Parti çok seçime giren yok! İşte YSK'daki son veriler

••1 dk okuma
Parti çok seçime giren yok! İşte YSK'daki son veriler

Hızlı Özet

“2024 başından bu yana üç yeni parti kurulmuş durumda. Parti sayısının bolluğuna karşın çoğu partinin adı var kendi yok. Seçimlere katılma yeterliliği bulunmuyor.”

2024 başından bu yana üç yeni parti kurulmuş durumda. Parti sayısının bolluğuna karşın çoğu partinin adı var kendi yok. Seçimlere katılma yeterliliği bulunmuyor.

Milliyet'ten Coşkun Ergül'ün haberine göre YSK’nın yaptığı açıklamaya göre şu anda 138 partiden sadece 36’sı seçime katılma yeterliliğine sahip. Ancak Yenilik Partisi ve Genç Parti’nin yarıştan çekilmesi ile 31 Mart seçimlerine katılacak parti sayısı 34’e düştü. Yine de bu sayı son 4 yerel seçime katım açısından bir rekor. 2009 yerel seçimlerine 19, 2014 yerel seçimlerine 26, ittifakların geçerli olduğu 2019 seçimlerinde ise 12 parti seçime girmişti. 14-28 Mayıs 2023 seçimlerinde ise 24 parti yarışmıştı.

100’ün üstünde tabela partisi
Faal 138 siyasi parti arasında; adında “Türkiye” olan 15 parti, “Adalet” olan 7 parti, “Cumhuriyet” olan 4 parti, “hak” olan 4 ve “milli” olan 5 parti bulunuyor. Çoğu tabela partisi konumundaki bu partiler içinde; “İşçinin Kendi Partisi”, “Küresel Adalet ve Liyakat Partisi”, “Sağduyu Partisi” ile “Sevgi ve Saygı Partisi”, “Kadın Partisi”, “Şahlanış Partisi”, “Umuda Yürüyüş Partisi” gibi ilginç isimler dikkati çekiyor.

Bu haber 495 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fatma Betül Sayan Kaya günler süren sessizliğini bozdu ama tek bir soruya cevap verdi
Gündem

Fatma Betül Sayan Kaya günler süren sessizliğini bozdu ama tek bir soruya cevap verdi

Kaya, fon soruşturmasının kilit isimlerinden olan Pusula Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yarız'ın özel jetiyle hacca giddi iddiasını reddetti. Gazeteci Nagehan Alçı'ya konuşan Fatma Betül Sayan Kaya, Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferiyle yolculuk yaptığını söyledi ve iddiaya göre, bilet bilgisini de Alçı'ya gönderdi.

Habervitrini10384 Görüntüleme
Haluk Görgün: HÜRKUŞ Uluslararası pazarda benzersiz bir seçenek
Gündem

Haluk Görgün: HÜRKUŞ Uluslararası pazarda benzersiz bir seçenek

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "2027 yılında Türk Hava Kuvvetlerinde HÜRKUŞ filolarını göreceğiz. 2028 yılı sonuna kadar da 55 uçağın tamamını Hava Kuvvetlerimizin envanterine kazandırmayı planlıyoruz. Çok yakında HÜRKUŞ'un ihracat haberlerini sizlerle paylaşmaya başlayacağız" dedi.

Habervitrini14709 Görüntüleme
Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında 36 kişi tutuklandı
Gündem

Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında 36 kişi tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının bulunduğu helikopterin düşmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 38 şüpheliden 36'sı tutuklandı, 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi.

Habervitrini14365 Görüntüleme
Beklenen yağış başladı! Meteoroloji illeri tek tek sıraladı!
Gündem

Beklenen yağış başladı! Meteoroloji illeri tek tek sıraladı!

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul’da akşam saatlerinde başlayan yağışın gece boyunca süreceğini belirterek su baskınlarına karşı uyardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de İstanbul, Bursa, Kocaeli, Yalova ve Sakarya için kuvvetli yağış uyarısı yaptı.

Habervitrini9490 Görüntüleme