Peşmergeleri Kürt bayraklarıyla karşıladılar
Karayoluyla Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giren peşmerge güçleri yoğun güvenlik önlemleri altında Kobani sınırındaki Suruç'a ilerliyor. Yol boyunca sevinç gösterisi yapanlar var.
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Erbil'den karayoluyla Kobani'ye gitmek üzere yola çıkardığı 80 araçlık Peşmerge konvoyu, saat 05.50 sıralarında Habur sınır kapısından Türkiye'ye giriş yaptı.
Sınırın diğer tarafındaki Halil İbrahim Sınır Kapısı'nda uzun süre bekledikten sonra yurda giren konvoyun, İpekyolu'nu takip ederek Şırnak'ın Silopi, Cizre, Mardin'in Nusaybin, Kızıltepe İlçesi üzerinden Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne giderek, burada kendilerini bekleyen diğer Peşmerge konvoyu ile birlikte Kobani'ye geçmesi bekleniyor.
Gece saat 01:30'da uçakla Şanlıurfa GAP Havalimanı'na geldikten sonra polis eskortluğunda karayolu ile hareket eden peşmergelerin konvoyu, saat 03.00 sıralarında Suruç'a geldi. Peşmergelerin konvoyu Suruç'tan 16 kilometre uzaklıktaki Kobani istikametine hareket ettikten sonra ilçede önlem alan güvenlik güçleri başka araçların geçişini engellemek üzere bu güzergahı ulaşıma kapattı. Yetkililer, Peşmergelerin Suruç ilçe merkezi ile Suriye sınırı arasında adı açıklanmayan bir bölgede beklediğini ve henüz Kobani'ye geçmediğini belirttiler.
POLİSTEN GAZLI MÜDAHALE
Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yapan Peşmerge konvoyu Silopi'den sonra ellerinde Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt yönetiminin kullandığı bayraklar bulunan ve konvoya eşlik eden yüzlerce araçlar birlikte Cizre ilçesi girişine geldi. Burada önlem alan polis ekipleri, yola çıkan bir grubu dağılmaları yönünde uyardı. Grubun dağılmaması üzerine polis gaz bombası kullandı. Polis, konvoyun geçişi sırasında sıkı güvenlik önlemi aldı. Cizre girişinde sevgi gösterileri tarafından karşılanan Peşmergeler daha sonra Mardin'in Nusaybin ilçesine hareket etti. Konvoya araçlarıyla birlikte çok sayıda Cizreli de eşlik etti

HABUR'DA POLİS ARAÇLARINA TAŞ
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesine göndereceği peşmerge birliğini karşılamak üzere bir grup, Habur Sınır Kapısı'na geldi. IKBY tarafından Suriye'nin Kobani kentine gönderilen ve Irak'ın Erbil kentinden hareket eden peşmerge güçlerinin ağır silahlarını taşıyan konvoyunu karşılamak için Silopi ilçesi yakınlarındaki sınır kapısına gelen bir grup, davul zurna eşliğinde halay çekti.
IKBY ve PYD bayrakları taşıyan gruptaki bazı kişiler bu sırada Habur Sınır Kapısı'na giriş yapan polis araçlarına taş attı. Bunun üzerine güvenlik güçleri havaya uyarı ateşi açtıktan sonra biber gazıyla gruba müdahale etti.
Kısa süreli yaşanan gerginlik sona ererken, grubun sınır kapısı önündeki bekleyişi sürüyor. Öte yandan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Başkanlığı yöneticileri de araçlardan grubun Habur Sınır Kapısı'ndan ayrılması için anons yaptı.
IRAK'TAN AYRILDILAR
AFP ajansı 150 Peşmerge'nin Irak'ın kuzeyindeki askeri üsten ayrıldıklarını bildirdi. Ajans, Kürt bir askeri yetkiliye dayandırarak verdiği haberinde yaklaşık 80 Peşmerge'nin Türkiye üzerinden karayoluyla geçeceğini, geri kalan 72 Peşmerge gücünün de havadan geçiş yapacağını belirtti.
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:43