PKK'DA TÖRE CİNAYETİ İŞLEMİŞ
Diyarbakır’da 16 yıldır süren "Töre cinayeti" davasında mahkeme, sanıkların terör örgütünün kararı doğrultusunda cinayeti işlediği gerekçesiyle, yargılamanın özel yetkili mahkemede devam etmesini kararlaştırdı.
Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 7 sanık katılmadı. Mahkeme, sanıklardan M.K. hakkında 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin "terör örgütü PKK üyesi olmak" suçundan verdiği kararı dosyaya ekledi.
İddia makamı, mütalaasında, suçun "örgüt faaliyetleri içinde" işlendiğini belirterek, görevsizlik kararı verilip, dosyanın özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti. Mahkeme heyeti de sanıklar hakkında 765 Sayılı TCK’nın "Adam öldürmek" suçunu içeren 448. maddesi uyarınca kamu davası açıldığını hatırlatarak, "suçun anlatılış biçimi dikkate alındığı" sanıkların eyleminin TCK’nın ’Devletin
birliğini ve bütünlüğünü bozmak’ suçunu kapsayan 125. maddesi kapsamında kalma ihtimali nedeniyle görevsizlik kararı verdi.
Mahkeme, dava dosyasının yargılamanın devam edeceği özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilmesini kararlaştırdı.
-TERÖR ÖRGÜTÜ TÖRE GEREĞİ KARAR VERDİ-
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca o tarihte hazırlanan iddianamede, olayın bütün detayları yer alıyor. Lice ilçesine bağlı Dolunay köyünde, 1993 yılında, S.U’nun dini nikahla birlikte yaşadığı eşi Asliye A. ile aynı köyde yaşayan Aziz A. arasında gönül ilişkisi bulunduğu söylentileri çıkmaya başladı.
Bunun üzerine tarafların yakını olduğu bildirilen terör örgütü üyesi M.K. başkanlığında köyde "sözde halk mahkemesi" kurularak, yaşandığı iddia edilen yasak ilişki görüşüldü. M.K, Asliye A. ile Aziz A’nın cezalandırılmasına karar verdi. Bu kararı duyan Asliye A. ile Aziz A. köyden kaçtı.
Asliye A. ile Aziz A’yı Yalaza köyü yakınlarında gören yakınlarıyla şahıslar arasında kovalamaca yaşandı. Bunun üzerine Asliye A. ile Aziz A. farklı
yönlere kaçtı. S.U’nun kardeşi A.U, takip sonucu yengesi Asliye A’yı Yalaza köyü yakınlarında görerek silahla yaraladı. S.K ve M.U’nun da peşinden gittikleri Aziz A’ya silahla ateş ettikleri ancak isabet edemedikleri iddia edildi. Azize A. yaralı haliyle Yalaza Köyünde bir eve sığındı. Terör örgütü üyesi M.K, kadının yerini tespit ederek, durumu ailesine bildirdi. Yakınları tarafından, yaralı halde sığındığı evden alınan Azize A’den bir daha haber alınamadı.
-TÖRE, AZİZ A’NIN DA PEŞİNİ BIRAKMADI-
Yakınları, töre gereği bu kez Aziz A.’nın peşine düştü. Köydeki silahlı saldırıdan yara almadan kurtularak, kayıplara karışan Aziz A’nın izine Gaziantep’te rastlandı. Aziz A. burada yakınları Y.A. ve A.U. tarafından bıçaklandı. Bir süre hastanede tedavi gören Aziz A, töreden kaçmak için Mersin’e yerleşti. Aziz A’nın ölmediğini öğrenen yakınları, bu kez Mersin’e giderek, peşine düştü. Aziz A. burada uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.
-30 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ-
Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, haklarında "adam öldürme, yaralama ve adam kaçırma" suçlarından 30 yıla kadar hapis cezası istenen sanıklar A.U, M.U, A.U, M.O, Y.A, M.K. ve S.K’nın yargılanmasına önümüzdeki günlerde özel yetkili ağır ceza mahkemesinde devam edilecek.