Sağlık
  • 30.7.2019 01:13

Periodontoloji Nedir?

Dişleri destekleyen tüm dokularda ya da diş etlerinde meydana gelen iltihaplı hastalıklar periodontal hastalık olarak adlandırılır. Periodontal hastalıkları inceleyen birim ise periodontolojidir. Bu hastalıkların erken dönemde tespit edilmesi çok büyük önem taşıyor. Çünkü erken dönemde tanı konulması durumunda başarılı bir şekilde tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. Ancak geç kalınması halinde periodontal  hastalıklar maalesef diş kayıplarını beraberinde getiriyor. Hatta yetişkinlerde meydana gelen diş kayıplarının % 70’inin sorumlu periodontal hastalıklardır.

Periodontal hastalıkların başlangıç evresi genellikle diş eti iltihabıdır.  Diş eti iltihabı durumunda diş etleri daha kızarık daha şiş bir görünüm alır ve son derece hassaslaşır. Bu dönemde diş eti iltihaplarına müdahale edilmesi durumunda kısa sürede tedavi sonucunu almak mümkün olur. Ancak kanama gibi çeşitli belirtiler olmasına karşın hasta tarafından durumun ciddiye alınmaması ve tedavi edilmemesi başta diş kayıpları olmak üzere geri dönüşü olmayan onlarca farklı sonuca sebebiyet verebilir.

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Neler?

Özellikle diş fırçalama döneminde diş etlerinde kanama meydana gelmesi

Diş etlerinin çiğneme gibi aktiviteler esnasında sızlaması

Diş etlerinin dişlerden kolayca ayrılacak kadar şiş bir görünüm alması

Diş etleri ile dişler arasında iltihaplı akıntı olması

Dişlerin sallanmaya başlaması ve giderek birbirinden uzaklaşması

Diş etlerinde daha kızarık bir görünüm olması

Ağızda kötü bir koku oluşması

Bu belirtiler diş eti hastalığı yaşayan kişilerde yaygın bir şekilde görülüyor olsa da bazı hastalarda diş eti hastalıkları hiçbir belirti vermeden ilerleyebiliyor. Bu nedenle düzenli olarak iş kontrolüne gidilmesi işte bu açıdan da çok büyük önem taşıyor.

Diş Eti Hastalığı Neden Olur?   

Diş etlerinde hastalık meydana gelmesinin en büyük nedeni diş plaklarıdır. Dişler düzenli olarak fırçalanırsa dahi diş ipi kullanılmaması bakteriyel diş plağı oluşumuna sebebiyet verebiliyor. Bu tabaka genellikle hastalar tarafından görülmüyor. Çünkü bakteriyel diş plağı renksiz ve yapışkan bir dokuya sahiptir. Bu nedenle mutlaka doktora gidilmesi ve diş hekimi tarafından dişlerin kontrol edilmesi gerekir. Bakteriyel diş plağının temizlenmemesi zamanla tartar olarak adlandırılan diş taşı oluşumuna sebebiyet verir. Bir süre sonrasında ise diş etlerinde bulunan ve dişleri sıkıca bağlayan lifler zarar görür. Diş plaklarında ve diş taşlarından bulunan bakteriler tedavi edilmemesi durumunda diş kemiğine kadar ilerleyebiliyor.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Ediliyor?

Diş eti hastalıklarının tedavisinde öncelikle mevcut iltihabının ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu nedenle antibiyotik ilaç kullanımı gerekebiliyor. Dişler üzerinde oluşmuş olan bakteriyel diş plağının temizlenmesi tedavinin en önemli aşamasıdır. Dişeti hastalıklarının erken dönemde tespit edilmesi durumunda diş plaklarının temizlenmesi ve sonrasında hasta tarafından günlük diş temizliğinin düzenli olarak yapılması yeterli olabiliyor. Ancak diş temizliği sadece diş fırçası kullanımını kapsamaz.  Aynı zamanda mutlaka diş ipi de kullanılmalıdır. İlerlemiş olan vakalarda ise çok daha ciddi tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekebiliyor.

Bu içerik Ankara Periodontoloji Uzmanı Ela Çabuk’un web sitesinden derlenmiştir.

 

Güncellenme Tarihi : 30.7.2019 01:16

İLGİLİ HABERLER