KAYNAK : Haber Kaynağı
Kaynak paketi çerçevesinde tütün mamulleri ve alkollü içkiler üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) yüzde 20 artırılmasına karşın zam oranını yüzde 12.5-14.5 civarında tutan Tekel, özelleştirme öncesinde pazarını ve değerini koruma stratejisi izliyor.
Üst düzey Tekel yöneticileri, şu değerlendirmeyi yaptı:
''Yabancı sigara firmalarının sektöre girmesi ile Tekel'in sigaradaki pazar payı yüzde 85'ten yüzde 55'e kadar geriledi. Gerek fiyat gerekse pazarlamada agresif yöntemler izleyen bu rakipler karşısında Tekel de pazar payını koruma önlemleri aldı. İlk etapta uygun fiyat politikası ile pazar payı yüzde 65'e kadar yükseldi. Türkiye genelindeki 105 milyar adet sigara satışının 68 milyar adedini Tekel gerçekleştiriyor. Bu nedenle, ÖTV zammını fiyatlara tamamıyla yansıtmak yerine pazar payındaki genişlemenin avantajından yararlanmak istedik. Diğer sigara firmaları da zam kararı alacaktır. Aksi taktirde, vergiyi ceplerinden ödemek zorunda kalırlar ki bu da finansman gücüyle ilgilidir. ''Tekel, esasen ürünlerine zam yapmayı istemedi. Ancak, vergi artışını da görmezden gelemedi. Yine de zam oranı rekabete uygun şekilde belirlendi. Hem pazarı hem de şirketin değerini koruyacak bir karar alındı.''
KÂRDAN FERAGAT
ÖTV kararnamesine göre, tütün ve alkollü içeceklerin perakende satış fiyatlarının yüzde 20 oranında artması gerekirken, Tekel önceki günden geçerli olmak üzere tütün ürünlerine yüzde 12, alkollü içeceklere yüzde 15 oranında zam yaptı. Son yıllarda yabancı firmaların pazara girmesiyle sürekli pay kaybeden ve özelleştirme kapsamında bulunan TEKEL, kârından feragat ederek zammı yapmadı. Nitekim TEKEL yetkilileri kaynak paketinin açıklanmasının ardından 'Bize kalsa zam yapmazdık' diye demeç vermişlerdi. Başbakan Abdullah Gül tarafından geçen hafta açıklanan 6.2 katrilyon liralık kaynak paketi içinde yer alan tütün ve alkollü içeceklerin ÖTV oranlarının artırılmasından 2003 yılında 1.25 katrilyon lira gelir bekleniyor.
Bir ekonomi yetkilisi, ''Tekel, yaptığı zam ile kârının bir bölümünden vazgeçti. Zam düşük tutulsa da ÖTV artışından 1.25 katrilyon liralık gelir hedefinde bir değişiklik olmayacak'' dedi. ÖTV'in arttırılmasından dolayı sigara ve içki üreticilerinin ortaya çıkacak vergi yükünü karşılayabilmeleri için yüzde 20 oranında zam yapması gerekiyor. Ancak Tekel, zam oranını yüzde 12 ve yüzde 15'te tuttu. Bunda Tekel'in aynı alanda faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinin zam oranını henüz belirlememesi etkili oldu. İlk aşamada zam oranını yüksek tutmak istemeyen Tekel'in, özel sektörün yapacağı zammın ardından fiyatlarını yeniden belirlemesi bekleniyor.
Tekel açıklamasında, en son fiyat ayarlamasının 15 Kasım 2002 tarihinde yapıldığı belirtilerek, geçen süre zarfında başta hammadde ve malzeme olmak üzere, girdi fiyatları ile vergi oranlarında artışlar meydana geldiği ve artışın yapıldığı belirtilmişti.
(Sabah)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:08