Dünya
  • 19.5.2023 12:41

Politico: Erdoğan'ın gücü hafife alındı, Batı onunla yaşamayı öğrenmeli

14 Mayıs seçim sonuçlarını değerlendiren Politico dergisi anketlerde Erdoğan'ın gücünün hafife alınarak muhalefetin önde gösterildiğini ancak sonuçların tam tersi yönde büyük bir hayal kırıklığı olşutrduğunu yazdı.

Dünya basınında 14 Mayıs seçimlerine ilişkin analizler yer almaya devam ediyor. 14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oran 49.5 olurken Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oyu 45.07'de kaldı.

Türk toplumunun demokratik bir direnç göstererek sandığa gittiğini yazan Politico seçimlerin ikinci tura kaldığını belirterek "Bu Sisi ve Putin'in ülkesinde görülmez" dedi:

"Hiçbir adayın mutlak çoğunluğu elde edememesi, Türkiye'yi 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur oylamaya götürdü. Ancak Vladimir Putin'in Rusya'sında, Xi Jinping'in Çin'inde veya Abdülfettah el-Sisi'nin Mısır'ında ikinci tur bir seçim hayal etmek pek mümkün değil"

 

ERDOĞAN GALİBİYET BEKLİYOR
Erdoğan'ın 49.5 oranında oyu ile rüzgarı elinde bulundurduğunu yazan Politico ikinci turda da Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı açık bir galibiyet kazanılacağını belirtti.

14 Mayıs sonuçlarının beklentilerden çok farklı olduğunu yazan dergi Erdoğan'ın başarısının hafife alındığını muhalefetin oy oranının beklentinin çok altında kaldığını yazdı.

Dergi aynı zamanda Avrupalı liderlerin kendileri ile aynı fikirde olmayan liderlere alışması gerektiğini yazdı:

"Bununla birlikte, Türkiye'deki seçimler bize otoriter popülizmin, seçim otokrasilerinin ve Avrupa ve Batı ile aynı fikirde olmayan demokratik ve otoriter ülkelerin dayanıklılığı hakkında da bir şeyler söylüyor. AB'nin bu ülkelerle birlikte yaşamayı öğrenmesi, ne yapıp ne yapamayacağı üzerine düşünmesi gerekiyor."

Güncellenme Tarihi : 19.5.2023 12:43

İLGİLİ HABERLER