
PKK'YA YARDIM EDEN HERKESİN HESAPLARINA EL KONULACAK
Artık PKK ve PKK ile iş yapan kişi ve kurumların ABD bankaları ile bağlantılı hesaplarına el konulabilecek.
ABD Başkanı Bush, 1999’da oluşturulan ve Kingpin Act adıyla bilinen Başkanlık Yabancı Uyuşturucu Kaçakçıları listesine aralarında Türk uyuşturucu kaçakçısı Cumhur Yakut ve PKK’nın da olduğu dört kişi ve üç örgütü daha ekledi. Böylece Yakut ve PKK, ABD’nin 75 uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı şebekesine uyguladığı tüm kısıtlamalara tabi hale geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “ABD Başkanı listeye yaptığı yeni eklemelerle, uyuşturucu kaçakçılarını yakalamak için mümkün olan her önlemi alma, operasyonlarını engelleme, uyuşturucu ticaretinin Amerikalılar ve tüm dünya halklarına verdiği zararı durdurma ve uyuşturucu kaçakçılarının teröristleri desteklemesini önleme kararlılığını sergiledi” ifadesi kullanıldı. Beyaz Saray, bu kişi ve örgütlerin bulunduğu ülkelerin hedef alınmadığını özellikle vurguladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, PKK ile birlikte, İtalya’dan Ndrangheta örgütü ve Meksika’dan Beltran Leyva örgütünün de listeye alındığı kaydedildi.
NASIL ÇALIŞIYOR?
Başkanlık Uyuşturucu Kaçakçıları Yasası’nın ne kadar etkili olduğunu gösteren en iyi örneklerden biri Meksika’daki Tijuana uyuşturucu çetesiyle yaşadı. Örgütle ile bağlantılı olan tüm kişi ve şirketler tespit edildi. Amerikan bankalarıyla ilişkisi olan hesaplara anında el kondu. Örgütle ikinci-üçüncü derece bağlantılı olanlar ise uyarılar yoluyla etkisiz hale getirildi.
KINGPIN ACT NEDİR?
Üçüncü kişilere bile ceza var
ABD’de uyuşturucu kaçakçılarına yönelik yasalar, uluslararası şebekeleri engellemekte yeterli olmayınca 1999 yılında Kingpin Act olarak bilinen Başkanlık Uyuşturucu Kaçakçıları Yasası çıkarıldı. O tarihten beri ihtiyaç duydukça yeni isimlerin eklendiği listedeki kişi ve örgütlerin sayısı son değişiklikle birlikte 75’e çıktı. Yasa, yabancı uyuşturucu kaçakçılarını, onların örgütlerini ve tüm dünyadaki kollarını hedef alıyor. Yasa gereğince bu örgüt ve kişiler, Amerikan mali sistemini, ticaret ve havale işlemlerini hiçbir biçimde kullanamadığı gibi, Amerikan şirketleri ve Amerikalı kişilerle de iş yapması engelleniyor. Yasağı delen Amerikalılar’a 10 yıla kadar hapis cezası ve 10 milyon dolara kadar para cezası veriliyor.
Uyuşturucu listesindeki tek Türk
ABD’nin uluslararası uyuşturucu kaçakçıları listesine aldığı Cumhur Yakut, adı uyuşturucu ticaretine karışan aşiret lideri eski Van Milletvekili Mustafa Bayram’ın damadı. Taksim’deki Yakut Otel’in de sahibi olan Yakut’un adı, Aralık 1997’de Edirne’de Avar Turizm’e ait otobüste 6 kişinin uyuşturucu hesaplaşması yüzünden öldürülmesi olayına karıştı.
Baybaşin’le çalışıyor
İnfaz emrini veren uyuşturucu kaçakçısı Gafur Çalışkan, Cumhur Yakut’un ortağıydı. PKK ile bağlantılı uyuşturucu ticareti yaptığı bilinen Yakut’un adı, 2001’de İstanbul’da yakalanan 326 kilo eroinin sahibi olarak adı Emniyet kayıtlarına geçti. Yakut’un bu işteki diğer iki ortağı da Gafur Çalışkan ve Naif Yavuztürk’tü. Aynı yıl “Timsah” adlı operasyonda ele geçirilen 316 kilo eroinin de yine Yakut’un olduğu öne sürülmüştü. Halen aranan ve Arap ülkelerinde yaşadığı ileri sürülen Yakut, İran üzerinden Türkiye’ye ve buradan da Avrupa’ya transfer edilen uyuşturucu tekelinin önemli bir bölümünü elinde bulunduran isim olarak biliniyor. Avrupa’da da hemşehri olduğu Hüseyin Baybaşin ailesiyle çalışıyor. İran iç piyasasındaki uyuşturucu pazarının da Yakut’un elinde olduğu öne sürülüyor.
RUŞEN ÇAKIR: PKK MALİ AÇIDAN BÜYÜK DARBE YİYECEK
Para hareketleri
Ancak PKK en büyük darbeyi mali açıdan yiyeceğe benziyor. Çünkü ABD’de yaklaşık 10 yıldır uygulanan Uyuşturucu Kaçakçıları Yasası en çok bu işe bulaşanların para hareketlerini takip ve engellemeyi hedefliyor ve genel olarak başarılı ve etkili olduğu söylenebilir.
PKK’nın uyuşturucu parasını bazı yasal şirket ve kuruluşlar ya da şahıslar aracılığıyla aklamaya çalışması zaten çok kolay değildi, bundan sonra daha da zor olacağa benziyor. Bu arada örgütün parasının hangisinin uyuşturucudan, hangisinin diğer kaynaklardan geldiğini ayrıştırmak zor olacağı için Amerikan yönetiminin PKK’nın tüm mali imkanlarına karşı bir topyekun mücadele yürütmesi de beklenebilir.
Zorlanacak
Zaten son 3-4 yıldır Washington PKK’ya karşı mücadele konusunda Ankara’ya öncelikle örgütün mali kaynaklarını kısma sözü vermiş ve bunun için Avrupa ülkeleri üzerinde yoğun bir baskı uygulamıştı. Son düzenlemeyle birlikte Amerikan yönetiminin AB nezdinde PKK aleyhtarı baskılarını sıklaştırması şaşırtıcı olmayacaktır. Bu da finansmanını büyük ölçüde Avrupa’dan sağlayan PKK’yı çok daha kötü günlerin beklediği anlamına gelir.(VATAN)