Gündem
  • 8.5.2013 15:49

PKK'nın geri çekilmesi Şemdinli'den başladı!..

ÇÖZÜM süreci kapsamında PKK'lılar sınır dışına çekilmeye ilk saldırıyı başlattığı Hakkari'nin Şemdinli'nin İlçesi'nden başladı.  Türkiye'nin İran ve Irak'a sınırında bulunan ve yıllarca yoğun çatışmalara sahne olan Şemdinli İlçesi'ndeki PKK'lı grupların bu sabah saatlerinden itibaren Irak'a geçiyor. Yerel kaynaklara göre, ilk çekilme Gediktepe ve Çarçel ile Derecik bölgesinde bulunan Yeşilova'dan oldu. PKK'lılar giderken geriye yaktıkları ateş, su ısıttıkları tenekeler ve su taşıdıkları bidonlar kaldı.

Geçen yıl 23 Temmuz'da Zorgeçit bölgesinde PKK'nın yol kesmesi ile başlayan ve yaklaşık 2 ay süren operasyon ve yoğun çatışmalara sahne olan bölgeden PKK'lıların çekilmesi için bir dizi ön hazırlık yapıldı. İlk hareketlilik, Şemdinli ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Türkiye- İran - Irak sınırının kesiştiği Gediktepe'de başladı. Sayıları 5-10 arasında değişen PKK'lı gruplar, sabah saatlerinden itibaren Irak topraklarında bulunan ve sınıra yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Hakurk kampına gitmek üzere yola çıktı.

Bir diğer hareketlilik de yine sabah saatlerinde Aktütün bölgesinde gözlendi. Şemdinli'ye 80 kilometre uzaklıkta bulunan Aktütün Köyü'ne yakın olan Çarçel bölgesinden hareket eden gruplar, yine Irak topraklarındaki Basyan ve Avaşin kamplarına doğru gitti. Bu kamplarda verilecek molanın ardından PKK'lıların yine gruplar halinde Çemço'ya gidecekleri belirtildi.

EN YOĞUN ÇIKIŞ DERECİK'TEN

PKK'nın en fazla eylem yaptığı bölgelerden Şemdinli'den çekilmede en yoğun hareketlilik ise Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Derecik Beldesi'nin dağlık kesiminde gözlendi.

Sarp dağlık bölgedeki mağaralardan çıkan PKK'lılar gruplar halinde sınırı geçerek Irak topraklarındaki Kaniyareş Kampı'na yöneldi.

GERİDE BIRAKTIKLARI

Geri çekilme ile birlikte Şemdinli'nin dağlarından ayrılan PKK'lılardan geride yaktıkları ateşin külleri, su ısıttıkları tenekeler ve boş su bidonları kaldı.

Derecik sınırları içerisindeki dağlık Habuşte Yaylası'nda geri çekilen PKK'lıların yaktıkları ateşin öğlen saatlerine kadar halen sıcaklığını koruduğu gözlenirken, su ısıttıkları çok sayıda teneke, bidonlar ve çeşitli yiyecek ambalajları ve karton kutular dikkati çekti.

İZLEME KOMİSYONLARI DA BÖLGEDE

Bu arada, geri çekilmenin her hangi bir provokasyonla karşılaşmaması için BDP de tedbir aldı. Süreci izlemek için Hakkari'de kurulan komisyonlardan biri de Şemdinli 'de görev aldı.

Şemdinli'de BDP İlçe Başkanlığı'ndan yetkililer ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerden oluşan 10 kişilik bir komisyonun çekilmeyi izlemek için Şemdinli kırsalında bulunduğu ve süreci takip ettikleri kaydedildi.

ÇUKURCA'DAN IRAK'A GEÇİŞLER

Hakkari'nin Irak sınırında bulunan ve Kuzey Irak'taki PKK kamplarına en yakın yer olan Çukurca İlçesi kırsalındaki PKK'lılar da gruplar halinden Irak'a geçmeye başladı. Bu bölgedeki ilk çekilme ise Yüksekova ile Çukurca arasında kalan ve tamamen boşaltılmış olan Uzundere bölgesinde gözlendi.

Han Yaylası, Çarçella ve Dağlıca bölgelerinden çıkan PKK'lı grupların Zagros Koridoru olarak adlandırılan arazilerden hareket ederek Hakurk'a, Şırnak'ın Uludere İlçesi ve Çukurca kırsalından hareket eden grupların ise Zap ve Haftanin bölgesine gidecekleri belirtildi.

Yerel kaynaklar bu bölgelerdeki gruplarda bulunan PKK'lıların sayısının 20 ile 50 arasında değiştiğini ve bugün başlayan çekilmeyle bir bölümünün de sınırı geçerek Kuzey Irak topraklarına girdiği bilgisini verdi.

PKK'nın geri çekilirken kullandığı en önemli güzergahlardan biri olan Çukurca'nın güneyinden Kuzey Irak'a uzanan Kazan Vadisi'nde sessizlik dikkat çekiyor. Askeri hareketliliğin olmadığı bölgede insansız hava araçları ve uçaklar bugün görünmedi.

"BİR AYDIR HUZURLUYUZ"

Yıllardır yoğun çatışmaların olduğu sınırın sıfır noktasındaki Çukurca'da halk, başlatılan süreçten oldukça memnun. Çukurcalılar, çekilmesinin sabote edilmemesini ve geri çekilen PKK'lılara müdahale edilmemesini isterken, bir aydır huzur içinde yaşadıklarını söyledi.

PKK'lı ilk grupların Irak'a çekilirken kullandığı güzergahlardan Kazan Vadisi’ndeki Kayalık köyünde yaşayan Binevş Acar da geçen yıl Kazan Vadisi'ndeki çatışmalar nedeniyle aylarca yakınlarının evinde kaldıklarını anlattı. Acar, "Çatışma sırasında sabaha kadar uyuyamıyorduk. Bir taraftan tank top sesleri, silah sesleri diğer taraftan da uçak sesleri nedeniyle köyde büyük bir korku içinde yaşıyorduk. Barış süreci inşallah iyi olur. Bizler barışın gelmesini istiyoruz" diye konuştu.

 

DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:32

İLGİLİ HABERLER