Gündem
  • 10.9.2013 18:27

PKK'nın çekilmeyi durdurma kararı 'taktiksel'

Güneydoğu'daki bazı sivil toplum kuruluşları (STK) terör örgütünün sınır dışına çıkışların durdurulduğuna yönelik açıklamasının çözüm sürecini sekteye uğratmayacağı şeklinde yorumlarken, bazıları ise kararı taktiksel bir adım olarak değerlendirdi.

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, terör örgütünün sınır dışına çıkışların durdurulduğuna yönelik açıklamasına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "PKK'yı biraz olsun yakından tanıyanlar için bu çok sürpriz bir çıkış değil. Bunun stratejik bir karar olmaktan ziyade taktiksel bir karar olduğunu düşünüyorum" dedi.

Ensaroğlu, açıklamanın tamamına dikkatle bakıldığında kararın süreci kesintiye uğratma amacı taşımadığının anlaşıldığını ifade ederek, tam tersine hükümeti adım atmaya zorlamak amacıyla bu tutumun takınıldığını kaydetti.

"Fiili gerçekler ve durum süreci sabote etme, kesintiye uğratma iradesinin henüz ne Öcalan, ne PKK ve ne de KCK'da baş gösterdiğini bize ima etmiyor" diyen Ensaroğlu, bu nedenle tedirginlik hissetmeye gerek olmadığını vurguladı.

"Süreç devam ediyor"

Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, geri çekilmenin durduğu yönündeki açıklamanın beklenen bir gelişme olduğunu söyledi.
Yaklaşık bir hafta önce Cemil Bayık'ın "geri çekilmeyi durduruyoruz" şeklinde bir açıklama yaptığını hatırlatan Coşkun, dün yapılan açıklamanın bunun bir teyidi olduğunu belirtti.

Coşkun, bu karardan yola çıkarak sürecin bittiğini söylemenin doğru olmadığına dikkati çekerek, "Burada en önemli husus çatışmasızlığın devam etmesidir. Ateşkes ve çatışmasızlık durumunun devam etmesi durumunda çözüm süreci bir şekilde sürecek ve bu tür krizler aşılacaktır. Süreç içerisinde beklenen bir durum. Süreç tere yağından kıl çeker gibi tüm takvimlere uygun şekilde işleyemez. Bazı sıkıntılar olacaktır. Bu da o sıkıntılardan biri tanesi" diye konuştu.

"Karar sürecin bittiği anlamını taşımıyor"

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, örgütte sürece ilişkin yeterli adımların atılmadığı yönünde yakınmalar olduğunu hatırlatarak, bu nedenle örgütün geri çekilmeyi durdurma kararına ilişkin yapılan açıklamanın kamuoyu tarafından beklenen bir durum olduğunu belirtti.

"Çekilmeyi durdurma kararı sürecin bittiği anlamını taşımıyor. Kararı, tarafların birbirlerine sitemini dile getirmesi olarak değerlendiriyorum" diyen Elçi, şunları kaydetti:

"Silahlı güçler bir arada olduğu müddetçe silahların yeniden gündeme gelmesi riski her zaman söz konusu olacaktır. Benim endişem süreci baltalamak isteyen iki taraf dışındaki yasa dışı yapılanmaların bir provoke ortamı yaratmasıdır. Geri çekilme kararı ile silahların yeniden gündeme gelmesi yönünde risk görünmüyor. Ama maalesef derin yapılanma dediğimiz yasa dışı yapılanmaların bir provokasyonuna karşı iki tarafın da duyarlı olması gerekir. AK Parti döneminde yasa dışı yapılanmaların üzerine ciddi şekilde gidildi. Ancak çatışma ortamı sürdüğü için bu bölgede yeterince gerçekleştirilemedi. Dolayısıyla bölgede bu yapılanmanın güçlü olduğuna inanıyorum. Geri çekilme kararında 'süreç bitti, bitecek' gibi bir hava yaratmamak gerekir. İki tarafın da geçmişteki hatalardan ders alarak, sorumluluklarını paylaşarak, sürecin çözüme ulaşmasını isteyen çevrelerin desteklerini de alarak süreci ilerletmesi gerektiğine inanıyorum."

"Çabaların heba edilmemesi gerekiyor"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Ahmet Sayar ise yaklaşık 8 aydır, silahların sustuğunu, operasyonların durduğunu ve ölümlerin olmadığını söyledi.

Sayar, silahların yeniden kullanılabileceğine ihtimal vermediğini belirterek, "Bundan Türkiye'de yaşayan her insan zarar görecek. Dolayısıyla yaşanan bu süreç aynı zamanda tarihi bir süreçtir. Hiç bir dönemde diyalog bu mesafeye gelmemişti. Bu konuda geriye dönüşünün olmaması, çabaların heba edilmemesi gerekiyor. Her şeye rağmen her ne kadar tıkanıklık olsa da süreç içerisinde görüşmeler yoluyla güvene dayalı adımlarla aşılacağına inanıyorum. Artık geriye dönüş olacağına ihtimal vermiyorum" dedi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:08

İLGİLİ HABERLER