KAYNAK : Haber Vitrini
Petrol Ofisi A.Ş.'nin (POAŞ), İş - Doğan Petrol Yatırımları A.Ş. ile birleşmesi sonucu, İş Bankası ve Aydın Doğan Grubu'nun borçlarını nasıl üstlenmek zorunda kalacağına, her yıl sözkonusu iki grup adına ne kadar borç ödeyeceğine ilişkin bilgilerin yerli yatırımcılardan gizlendiği ortaya çıktı. Ankara büromuzun haberine göre, yerli yatırımcılara verilen bilgilerde değişiklikler yapıldığı da belirlendi.
Doğan Holding Mali Koordinatörü POAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İmre Barmenbenk, POAŞ Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer ve Müşterek Hizmetler Direktörü Hüseyin Keçeci, İngiltere'nin başkenti Londra'nın ardından bu kez yerli yatırımcılardan gelen talep üzerine Türkiye'de de bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. POAŞ'ın yüzde 76.8 hissesini satın alan İş Doğan'ın birleştirilmesi konusunda yatırımcıların ikna edilmesi amacıyla önceki gün İstanbul'da tekrarlanan yapılan sunuşta, İş - Doğan'ın konsolide nakit akım tablosuna yer verilmedi.
Dağlar kadar borç
POAŞ ile İş-Doğan Petrol Yatırımları'nın birleşmesi halinde 2006 yılına kadar şirketin nakit giriş ve çıkışlarının nasıl değişeceğini gösteren tabloda, birleşme halinde, POAŞ'ın ödemek zorunda kalacağı kredi ve faiz borcu miktarları yer alıyor. Akşam'ın dün ortaya çıkararak, kamuoyuna da açıkladığı bu verilere göre, POAŞ birleşmenin ardından 2003 yılında 315, 2004 yılında 179, 2005 yılında 213, 2006 yılında 276 milyon dolar borç anapara ve faiz ödemesinde bulunacak. Özelleştirildiği tarihe kadar banka borcu bulunmayan POAŞ'ın önümüzdeki 4 yılda ödeyeceği toplam 983 milyon dolarlık borç, İş Bankası ile Doğan Grubu'nun özelleştirmeden satın aldıkları POAŞ hisselerinin bedelini ödemek için bankalardan çektikleri kredinin anapara ve faiz ödemelerine denk geliyor.
Üç tablo gizlendi
İstanbul'da yapılan sunuşta, Londra'daki sunuşun aksine, İş - Doğan ile POAŞ'ın konsolide (birleştirilmiş) gelir-gider tablosuna da yer verilmedi. Ayrıca indirgenmiş nakit akımına göre birleşmenin devlete, yatırımcıya ve POAŞ'a maliyetine ilişkin 3 tablo da İstanbul'daki sunuşta yer almadı. Bu tablolara göre, POAŞ birleşme sonucu 2003 yılında 103 milyon dolar net zarar edecek. Devletin birleşmeden kaynaklanan vergi kaybı 266 milyon dolar olacak. Birleşme sonucu POAŞ'ta 349.6 milyon dolarlık bir küçülme gerçekleşecek. Yani POAŞ yatırımcılarının elindeki kağıtların değeri de bu küçülmeye paralel olarak azalacak.
Hangi veriler gerçek?
Yerli yatırımcılara yapılan sunuşta, sadece POAŞ'ın nakit akım tablosuna yer verildi. Bu tabloda POAŞ'ın sadece 2003 yılında 121 milyon dolarlık kredi anapara ve faiz ödemesinin olacağı görülüyor. Tabloda, sonraki yıllarda ne kadar borç anapara ve faiz ödeneceği ise doğal olarak yer almıyor. Ancak bu tabloda rakamlar, İngiltere'de yapılan sunuşa göre daha yüksek gösterilmiş. Sözgelimi 2004 yılındaki dönem sonu nakit mevcudu Londra'daki sunuşta 111 milyon dolar iken, İstanbul'daki sunuşta 116 görünüyor. Bu rakam 2005 yılında tam 9 milyon dolar fark ediyor. Yani Türkiye'deki sunuşta rakam 9 milyon dolar daha yüksek.
