
"PARMAKLARINDA KAN İZİ VARDI!.."
Cindoruk, “Adnan Menderes bir kere öldü; ama Salim Başol bin kere öldü. Ne saygı gördü, ne sevgi, ne de itibarları oldu.” dedi.
1960’taki ihtilalden sonra DP’lileri yargılamak üzere ihdas edilen Yüksek Adalet Divanı’nın başkanlığını Salim Başol yaptı. Başol ismi, sanık sandalyesine oturtulan devlet adamlarını azarlayan ifadeleri ve “Sizi buraya tıkan kudret böyle istiyor.” sözüyle hafızalara kazındı.
Dava sonucunda Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilirken, aralarında Salim Başol’un da bulunduğu 6 yargıç Anayasa Mahkemesi üyeliğine terfi etti.
Hüsamettin Cindoruk, 27 Mayıs darbesinin ardından kurulan Yassıada Mahkemeleri’nde sanık olarak yargılanan dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes’in avukatlığını yaptı.
İhtilal mahkemesinin yakın tanıklarından olan Meclis eski Başkanı Cindoruk, darbenin açtığı yaraları Zaman’a anlattı.
O dönemde genç bir avukat olan Cindoruk, Yassıada mahkemelerinin Türkiye’ye 27 Mayıs darbesinden daha fazla zarar verdiğini düşünüyor. Cindoruk’a göre bunun başlıca sorumlusu ise yargıç Salim Başol’du.
Mahkemenin açıkça taraf tuttuğunu kaydeden Cindoruk, “İhtilalciler ne diyorsa onu yapıyorlardı. Dava devam ederken darbeyi yapan Cemal Gürsel, Salim Başol’la iki kere görüştü. Tarafsız bir mahkeme başkanının bu darbeyi yapan cuntanın lideriyle görüşmesi olacak iş değil.” şeklinde konuştu.
Bazı yargı mensupları ve akademisyenlerin siyasilere zaman zaman Yassıada’yı hatırlatmalarına tepki gösteren Cindoruk, darbenin kimseye yaramadığına işaret etti. İhtilalcilerden çoğunun acı bir sonla bu dünyadan göçtüğünün altını çizen Cindoruk, “Kimisi 9 organı parçalanarak öldü. Açıkçası hiçbirine hayr etmedi o ihtilal. Çünkü parmaklarında kan izi vardı.” ifadelerini kullandı.
ZAMAN
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:12