Gündem
  • 8.5.2013 09:54

PKK işte böyle geri çekiliyor!..

ANKARA -  PKK'nın çekilmesi için beklenen gün geldi. Karayılan telsizden anonsla talimatı verecek...

PKK, bugün sınır dışına çekilmeye başlıyor. Çekilme ilk olarak, örgütün Zağroslar olarak adlandırdığı sınıra en yakın bölgeden gerçekleşecek. Şemdinli'den çıkacak olan ilk gruplar, en geç 1 hafta sonra Kandil'de olacak.
Çekilme öncesi PKK'nın askeri kanadı HPG'den yapılan açıklamada, “Geri çekilme sürecinin başarıyla tamamlanması ve hiçbir provokasyona yol açılmaması için gerekli tartışmalar yürütülmüş, kapsamlı bir planlama ve örgütleme temelinde gerekli düzenleme ve pozisyona geçilmiştir” denildi.

Açıklamada, ilk gruplarının 1 hafta içinde Kuzey Irak'a ulaşmasının hedeflendiği belirtildi.PKK'nın Kandil'deki yöneticilerinden Murat Karayılan'ın bugün telsizden yapacağı anonsla örgüt mensupları, bu akşam saatlerinde karanlığın çökmesi ile birlikte sınırdışına doğru harekete geçecek.

PKK'lıların bir kısmı daha önce çıkış için harekete geçerken, söz konusu talimatla kitlesel olarak çekilme süreci resmen başlayacak. PKK'lılar güvenlik nedeniyle gündüz saklanacak, gece yürüyecekler. Kuzey ile güney arasındaki 500-600 kilometrelik mesafe göz önüne alındığında çekilmenin Temmuz - Ağustos aylarında tamamlanacağı belirtiliyor.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dün yaptığı açıklamada, PKK'lıların bugün resmen Türkiye sınırlarının dışına çıkmaya başlayacağını ifade ederek, "Tabi bunun ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Sonuçta kamuoyunun gözü önünde gerçekleşmiyor bu geri çekilme meselesi. Ama, tahminlerimiz, coğrafyanın büyüklüğü ve koşullar düşünüldüğünde ve geldikleri yolu kullanarak geri döneceklerinden bunun 3-4 ay sürebileceği herhalde öngörülmelidir. Geri çekilme sırasında en kritik mesele, olası çatışma riskinin ortaya çıkmasıdır. Bu durum hiç birimizin arzu etmeyeceği süreci derinden yaralayacak bir gelişme olur. Başından beri odaklandığımız bu sürecin selametle yürümesi için odaklandığımız mesele budur" demişti. İHA
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:33

İLGİLİ HABERLER