Gündem
  • 4.5.2013 21:27

"Parlamenter sistem yapımıza uygun değildir"

"Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor Konferansı" -SÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilir: "Görünen o ki Türkiye'de parlamenter sistem işlememektedir çünkü bu sistem bizim yapımıza uygun değildir"

KIRŞEHİR (AA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir, "Görünen o ki Türkiye'de parlamenter sistem işlememektedir çünkü bu sistem bizim yapımıza uygun değildir" dedi.
     Bilir, AK Parti AR-GE Başkanlığınca Kırşehir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor Konferansı"nda yaptığı konuşmada, bu toplantıların, başkanlık sistemiyle ilgili toplumdaki yanlış algıları ve bilgileri ortadan kaldırmak amacıyla organize edildiğini söyledi.
     AK Parti'nin önerdiği başkanlık sistemi ile Amerikan başkanlık sisteminin farklı yanlarının olduğunu belirten Bilir, "Bu sistemi, Türkiye'ye uygun bir başkanlık sistemi, Türk tipi başkanlık sistemi veya rasyonel başkanlık sistemi diye adlandırabiliriz" ifadesini kullandı.
     Bilir, şunları kaydetti:
     "Parlamenter sistem, ülkemizde tam manasıyla uygulanmamaktadır çünkü parlamenter sistemde cumhurbaşkanının yetkileri semboliktir ama bizde bakıyorsunuz yasamaya, yürütmeye ve yargıya hakim bir cumhurbaşkanı var. Ülkede günümüzde uygulanan sisteme iki başlılık diyoruz. Bir seçilmiş başbakan var, diğer tarafta da cumhurbaşkanı."
     Prof. Dr. Bilir, "Görünen o ki Türkiye'de parlamenter sistem işlememektedir çünkü bu sistem bizim yapımıza uygun değildir. Neden uygun değildir- Çünkü iki başlılık vardır. Biz iki başlılığı kaldıramıyoruz. Parlamenter sistem, ülkelere istikrar getirmemektedir" dedi.
     Konferansı, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AK Parti İl Başkanı Salih Çetinkaya, partililer ve çok sayıda kişi takip etti.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız
     Yayıncı: Ahmet Ekici
 

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:39

İLGİLİ HABERLER