MESUT GÜNSEV
LEFKOŞA- KKTC Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla sınır kapılarını açması 5. gününe girdi. Pazar günü tatilini fırsat bilen Kıbrıslı Türkler ile Paskalya'yı kutlayan Rumların bugünkü geçişleri eşitlendi.
Paskalya'yı Kıbrıs'ın Akdeniz'e uzanan en sivri ucu olan Dip Karpaz'daki Zeytinburnu'nun kayalıkları üzerinde yer alan tarihi Apostolos Andreas Manastırı'nda kutlamak isteyen Rumlar, sabah saat 07.00'den itibaren KKTC'ye geçmeye başladılar.
Saat 12.00 itibariyle 3 bin 529 Rum sınır kapısından Kuzey Kıbrıs'a gelirken 3 bin 611 Türk de Güney Kıbrıs'a geçiş yaptı. KKTC halen 3 sınır kapısını geçişlere açık tutuyor. Ledra Palas, 2.5 mil kapıları hizmete devam ederken, KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu Eski Lefkoşa'da tarihi Arasta çarşısının içinde bulunan Lokmacı Barikatı'nın da geçişe açılmasını yarın bakanlar kurulunda değerlendireceklerini söyledi.
Gelen Rumlara yardımcı olmak üzere KKTC Enformasyon Dairesi hazırladığı İngilizce ve Rumca broşürleri de dağıtmaya başladı. Güney Kıbrıs'ta günübirlik ziyaretçiler için yararlı ve önemli bilgiler başlıklı broşürde, özellikle trafikte uyulacak kurallara yer verildi. Bakanlar Kurulunun kararını ve trafik kurallarını anlatan broşürde polis, hastane, itfaiye gibi acil telefon numaraları bulunuyor.
KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu ise bu sabah katıldığı bir toplantıda, geliş gidişlerin Rumlara 2 ayrı devletin yan yana barış içinde yaşamalarının en iyi çözüm şeklini oluşturacağı gerçeğini kabul ettireceğini kaydetti.
Eroğlu, kuzeye gelen Rum komşuların eski evlerine gittiklerini, vatandaşların bazen öfkeyle bazen de candan yaklaştıklarını gördüklerini, buna verilecek cevabın ise gayet açık olduğunu söyledi. Eroğlu "Hoş geldiniz, sefa geldiniz. Bu ev benimdir diyorsun. Bu ev sizindi ama şimdi benim. Sen güneyde huzur içinde yaşamını sürdür ben de kuzeyde huzur içinde yaşayayım. 2 komşu halk huzur içinde yaşasın. Güneyin toprağı güneye, kuzeyin toprağı kuzeye yeter mühim olan bu adada barış içinde yaşamaktır' yanıtını verin" diye konuştu.
Bugün güneye geçen Türkler ise Rumların araçla geçişe izin vermemeleri üzerine ya Lefkoşa'yı yaya dolaşıyorlar ya da tahsis edilen otobüslerle gitmek istedikleri kasabalara dolmuş usulü götürülüp getiriliyorlar.
Öte yandan her 2 taraftan da Turizm şirketlerinin, Rumca ve Türkçe bilen rehberlerle 10 ila 17 Kıbrıs Lirasına (yaklaşık 40-50 Milyon TL) özel otobüs, minibüslerle turlar düzenledikleri de görülüyor.
KKTC'de en çok iş yapan kesim lokanta, bar, taverna ve taksiler olurken Güney Kıbrıs'ta yasak olan kumar oynama isteklerini gidermek isteyen Rumların casinoları da mesken tuttukları gözleniyor. Bu arada barlarda çalışan yabancı uyruklu konsomatrislerin de "iyi iş" yaptıkları gene haberler arasında.
KKTC'nin turizm Başkenti Girne ise uzun yıllardır yaşamadığı hareketliliği görüyor. Paskalya tatili nedeni ile adada bulunan çoğu İngiliz turistlerin yanısıra, güneyden gelen Rumlar özellikle antik limandaki cafe, bar ve restorantları dolduruyor.
Girne Belediyesi dün öğleden sonra şehre girişleri keserek, araçları merkez dışı parklara yönlendirerek yayaların rahat hareket etmelerini sağladı. Bu uygulama bugün de devam edecek.
Önemli bir ziyaret yeri olan Apostolos Andreas Manastırı'na giden Rumlar ise adak adıyor, dua ediyor, kutsal bildikleri sudan içip şişelere doldurarak evlerine götürüyorlar. Manastırın avlusunda ise çok sayıda seyyar satıcı yer almış durumda. Satıcılar hellim, karup pekmezi, hatıra eşyası, Kıbrıs konyağı, saf zeytinyağı, sadrazam sucuğu, lokum ve şamişi tatlı satıyor.
Önceki yılların aksine yolda verilen molalarda otobüslerden inmeyen ve KKTC ekonomisine katkı yapmamak amacı ile su bile satın almayan Rumlar, bölgedeki balıkçı lokantasında tatilin keyfini çıkararak, KKTC'de ucuz olan balık, rakı ve birayı bol bol tüketiyorlar.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:52