Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, 'Petrol Ofisi A.Ş'nin (POAŞ) borcu hiçbir hukuki dayanak olmadan ertelendi. Hem yüzde 25.8'lik POAŞ hissesinin devri, hem de borç erteleme kararının iptali için dava açacağız' dedi. Öztaşkın, sendika genel merkezinde, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ve sendika yöneticilerinin katıldığı basın toplantısında, Başbakan ve ilgili bakanların da yer aldığı Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) üyeleri ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Öztaşkın özetle şunları söyledi:
Öteleme kararı hukuki değil
'POAŞ'ın yüzde 51'lik kamu payı, 2000 yılında İş-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.'ye devredilerek özelleştirildi. ÖYK 3 Eylül 2003 tarihinde aldığı kararla, POAŞ'ın yüzde 25.8 oranındaki kamu hissesinin satışından doğan ve 2005'de bitirilmesi gereken borcu 2007'ye kadar uzatıldı. Bu durum, devir sözleşmelerine aykırıdır. Bu borcun ÖYK tarafından ertelenmesi kararının hiçbir hukuki dayanağı yoktur.
42 kere erteleme yapıldı
Özelleştirme işlemlerinde alınan kararlar siyasallaştırılarak keyfiyete dönüştürüldü. Önceki hükümet de buborçları hukuk dışı olarak 37 kez ertelemiştir. Aynı işlemi AK Parti hükümeti de yapmaktadır. 37 olan erteleme kararı yanılmıyorsam 42'ye çıkmıştır.
ÖYK ve ÖİB'ye suç duyurusu
Borç erteleme işlemleri kamu zararına yol açmıştır. Özelleştirmenin amacına ters düşülmüştür. POAŞ'ın yüzde 25.8'lik kamu payının satışına ilişkin 16 Temmuz 2002 tarihli ÖYK kararı, yasa hükümlerini ihlal etmektedir. Aynı zamanda İş-Doğan Petrol Yatırımları A.Ş, Temmuz 2003 tarihinde ödenmesi gereken borç miktarını ödememiş, hatta borç ertelemesine gitmiştir. Gerek ÖİB gerekse ÖYK yetkilileri hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 240. maddesi doğrultusunda suç duyurusunda bulunuyoruz. Sendikamız, hem 25.8'lik POAŞ hissesinin satışı hem de borç ertelemesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının iptali ve dava sonuna kadar yürütmenin durdurulması istemiyle, Ankara İdare Mahkemesi'nde 20 Ekim Pazartesi günü dava açacaktır. Biz, kamu yararının korunması için davacıyız. Kamu yararını koruma ve sağlama iradesi içindeki her kişi ve kurumun bu davaya müdahil olarak katılması gerekir.
İşçilerin hali ne olacak?
POAŞ'ın özelleştirilmesinden sonra, 3 bin 838 olan işçi sayısı 480'lere düştü. Hani özelleştirme yapılarak istihdam yaratılacaktı. POAŞ'tan kovulan binlerce kişi nerelerde istihdam edilecek.'
Unakıtan: Her şey yasal
Öte yandan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, POAŞ ile ilgili son gelişmeler hakkında, 'Her şey yasal' dedi.
Unakıtan, borç ertelemenin yasal prosedür içinde gerçekleştirildiğini, kimseye ayrıcalık tanınmadığını ifade etti.
* * *
Borcu POAŞ ödeyecek, sahibi Aydın Bey olacak
Mustafa Öztaşkın, 'Öteleme kararından sonra POAŞ kendi borcunu kendi ödeyecek. Sonunda sahibi Aydın Doğan olacak' diyerek yapılan işlemleri eleştirdi. Öztaşkın şöyle devam etti: 'Şirket Temmuz 2003'te ödemesi gereken 77.5 trilyon lirayı süresinde ödemedi. Sadece ağustosta 40, eylülde 10 trilyon ödeme yaptı. Ödeme öncesi ÖİB'ye başvurarak borcunun ertelenmesi isteminde bulundu. ÖYK, resmi olarak kamuya açıklanmayan kararıyla bu isteği kabul etti. Bu düzenlemeye göre kalan borçlar, her yılın 8 Ağustos'unda 54.2 trilyon lira ödenmesi şartıyla 4 yıla dağıtıldı. Bu şu anlama geliyor; POAŞ, kendi borcunu 4 yıl içerisinde kendi ödeyecek. Yedi yıl sonunda sahibi ise Aydın Doğan olacak.'
(AKŞAM)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:52