Ekonomi
  • 29.5.2015 11:09

Petkim'de iş bırakma eylemi

 

Petkim'de iş bırakma eylemi 

 

İşveren yetkilileri ile Petrol-İş Aliağa Şubesi temsilcileri arasında yapılan ancak uzlaşı sağlanamayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri tıkanınca Petrol-İş üyesi Petkim işçileri, kendilerini fabrikaya kapatarak iş bırakma eylemi başlattı. Yaklaşık bin 800 kişinin çalıştığı Petkim'de eyleme katılan işçilerin sayısı bine yakın. Edinilen bilgiye göre, fabrikalar çalışmaya devam ediyor ancak satış durduruldu. Ayrıca, fabrika giriş kapısında emniyet güçleri tarafından bir adet Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) bekletiliyor.

Toplu iş sözleşmesi taleplerinin dile getirilmesinin yanı sıra asıl anlaşmazlığın, 1997 yılından 2006 yılına kadar uygulandığı halde işveren tarafından 2006 yılında bozulan ücret sistemindeki farkın kapatılması olduğunu dile getiren Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, "2011 sözleşmemizde getirdiğimiz noktayı bundan sonraki süreçte kapatmasıdır. Ancak, yapılan son görüşmelerde bu konu, iki ayrı skalaya iki ayrı ücret olarak anlaşılmış, fakat işverenin teklif ettiği rakam istediğimizin çok altında kalmıştır. 26.05.2015 tarihinde yapılan toplu iş sözleşme görüşmesinde; işveren ikili skala zammını geri çekmiş ve \% 3.25 ile \% 3.75 olarak getirdiği ücret zammını ilk altı ay için tüm çalışanlara olmak üzere yüzde 5 olarak teklif etmiştir" dedi. Oktay, bu gelişmeler neticesinde protesto eylemleri başlattıklarını ifade etti.

Önceki gece mesaileri biten işçiler, evlerine gitmeyerek fabrika önünde bekleme kararı aldı. Sonraki vardiya çıkışlarında da diğer işçilerden destek alan gruba hitaben açıklama yapan Petrol-İş Aliağa Şubesi Başkanı Ahmet Oktay, toplu iş sözleşmesi ile ilgili işveren yetkililerinin verdiği sözleri tutmadığını dile getiren Oktay, Toplu İş Sözleşmesini barışçıl bir şekilde çözme çabalarına karşın yetkililerin kendilerini anlamak istemediğini ifade etti. Oktay'ın açıklamaları esnasında yüzlerce işçi, bir ağızdan slogan atarak destek verdi. Oktay, uzlaşma sağlanana kadar direneceklerini ve eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:09

İLGİLİ HABERLER