sağladı. Elleri arkadan kelepçelenen iki böcekçi polis, Temeşvar polis merkezinde gözaltına alındı.

4 MART'TAN ÖNCE İADE EDİLECEKLER
Böcekçi polisler Romanya'dan sığınma talebinde bulundu ancak talepleri reddedildi. Ankara da 1 aylık geçici süreyle tutuklu bulunan firari böcekçilerin iadesi için çalışma başlattı. "Başbakanı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kamu görevlisinin özel hayatın gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmek" suçlamasıyla hazırlanan dosya Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlık üzerinden Türk İnterpolüne gönderilecek dosya merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan İnterpol Genel Sekreterliğine iletilecek. Buradan çıkacak Kırmızı Bülten kararı sonucu Romanya iki firari polisi Türkiye'ye teslim edecek. Romanya daha önce mafya, uyuşturucu, cinayet gibi birçok suçtan aranan zanlıları Türkiye'ye iade etmişti. İki firari sanığın böcek davasının 4 Mart'ta yapılacak 3. duruşmasında hakim karşısına çıkarılması bekleniyor.

TÜRKİYE, İLK KEZ A HABER'DE İZLEDİ
A Haber'de yayınlanan görüntülerde firari böcekçiler Sedat Zavar ve İlker Usta, yüzü maskeli özel harekatçılar tarafından polis merkezine götürülüyor. Elleri kelepçeli firari böcekçilerin iki koluna giren özel harekat polisleri, Zavar ve Usta'yı başlarını bastırarak yönlendiriyor. Gözaltına alma işlemi sırasında Sedat Zavar ve İlker Usta'nın polislere hiçbir şekilde direnmediği görülüyor.

İLK İŞARET BAKAN ALA'DAN GELDİ
Böcekçi polislerin yakalanacağına ilişkin ilk işareti İçişleri Bakanı Efkan Ala vermişti. Ala, "Biz Türkiye Cumhuriyeti'nden bahsediyoruz. Onlar artık tespitlidir. Buralarda kararlar oluşturulur, ondan sonra da onlar bulunur, getirilir" demişti. Bu açıklamadan kısa süre sonra böcekçi polislerin yakalandığını Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu. Erdoğan "Benim ofisimi dinleyenlerden iki tanesi Romanya'da yakalandı. Önce Hırvatistan, oradan kaçtı Macaristan, oradan kaçtılar Romanya ve Romanya'da yakalandılar. Bir an önce onların Türkiye'ye iadesini istedik. Temenni ederim ki en kısa zamanda iadeleri gerçekleşir" açıklamasını yapmıştı.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:10

İLGİLİ HABERLER