POAŞ hisselerinin geçtiğimiz mart ayında yapılan ikinci halka arzında büyük miktarda hisse satın alan yabancı yatırımcıları temsil eden Salomon Brothers, Merill Lynch, JP Morgan gibi tanınmış uluslararası yatarımcılara verilen bilgilerin bir bölümünün Türkiye'deki küçük yatırımcılardan saklanması ilginç bulundu. POAŞ yönetiminin tablolardan birini sunuştan çıkararkak, birleşmenin POAŞ'ı nasıl büyük bir yük altına sokacağını yerli yatırımcılardan saklamaya çalıştığı vurgulandı.
...ve bu da itirafın belgesi
Küçük yatırımcıya atılmak istenen kazığın boyutlarını açıklayan AKŞAM'ın haberi üzerine işlem tahtası bir süre kapatılan ve İMKB tarafından bilgi istenen POAŞ, 26 milyon dolar parası olan İş-Doğan'ın 1 milyar 212.7 milyon dolar borcu olduğunu açıklamak zorunda kaldı
AKŞAM'ın dünkü haberi üzerine sabah saatlerinde İMKB'deki işlem tahtası kapatılan POAŞ, artarda göndermek zorunda kaldığı iki açıklama ile borç içinde yüzdüğünü itiraf etmek zorunda kaldı. Şirketten resmen yapılan açıklamaya göre 30.09.2002 itibariyle İş-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.'nin 1 milyar 212 milyon 681 bin 805 dolarlık toplam borcuna karşılık elindeki nakit varlıkları toplamı sadece 26 milyon 593 bin 185 dolar.
Petrol Ofisi A.Ş. hisse senetlerinin sırası, dün saat 14.25'e kadar geçici olarak işleme kapatıldı. Borsa Başkanlığı'nın istemi üzerine POAŞ, gazeteniz AKŞAM'ın şimdiye kadar tüm yazdıklarını itiraf ederek şu bilgileri verdi:
• Söz konusu birleşmenin yasal süreci ve şirketlerin faaliyetlerine muhtemel etkileri hakkında gerek yatırımcıların, gerekse kamuoyunun (!) bilgilendirilmesi amacıyla toplantılar düzenlendi. Bu bağlamda dün (önceki gün) yurtiçi yatırımcıların katıldığı bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
• Aynı şekilde 16-17 Ekim tarihlerinde Londra'da bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bu toplantılarda çeşitli varsayımlar altında ileriye yönelik faaliyet senaryoları ve bunların muhtemel sonuçları hakkında bilgi verildi.
• Gerek yurtiçindeki, gerekse yurtdışındaki toplantılarda halka açık statüde olmayan İş Doğan'a ilişkin istenilen mali bilgiler de yatırımcılar ile paylaşıldı. İlgi yazınızda zikredilen unsurlar (yani AKŞAM'ın haberinde yer alan 'birleşmeden dolayı devletin en az 266 milyon, POAŞ'ın 349 milyon dolar zararı olacağına' ilişkin haberin doğru olup olmadığını soran İMKB yazısı) belli varsayımlara dayanılarak yapılan projeksiyonlarda yer alan bilgilerden bir bölümdür.
• Birleşme sonucu ortaya çıkacak şirkette yer alacak borç konusunda bir tespitte bulunmak mümkün değil. Borç yapısı ancak gereken mahkeme ve SPK süreçleri sonrasında ortaya çıkacak. 30.09.2002 tarihli bağımsız denetimden geçmemiş bilanço verilerine göre İş Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.'nin toplam borcu 1.212.681.805 dolar, nakit varlıkları ise 26.593.185 dolardır. Bu borç, ağustos ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan alınan Petrol Ofisi hisse senedi borçlarını ve tüm borçların 30.09.2002 tarihine kadar yürütülen faizlerini de kapsıyor.(Akşam)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:28