
PSİKOLOJİK HAREKÂT BİTTİ 4 TRİLYON DEVLETE KALDI
Avrupa Birliği uyum sürecinde Kopenhag Kriterleri doğrultusunda yapılan yasal değişikliklere yönelik düzenlemeler devam ediyor. 2003 yılında AB'ye uyum amacıyla Milli Güvenlik Kurulu ve MGK Genel Sekreterliği'nin yapısını önemli ölçüde değiştiren yasal düzenlemelerin ardından "psikolojik harekat" da tarihe karıştı. Daha önce Toplumsal İlişkiler Başkanlığı tarafından sürdürülen ve genellikle yurt içi ve dışındaki dernek veya çeşitli kişilerin desteklenmesi yoluyla yapılan psikolojik harekat faaliyetlerine son verildi.
Yasal değişiklikler üzerine Başbakanlık, Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı ile MGK Genel Sekreterliği'nin koordinasyonuyla uygulama çalışması başlatıldı.
MGK Genel Sekreterliği'nin görev ve yetkilerinin daraltılması ve teşkilat yapısının değiştirilmesiyle birlikte lağvedilen Toplumla İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından sürdürülmekte olan 10'u büyük çaplı 20'ye yakın operasyona son verilirken, bu amaçla kullanılmakta olan 3 milyon doların üzerinde bir kaynağa da el konuldu. İlgili operasyonlara ait bütçeler, 2005 Nisan ayına kadar Başbakanlık'taki hesaba aktarıldı.
'Paraları topladık'
MUSTAFA KARAALİOĞLU |
Alpogan, "Operasyonlara son verilince, 3 milyon dolardan az olmayan bir kaynak da bize döndü. Biz de bu parayı, madem artık çalışma yapmayacağız, diyerek Başbakanlık'a iade ettik" şeklinde konuştu.
MGK Genel Sekreteri, bundan sonda psikolojik harekat türünden faaliyetlerin yapılıp yapılmayacağı veya hangi kurum tarafından yapılacağına dair bir bilgileri bulunmadığın belirterek, "Biz eski dosyaları toplayıp emanete aldık. Belki arşiv amaçlı olarak ihtiyaç duyulabilir" şeklinde konuştu.
Paralar Başbakanlığa üç kalemde geldi
Yasanın yürürlüğe girmesinden hemen sonra 10'u önemli olmak üzere psikolojik harekat amaçlı en az 20 çalışmaya son verildi. Geçtiğimiz yıl içerisinde büyük ölçüde gerçekleştirilen ve 2005 Nisan ayına kadar tamamına son verilen operasyonlar, 30 bin dolardan 1 milyon dolara kadar, farklı bütçelerle yürütülüyordu. Bütçeleri talimatla Başbakanlık merkez hesabına aktarılan operasyonlar arasında 200 ve 250 bin dolarlık faaliyetler de bulunuyor. Paralar MGK'dan Başbakanlığa üç ayrı kalemde geldi.
MGK Genel Sekreteri Alpogan, yarıda kalan veya eskiden beri düzenli olarak devam eden operasyonların tamamlanması için, bir dirençle karşılaşıp karşılaşmadıklarına ilişkin soruyu da söyle cevapladı:
"Böyle bir şey söz konusu olamaz, olsa da izin vermezdik. Çünkü, yasa MGK'dan bu yetkiyi aldığı için, atılacak her adım kanunsuz bir işlem anlamına gelir."
Yetki, Dernekler Daire Başkanlığı'nda
Yeni düzenlemelerle bundan sonra içeride ve dışarıdaki dernekler, operasyon amaçlı kullanılamayacak. Bütün sivil toplum örgütleri gibi kuruluş amacı ne olursa olsun tüm dernekler faaliyetlerini İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın yasal denetiminde sürdürecekler. Bu amaçla 2005 başında hazırlanan yönergeye göre, diğer kuruluşların derneklerle amaç dışı ilişki kurmaları yasaklanıyor.
TİB, zengin bütçesiyle MGK'nın en etkin ünitesiydi
Toplumla İlişkiler Başkanlığı (TİB) AB Uyum yasalarıyla yapısı, görev ve yetkileri değiştirilen MGK Genel Sekreterliği içinde en etkin ünite olarak biliniyordu. Eski yönetmeliğe göre, başkanlığın yetkileri şöyleydi:
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri'nin emir ve direktifleri ile;
1. Devletin varlığı ve bağımsızlığı, ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliği, toplumun huzur ve güvenliği ve Anayasal rejimin korunmasında;
2. Türk toplumunu Atatürkçü düşünce, Atatürk ilke ve inkılapları, milli ülkü ve değerler etrafında birleştirerek, milli birlik ve bütünlüğü sağlayıcı her türlü psikolojik tedbirin alınmasında;
3. Anayasa düzenine, milli birlik ve bütünlüğe, Türk milletini Atatürkçü düşünce, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda ve milli ülkü ve değerler etrafında birleştirilerek milli hedeflere yönlendirmeye karşı, yurtiçi ve yurtdışında oluşan tehdidin etkisiz kılınmasında;
Milli Güvenlik Kurulu kararları ile bunlara ilişkin Bakanlar Kurulu kararlarına istinaden gerekli olan psikolojik harekât hizmet ve faaliyetlerini planlar, ilgili bakanlık, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda bu konudaki uygulamaları koordine, takip ve kontrol eder, görevli birimleri planlar istikametinde yönlendirir."
Yeni yasal düzenlemeyle hem TİB, hem de yetkileri kaldırıldı. 30 Temmuz 2003'de değiştirilen MGK Kanunu'nda MGK'nın ve Genel Sekreterliğin yetkileri şöyle tanımlanıyor:
"Madde 4 - Milli Güvenlik Kurulu, 2'nci maddede belirtilen milli güvenlik ve devletin milli güvenlik siyasetine ilişkin tanımlar çerçevesinde devletin milli güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulanması ile ilgili konularda tavsiye kararları alır ve gerekli koordinasyonun sağlanması için görüş tespit eder; bu tavsiye kararlarını ve görüşlerini Bakanlar Kurulu'na bildirir ve kanunlarla verilen görevleri yerine getirir. Başbakan, Milli Güvenlik Kurulu'nun tavsiye kararlarının ve görüşlerinin değerlendirilmek üzere Bakanlar Kurulu'na sunulması ve Bakanlar Kurulu'nda kabulü halinde bu tavsiye kararlarının uygulanmasının koordinasyonu ve izlenmesi için bir Başbakan yardımcısını görevlendirebilir.
Madde 13 - Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği;
a) Milli Güvenlik Kurulu'nun sekreterlik hizmetlerini yürütür,
b) Milli Güvenlik Kurulu'nca ve kanunlarla verilen görevleri yerine getirir."
(YENİ ŞAFAK)