
PETROL ZAMMI DANIŞTAY'DAN DÖNDÜ
CEM ULUCAN/İZMİR
Danıştay, yaptığı incelemeden sonra gönderdiği cevap dilekçesinde başvurunun eksik yapıldığını gerekçe gösterip başvuruyu reddetti.
Akaryakıta sürekli yapılan zamlardan sonra vatandaşlarla birlikte aynı tepkiyi göstermekle kalmayan Necati Erdoğan, ülkemizde bir ilke imza atarak zamların geri alınması için dilekçe ile girişimde bulunmuştu. Avukat Gani Engin Ulusoy zamların geri alınması için yazdığı 3 sayfalık bir dilekçe yazdı. Danıştay'a gönderilmek üzere İzmir İdare Mahkemesi'ne verilen dilekçe akaryakıt zamlarına tepki gösteren binlerce kişinin de umudu olmuştu.
Maliye'nin benzine 20, motorine 15 kuruş vergi zammı getirdiğini, Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) artırdığı, benzin fiyatını 3,67 liraya çıkardığını, bir günde yapılan 25 kuruşluk zam sonrası Türkiye'yi Avrupa'da en pahalı benzin ve motorin satan ülke konumuna getirdiğini belirten El-Sa Petrol Şirketi'nin sahibi Necati Erdoğan, dava dilekçesinde artışa ÖTV'nin yanı sıra KDV'nin de etkisi olduğunu, Maliye'nin, son ÖTV düzenlemesinden sonra bir litre benzinden alınan vergilerin tutarının 2,45 liraya yükseldiğini vurgulamıştı.
Litresi 2,87 liraya satılan kırsal motorinde toplam 1,67 lira vergi alındığını, Maliye'nin son 6 ay içerisinde iki kere ÖTV artışına gitmesi, benzin fiyatlarını rekor seviyeye çıkardığını belirten işadamı ve petrol şirketi sahibi Necati Erdoğan; şunları söyledi: "Halen Avrupa'da 1 litre benzin 1,38 Euro ile en pahalı Hollanda'da satılıyor. Bu ülkeyi 1,32 Euro ile Finlandiya ve 1,31 Euro ile de Danimarka izliyor. Türkiye'de ise bir litre benzin 31 Aralık 2009 itibarıyla 1,69 Euro'dan satılmaya başlandı. Bu rakamla benzinde tarihi zam rekoru kırıldı."
VERGİNİN DE VERGİSİ FATURAYI KABARTTI
Benzin ve motorinden alınan ÖTV'nin artırılması, Katma Değer Vergisi'ni de artırdı. Resmi verilere göre, artış öncesi 1 litre benzinden 1,69 lira ÖTV alınırken zamla rakam 1,89 liraya yükseldi.
ÖTV'deki artışın, KDV'yi de yükselttiğini anlatan Necati Erdoğan; şunları söyledi: "Buna göre daha önce 0,52 lira olan KDV tutarı 0,56 liraya yükseldi. Benzer artış motorinde de yaşandı. Maliye akaryakıt ürünlerinden ÖTV'yi maktu (sabit) alırken, KDV'yi nisbi (oransal) alıyor. Akaryakıt ürünlerinden alınan KDV, yüzde 18 olarak uygulanıyor. Yapılan zam aslında vergisini zamanında ödemeye çalışan bizleri de zor duruma düşürdü. Brüt yüzde 4.4'lere çekilen kar marjı ile akaryakıt bayileri bir kez daha sükutu hayale uğradı ve istasyonlara kilit vurma noktasına getirdi.
Yapılan zam tamamen petrol ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi ve KDV'ye aktarılıyor. Bu zam oransal olarak yüzde 4.6 olan bayi kar marjını yüzde 4.4'e düşürmüş, buna karşılık bayi tankerini doldurmak için her zamda olduğu gibi işletme sermayesini zam oranında yitirmiştir."
ZAMLAR GERİ ALINSIN
Ülke genelinde 12 bin 671 adet akaryakıt istasyonu ve bu istasyonların akaryakıtlarını temin eden 53 adet akaryakıt dağıtım şirketi bulunduğuna dikkat çeken Necati Erdoğan; sözlerine şöyle devam etti: "Yurdumuzda çıkarılan ham petrol miktarı 2,4 milyon ton olup bu miktar Tüpraş rafinerilerinde işlenen ham petrol miktarının yüzde 10'unu karşılamaktadır. Dolayısıyla yurdumuz petrol ithal eden bir ülke olmakla beraber petrol ürünlerinden en yüksek vergi uygulayan ülke durumunda bulunmaktadır. Son yapılan akaryakıt zamları biz petrolcülere sekte vurmuştur. Birçok kişi borç batağına saplanmıştır. Hükümet haksız yapılan zammı geri almalıdır. Aksi halde bir pompa istasyonuna kilit vurulacak."
DANIŞTAY BAŞVURUYU REDDETTİ
Bütçe gelirinin yaklaşık beşte birini karşılayan petrol sektörünün, devlet tarafından bütçe açığını kapatmak için bir kaynak olarak görüldüğünü belirten işadamı Necati Erdoğan'ın avukatı Gani Engin Ulusoy; "Son dört yılda yapılan her zammın tüketiciyi olduğu kadar akaryakıt satan bayiyide etkiliyor. Bugün artık çark dönmez hale gelmiştir" dedi. Petrol satıcısının borç batağı içinde olduğunu anlatan Ulusoy, şöyle konuştu: "Kulaklarını tıkayan yetkililer bu sesi duymaktan aciz.
Meslek onuru için faaliyetlerini tüm zor koşullara rağmen sürdüren petrolcüler daha da ağırlaştırılan koşullar nedeniyle istasyonlarına tek tek kilit vurmaya başlamışlardır. Bizde hükümetin yaptığı bu haksız zamlara sadece tepkili kalmadık. Yapılan zamların geri alınması için Danıştay'a gönderilmek üzere İzmir İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Uzun bir bekleyişin ardından Danıştay'dan bize gelen yazıda, başvurumuzun eksik yapıldığı gerekçesiyle reddedildiğini öğrendik. Ne olursa olsun, zamların geri alınması konusunda hukuk
mücadelemizi sürdüreceğiz."