Dünya
  • 27.2.2024 03:00

Parasız kalan Sisi Mısır'ın en kıymetli tatil şehri Ras Al Hikma'yı BAE'ye sattı

Mısır, ekonomiye yardım etmek amacıyla Ras al-Hikma yarımadasını 150 milyar dolarlık yatırım karşılığında BAE'ye satıyor

İskenderiye'nin batısında ve Kahire'nin kuzeybatısında yer alan Ras al-Hikma yarımadası, inşa edilecek havalimanıyla mega bir tatil beldesine dönüştürülecek.

Egypt and the UAE sign a significant investment agreement for the Ras al  Hikma peninsula - Lebanon News

Şarm El-Şeyh'teki lüks bir otel kompleksinin havadan görünümü [Kaynak; Alarabiya Haberleri]

Mısır hükümeti, ülkenin zayıflayan ekonomisini canlandırmak için önemli bir yatırım stratejisi olarak Ras al-Hikma yarımadasının 150 milyar dolara Birleşik Arap Emirlikleri'ne satışını tamamladı.

Egypt to Develop the Ras El Hikma Peninsula – AfriWallStreet

Mısır Başbakanı Mostafa Madbouly Cuma günü yaptığı açıklamada, BAE'nin proje aracılığıyla Mısır ekonomisine milyarlarca dolar yatırım yapacağını ve önümüzdeki iki ay içinde 35 milyar dolarlık ilk dilimin alınacağını duyurdu. 

İskenderiye'nin batısında ve Kahire'nin kuzeybatısında yer alan Ras al-Hikma yarımadası, Emirlik yetkililerinin kontrol edeceği dahili bir havaalanıyla mega bir tatil beldesine dönüştürülecek. Yarımada zaten mavi sulara sahip güzel beyaz kumlu plajlara sahip ve bu da yatırımın karşılığını alma şansını artırıyor.

Bay Madbouly, yatırımın, para birimi Mısır poundunun son haftalarda dolar karşısında hızla serbest düşüşe tanık olduğu ve bunun dörtnala enflasyona yol açtığına tanık olan Mısır'ın başına gelen ekonomik zorlukların "çözülmesinde" uzun bir yol kat edeceğini açıkladı.

RAS EL HIKMA | New City | Approved | SkyscraperCity Forum

Başbakana göre yarımadanın satışı, resmi ve paralel döviz kurları arasındaki geniş farkı kapatacak, ülkeye döviz sıkışıklığı da dahil olmak üzere ciddi ekonomik yansımalara mal olacak ve muazzam dış borcunun ödenmesini zorlaştıracak.

Albariya gazetesinin aktardığına göre başbakan tarafından yapılan bir basın açıklamasında, amaçlanan 35 milyar doların 24 milyar dolarının tatil köyünü geliştirmek için kullanılacağı, geri kalan 11 milyar doların ise "Mısır'ın ekonomik büyümesini ve kalkınmasını destekleyecek önemli projelere" yatırılacağı belirtildi.

Benzer bir ekonomik krizle mücadele eden Nijerya, ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla yatırım çekmek için Mısırlı mevkidaşından yararlanabilir.

Güncellenme Tarihi : 28.2.2024 01:44

İLGİLİ HABERLER