Gündem
  • 12.4.2024 20:00

Polislerin başörtüsünü çıkarmaya çalıştığı iki kadın servet kazandı

İki kadının başörtüsünü çıkarmaya zorlanması nedeniyle New York, davayı sonuçlandırmak için 17 milyon dolar tazminat ödedi

İngiliz gazetesi The Guardian'ın Cuma günkü haberine göre New York City, polisin onları tutukladıktan sonra fotoğraflarını çekmeden önce başörtülerini çıkarmaya zorlayarak haklarını ihlal ettiğini söyleyen iki Müslüman kadının açtığı davayı sonuçlandırmak için 17,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti. 

Gazete, iki Müslüman kadın olan Jamila Clark ve Arwa Aziz'in, 2017 yılında polis memurlarının onları düzinelerce erkeğin önünde İslami başörtülerini çıkarmaya, kendi fotoğraflarını çekmeye zorlamasının ardından 2018 yılında şehre karşı dava açtığını açıkladı. Manhattan ve Brooklyn'de. 

Gazeteye göre öncelikli anlaşma, fotoğrafları çekilmeden önce giydikleri dini kıyafetleri çıkarmak zorunda kalan kadın ve erkeklere karşı açılan toplu davayı da kapsıyor. Anlaşma, 5 Nisan Cuma günü Manhattan federal mahkemesinde sunuldu ve ABD Bölge Hakimi Analisa Torres'in onayını gerektiriyor.

Gazeteye göre, yasal harçlar ve masraflar düşüldükten sonra toplam uzlaşma tutarının yaklaşık 13,1 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor ve sayısı 3.600'ü aşan yeterli sayıda uygun kişinin dava açması durumunda bu rakamın aşılabileceği belirtiliyor. Her kişiye 7.824 ila 13.125 ABD Doları arasında değişen bir miktar verilecek.

Ayrıca Clark, anlaşmayı kabul ettikten sonra şunları söyledi: "Beni başörtümü çıkarmaya zorladıklarında, kendimi çıplak gibi hissettim. Kelimelerin, ihlal edilme hissimin boyutunu ifade edebileceğinden emin değilim."

Şöyle devam etti: "Bugün çok gururluyum çünkü binlerce New Yorklu için adaletin sağlanmasında rol oynadım."

Şikayete göre Clark, 2017 yılında Manhattan'da koruma emrini ihlal ettiği için tutuklandıktan sonra başörtüsünü çıkarması istendiğinde "ağladı ve başörtüsünü geri almak için yalvardı".

Bu davanın ardından New York Polis Departmanı 2020 yılında, yüzleri görülebildiği sürece kadın ve erkeklerin fotoğraf çekerken başörtüsü takmalarına izin verilmesini kabul etti.

Buna karşılık, şehrin hukuk departmanı sözcüsü Nicholas Paolucci şunları söyledi: "Bu anlaşma, NYPD'de olumlu bir reforma yol açtı. Bakanlığın derin dini inançlara duyduğu saygı ile kolluk kuvvetlerinin tutuklama fotoğrafları çekme zorunluluğu arasında denge kuruyor."

Gazeteye göre yeni politika, Yahudiler tarafından giyilen peruk ve şapkalar ile Sihler tarafından giyilen türbanlar gibi diğer dini baş örtülerini de kapsayacak şekilde genişletildi.

Polis, silah veya kaçak mal aramak için başörtülerini geçici olarak kaldırabilir, ancak bu yalnızca özel yerlerde ve aynı cinsiyetten memurlar tarafından yapılabilir.

Güncellenme Tarihi : 12.4.2024 19:37

İLGİLİ HABERLER