BDDK Başkanı Akçakoca istifa etti. 2.5 yıllık görevi sırasında millete faturası 42 milyar doları bulan batık bankaların eski sahipleriyle, yıllara yayılan anlaşma yaptı.
Eleştirilerin odağında yer alan ve bir süredir istifası beklenen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, dün görevinden istifa etti. Akçakoca istifasını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e sundu.
Başbakan Yardımcısı Şener'den sabah saatlerinde randevu alan Engin Akçakoca, görüşme için BDDK Binası'ndan ayrılırken BDDK çalışanları ile vedalaştı.
Engin Akçakoca, bu göreve, Mart 2001'de, Kemal Derviş ile yıldızı barışmayan Zekeriya Temizel'in yerine getirildi. Döneminde, millete faturası 42 milyar dolar olarak açıklanan el konulan bankaların eski sahipleriyle, uzun yıllara yayılan ödeme anlaşmaları imzalandı. Sadece bu kişilerin kesinleşen 11 milyar dolarlık borcuna karşılık, bugüne kadarki tahsilat 10 milyon dolarda kaldı.
ÖZERKLİK KORUNACAK
İstifanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Akçakoca'nın istifa kararını uzun süre önce aldığını belirterek, "Bugüne kısmetmiş. BDDK'nın başına yeni bir kan gelmesi, geleceğini olumlu etkileyecek" dedi. Şener de, son derece neşeli olduğu gözlenen Akçakoca'ya teşekkür ederek, BDDK'nın özerk yapısının korunacağını söyledi.
Uyum içinde sürdürülecek çalışmalardan her zaman toplumun faydalandığını, toplumun menfaatlerinin en üst düzeye ulaştığını kaydeden Şener, şöyle devam etti:
UYUMLU ÇALIŞMA
''Benimle ilgili kurumlardan biri olan BDDK ile ve o kurumun Başkanı Engin Akçakoca ile çok uyumlu bir çalışma dönemi geçirdik. Bu uyumun esasında hukuki çerçeve vardır. Bu çerçevede bu kurumun bağımsız düzenleyici otorite olduğunun bilinci içerisinde, herkesin kendi görev, yetki alanına saygı çerçevesinde, birlikte uyumlu bir mesai dönemi yaşadık. Bu uyumda Sayın Akçakoca'nın büyük katkıları vardır. Çalışma düzeni, ilişki biçimi itibariyle gerçekten uyumlu ve olumlu bir atmosferin oluşmasına büyük katkı sağlamıştır. Bu boyutlar itibariyle kendisine teşekkür ediyorum.''
BUGÜNE KISMET
Çok onurlu bir görev yaptığını vurgulayan Akçakoca, ''Kısa sürede çok iş yaptık, dünyaya örnek olduk. Hem BDDK hem TMSF olarak, gurur duyuyorum. Bu bağımsız ve özerk kurumun bundan sonra da aynı şekilde devamına olan inancımı ve başarının sürdüreceğine inanıyorum. Bana olan inancınıza teşekkür ediyorum'' dedi.
İstifasının daha önce de gündeme geldiğini, işin tabiatı gereği istifa etmeyi düşündüğünü anlatan Akçakoca, ''Bugüne kısmetmiş. Birtakım işleri bitirmeyi hedefliyorduk. O işleri de yaptıktan sonra istifa gündeme geldi. Bu aşamada başka bir kan ile kurumun gitmesinin, bu kurumun gelecekteki durumuna daha olumlu katkıları olacağını düşünüyorum'' diye konuştu.
İşte bıraktığı tablo
Görevinden istifa eden Engin Akçakoca, 17 Mart 2001 tarihinde BDDK Başkanlığı görevine atanmıştı. Akçakoca, BDDK tarihinde en fazla bankaya el koyan başkan olarak yer aldı. Görev yaptığı dönemde İktisat Bankası, Türk Ticaret Bankası, Bayındırbank, Tariş Bank, Sitebank, EGS Bank, Kent Bank, Pamukbank ve İmar Bankası'na el kondu. Akçakoca, göreve geldikten kısa bir süre sonra 10 Temmuz 2001 tarihinde bir günde 7 bankaya birden el koyan kararın altına imza attı. Sözkonusu kararla birlikte Bayındırbank, Tariş Bank, Sitebank, EGS Bank, Kent Bank'ın yanısıra Okan Yatırım Bankası ve Atlas Yatımı Bankası'na da el konulmuştu.
Akçakoca ayrıca el koyduğu banka sahipleri ile masaya oturup pazarlık yapan ilk BDDK Başkanı olara da tarihe geçti. Akçakoca başkanlığındaki BDDK yönetimi Pamukbank ve Yapı Kredi Bankası'nın sahibi olan Çukurova Grubu ile İstanbul Yaklaşımı çerçevesinde pazarlık masasına oturmuş ve grubun borçlarını vadeye bağlamıştı.
Teyfik Bilgin getiriliyor
Abdüllatif Şener, Akçakoca'nın istifasıyla boşalan BDDK Başkanlığına, Halkbank Genel Müdürü Tevfik Bilgin'in getirilmesinin teklif edildiğini açıkladı. İstifa nedeniyle BDDK'ya başkan atama zarureti ortaya çıktığına işaret eden Şener, bu çerçeve içerisinde atamanın 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 3. maddesi hükümlerine göre prosedürünün tamamlanması gerektiğini belirtti. Şener, Bilgin'in halen Halkbank Genel Müdürü olduğunu, 9.5 yıl Bankalar Yeminli Murakıbı olarak görev yaptığını, ABD'de işletme mastırı olduğunu ve Anadolu Endüstri Holding'te mali işler koordinatörü olarak 2.5 yıl çalıştığını, deneyimli bir isim olduğunu kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:59