Dünya
  • 30.8.2011 15:15

PETROLÜN KALBİNDE YANGIN ÇIKTI

Tesis çalışanları ve görgü tanıklarının ifadelerine göre, Es-Sider petrol üretim tesisindeki tanklardan biri alev aldı. Tesisin üzerinde duman bulutu oluştuğu bildiriliyor.

Görgü tanıkları, çatışmalar başlamadan önce günlük 450 bin varil petrol yükleme kapasitesi bulunan tesiste, bir tankın halen yanmakta olduğunu söyledi. Tankın çatışmalar sırasında üç gün önce roket atışıyla vurulmuş olabileceği belirtildi.

Devlet şirketi Vaha Petrol tarafından işletilen tesisteki hasarın boyutu henüz bilinmiyor. Şirket çalışanları daha önce tesiste iki kez yangın çıktığını, fakat söndürüldüğünü söylediler.

Tesisin ham petrol depolama kapasitesinin 6,3 milyon varil olduğu belirtildi.

Vaha Petrol, ABD'nin ConocoPhillips, Marathon ve Hess Corp şirketleriyle ortaklık yapan Libya Milli Petrol Şirketi'ne ait. Şirket, ülkede dört ana petrol sahası olan Vaha, Dahra, Samah ve Gialo'yu işletiyor.
Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte'ye 180 kilometre uzaklıkta bulunan Es-Sider petrol üretim tesisinde, Sirte havzasından çıkarılan petrol depolanıyor. Sirte havzasında Fransız Total ve İtalyan Eni şirketleri de petrol sahası işletiyor.

Geçen Pazar günü muhaliflerin kurduğu petrol şirketi AGOCO'dan yapılan açıklamada, Eylül sonundan itibaren Tobruk terminalinden ham petrol ihracatının başlayabileceği ifade edilmişti.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:27

İLGİLİ HABERLER