
POWELL: AVRUPA SORGU TEKNİKLERİMİZİ BİLİYORDU
İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye konuşan Powell, Avrupa'nın bu durumdan haberdar olduğunu ve şaşırmaması gerektiğini iddia etti.ABD'nin Avrupa'da gizli tutukevlerinde terör suçlularını sorguladığına yönelik iddiaları da cevaplayan Powell, Avrupa ülkelerinin ABD'ye yönelttiği suçlamaların tek taraflı olduğunu söyledi.
Ancak bu iddialarla ABD'nin imajının zedelendiğine de dikkat çekti.
Powell, ABD'de istihbarat servislerinin savaş nedenleri hakkında ayrıntılı çalışmadığını da öne sürdü.
ABD'nin 2006 yılı boyunca askerlerini Irak'ta tutamayacağını söyleyen Colin Powell Irak'tan askerleri tamamen çekmenin de büyük bir hata olacağını belirtti.
İddiaların kaynağı Washington Post
Washington Post gazetesi, geçtiğimiz kasım ayı içinde CIA'in teröre destek verdikleri iddiasıyla yakaladığı kişileri Doğu Avrupa'daki gizli cezaevlerinde sorguladığını duyurmuştu.
CIA'in zanlıları uçakla gizli cezaevlerine götürürken, Avrupa ülkelerinin hava sahasını kullandığı haberleri de tepkilere yol açmıştı.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, üye ülkelerden iddiaların araştırılmasını ve sonuçların şubat ayı sonuna kadar açıklamalarını istemişti.
"CIA iddialarının doğruluğu güçleniyor"
AKPM Konseyi'nin konuyla ilgili hazırladığı raporda ise, mevcut delillerin gizli cezaevleri olduğu yolundaki iddiaların doğruluğunu güçlendirdiği bildirildi.
AKPM'nin konuyu araştırmakla görevlendirdiği İsviçreli Senatör Dick Marty tarafından hazırlanan raporda, ABD'ye ciddi eleştirilerde bulunuldu.
CIA'in görünüşte terörist faaliyetlerle bağlantısı olduğu şüphesiyle şahısları Avrupa'da yasal olmayan bir biçimde alıkoyduğu ve bir ülkeden başka bir ülkeye naklettiği belirtilen raporda, bu faaliyetlerin ciddi insan hakları ihlali oluşturduğu bildirildi.
AKPM raporunda, hangi Avrupa Konseyi ülkesinin, ABD ile suç ortaklığı içinde bulunduğu konusunda kesin yargıya varmak için ise erken olduğu belirtildi.
"CIA uçağı Türkiye'ye iki kez indi"
CIA uçaklarında işkence iddiaları bütün Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de tartışılıyor. Tartışma, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na inen bir uçağın CIA'e bağlı olduğunun ortaya çıkmasıyla alevlenmişti.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CIA uçaklarının Avrupa ülkelerinin hava sahasını kullandığı iddialarının ardından, 2 aralıkta yaptığı açıklamada Amerikan İstihbarat Örgütü CIA'e ait uçağın Sabiha Gökçen Havaalanı'na iki kez indiğini doğrulamıştı.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ABD şirketleri adına kayıtlı uçakların diğer tüm uçaklar gibi izinlerini alarak havalanlarını ve hava sahasını kullanabileceklerini söylemişti.
Yıldırım, ''Türkiye'ye 30 ekim ve 15 kasım tarihlerinde inen uçağın tescilli olduğu ülke ABD, uçağın sahibi ise Pegasus Tec. şirketidir. Bu uçak, CIA uçağı mıdır biz bilemeyiz'' demişti.
Bakan Yıldırım'ın bu açıklamasının ardından ise Pegasus Havayolları, 'uçağın sahibi olduğu iddia edilen Pegasus Tec.' ile ilgili olarak, ''bu uçağın Pegasus Havayolları ile uzaktan, yakından hiçbir ilgisi ve bağlantısı yoktur'' açıklamasını yapmıştı.
(cnntürk) Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:25