Dünya
  • 2.4.2006 11:23

PARİS GECE AYAKLANDI

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın haftalardır büyük tepkilere yol açan ilk iş sözleşmesi yasasını resmi gazetede yayımlamaya hazırlandığını açıklaması üzerine, binlerce genç başkent Paris ve bir dizi başka kentte gece gösterileri düzenledi. Sorbonne Üniversitesi binası ile binanın bulunduğu Latin Mahallesi, önceki gece geç saatlere kadar öğrencilerin gösterilerine sahne oldu. Gösterilerde binlerce genç, Cumhurbaşkanı Chirac'ın yasayı geri çekmesi yönündeki taleplerini yineledi.
Muhalefetteki Fransız Sosyalist Partisi lideri François Hollande, Chirac'ın asli görevinin huzuru sağlamak olduğunu, Cumhurbaşkanı'nın son çıkışıyla bu işlevi yerine getirme fırsatını heba ettiğini söyledi. Sendikalar ve gençlik örgütleri, 4 Nisan'da yapılacak "genel grev" ve gösteri yürüyüşlerini iptal etmeyeceklerini bildirdiler.
Bir yandan yasayı imzalayıp resmi gazetede yayımlatacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Chirac'ın, diğer yandan da ilk iş yasasını geçersiz kılacak ikinci bir yasa çıkarılması için hükümete talimat vermesi üzerine, halkın kafası karıştı. Chirac'ın bu açıklamasıyla halka son derece belirsiz bir mesaj gönderdiği belirtiliyor. Buna göre, patronlara tanınan "26 yaş öncesi gençlerin ilk işlerinde 2 yıl içinde gerekçesiz işten çıkarılması hakkı", çıkarılacak ikinci yasada, "gerekçe gösterme zorunluluğu" getirilerek ve iki yıllık süre bir yıla indirilerek düzeltilecek. Yorumcular, Jacques Chirac'ın, anayasaya göre tartışmalı bir nitelikte olduğu belirtilen iş yasasını meclise iade edip ikinci kez görüşülmesini sağlayabileceğini, bu yetkisini kullanma yerine Başbakan Dominique de Villepin'in onurunu kurtarmak için dolambaçlı bir yol seçtiğini ileri sürüyorlar.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:26

İLGİLİ HABERLER