Gündem
  • 15.9.2013 11:43

Partilere 10'ar soruluk 2 test

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 'Demokratikleşme Paketi' için 10 soruluk 2 test hazırlarken, ilk 10 sorudan birine bile 'Hayır' yanıtı verilmesi halinde demokrasi sınavından geçemeyeceğini belirterek, "Taksitle demokrasi devri kapandı.' Ya tam demokrasi ya da hiç" diye yazdı.

BDP'li Kaplan, Twitter hesabından siyasi partilerin 'Demokratikleşme paketi'nde izleyecekleri politikaya yaklaşımının anlaşılabilmesi için iki testte sorular yöneltti. Halkın, ezilen kesimin, emekçilerin, azınlıkların, inancından dolayı ayrımcılığa uğrayanların, potansiyel suçlu sayılanların, fişlenenlerin ne istediğinin çok açık olduğunu yazdı. Kaplan, şöyle devam etti:

"Siyasi partilere mini bir test uygulayalım. Turnosol kağıdı gibi değil kabak gibi açığa çıkarlar; şimdi başlayalım uygulamaya: 1-Eşitlik: Yyeni anayasada yurttaşların eşitliğinden amasız kem kümsüz yana mısınız değil misiniz? (Cevaplar iki şık: A 'Evet', B 'Hayır) 2- Anadil; Resmi ortak Türkçe dışında diğer anadiller üzerindeki yasakların kalkması, eğitimin önünün açılmasından yana mısınız,değil misiniz? 3-Adalet; Olağanüstü yargıya, sıkıyönetim, DGM, ÖYM karşı mısınız değil misiniz? 4-Özgürlük: Demokratik bir toplum için düşünce ve örgütlenme özgürlüğünden yana mısınız değil misiniz? 5- Siyasi temsil: Lider sultasına, seçim/hazine barajına, aday tespitinde halkın iradesinden yana mısınız değil misiniz? 6- Ssosyal devlet: Toplumun her kesimine eşit mesafede misiniz değil misiniz? 7-Yerel yönetimler: Halkı tabana, yerele halka vermekten yana mısınız değil misiniz? 8- Vesayet: Askeri, yargı, bürokrasi, derin devlet, atanmışlar sultasından yana mısınız, değil misiniz? 9- Ayrımcılık: Her türlü ayrımcılığa karşı mısınız değil misiniz? 10- Adaletli ekonomi: Adil ve eşit vergiden, dağılımdan yana mısınız değil misiniz?"

BDP'li Hasip Kaplan, yeni anayasada yer alması gereken yazdığı 10 sorunun 1 puan değerinde olduğunu ifade ederken, "Her siyasi parti kendini tartıya çekmeli ve cevap vermesi gerektiğini belirtti. Kaplan, "10 soruda 'A' şıkkı evrensel doğruları işaret eder, 'B' şıkkı; 'hayır'ları ve hayırsız partileri. 1 'B' şıkkı yani 'Hayır' oyu olan parti sınıfta çakar" diye devam etti. Kaplan 'Demokratikleşme paketi'nde de şu 10 konuya yanıt verilmesi gerektiğini savunurken, şunları yazdı:

'TAKSİTLE DEMOKRASİ DEVRİ KAPANDI"

"1-Bu paketten adalet çıkacak mı, cezaevleri boşalacak mı? 2-Düşünce ve örgütlenme özgürlüğü önündeki 12 Eylül yasakları kalkacak mı? (TMK /TCK/CMK falan filan) 3-siyasi temsilin önündeki engeller; 12 eylül barajları, seçim adaleti sağlanacak mı? 4-12 Eylül yasaları ve beyinlerde ki dil yasakları kalkacak mı? 5- Önümüzde üç seçim var; demokratik bir ortam için devlet terörüne/polis devletine 'Gej ü Düzen' rot balans ayarı çekilecek mi? 6-Gözaltı, operasyonlar, haksız ve uzun tutuklamalar sona erdirilip, 'Fikirler yarışsın' denilecek mi? 7-Ayrımcılık sona erecek mi? nefret suçlarında adım atılacak mı? 8- Komşu devletler ve halklarla stratejik barış sağlanacak mı? Vahşet görüntüleri ile insanlık suçu işleyen çetelere destek kesilecek mi? 9-Kültürel çoğulculuk korunacak saygı görecek ve yaşatılacak mı? 10- Basın/medya üzerinde ki tahakküm ve baskılar sona erecek mi? Halkın beklentileri ve iki mini test dahi, önümüzdeki süreçte siyasetin yol haritasını ve yol arkadaşlığını belirlemeye yetiyor. Halkta güven kırılması yaşatanlar üç seçimden geçecek, bazen bir oy dünyaları değiştirir, halkı hafife alanlar bunu ya bilecek ya da gidecek. 'Taksitle demokrasi devri kapandı' ya tam demokrasi ya da hiç. Yeni anayasalar darbelerde 1 günde, demokrataik toplumlarda 50 yılda bir yapılır;yeni anayasaya taksitle demokrasi açısından bakılamaz."

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:02

İLGİLİ HABERLER