Dünya
  • 18.11.2020 12:27

Putin : Azerbaycan kendi topraklarını aldı, Türkiye'nin bir ihlali olmadı

Putin, Türkiye'nin Karabağ'da uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyleyemez

Rusya cumhurbaşkanı, Bakü'nün kendi topraklarını geri aldığını ve herhangi bir danışman seçme hakkına sahip olduğunu söyledi.

Rusya cumhurbaşkanı Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Dağlık Karabağ ihtilafında Azerbaycan'ı destekleyerek uluslararası hukuku ihlal etmediğini söyledi.

Vladimir Putin Russia 24 haber kanalına verdiği röportajda, Bakü'nün kendi topraklarını geri aldığını ve Türkiye dahil herhangi bir danışman seçme hakkı dahilinde olduğunu söyledi.

"Türkiye'nin Karabağ meselesindeki eylemleri her ne şekilde olursa olsun nitelikli olabilir, ancak [Türkiye] herhangi bir uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlanamaz" dedi.

Türkiye'nin en başından beri Dağlık Karabağ yerleşiminde Minsk grubunun bir üyesi olduğunu, ancak hiçbir zaman eşbaşkanlık statüsü verilmediğini belirtti.

Putin, Rusya ve Türkiye'nin genellikle farklı pozisyonlara sahip olduğunu, ancak diplomatik yollarla uzlaşmaya varabildiklerini kabul etti.

Avrupa'dakiler de dahil olmak üzere birçok ülke geçmişte Fransa ve Almanya gibi birçok kez savaştı, ancak bugün onların işbirliğini engellemiyor, Rusya ve Türkiye için de aynı şey geçerli.

Putin, Minsk grubu eşbaşkanlarının nihai anlaşmalara dahil olmadıkları için gücenmek için hiçbir nedenleri olmadığını söyleyerek, ABD ve Fransa'yı Dağlık Karabağ anlaşmasındaki rollerinden ötürü övdü.

Karabağ'ın düşüşü saatler meselesi olduğu için dahil edilemeyeceklerini ve acil adımlar talep ederek Minsk grubu çerçevesinde ek istişarelere zaman bırakmadıklarını söyledi.

Erivan'daki son huzursuzluk ve olası bir iktidar değişikliği hakkında yorum yapan Putin, mevcut durumun Ermenistan'ın kendisini sağlamlaştırması ve dağılmaması gerektiğini söyledi.

Müstakbel bir Ermeni liderin Karabağ anlaşmalarından çekilme olasılığı üzerine, böyle bir kararın intihara yol açacağını söyledi.

10 Kasım'da Bakü ve Erivan, çatışmayı sona erdirmek ve kapsamlı bir çözüm için çalışmak üzere Rusya aracılığında bir anlaşma imzaladı.

Türk liderliği de ateşkesi memnuniyetle karşılayarak bunu Azerbaycan için "büyük bir zafer" olarak nitelendirdi.

Türkiye ve Rusya, Karabağ barış anlaşmasını izlemek için ortak bir Türk-Rus merkezi kurmak için bir mutabakat anlaşması imzaladılar.

Paşinyan şimdi de Türkiye'yi suçladı: Azerbaycan'la savaşa hazırdık ama Türkiye...

Azerbaycan'a karşı yenilgiyi kabul eden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, şimdi de Türkiye'yi suçladı. Paşinyan, "Azerbaycan ile savaşa hazırdık ama Türkiye ve paralı askerler yenilgimizin sebebi" dedi.

Azerbaycan'a saldıran ve sahada ağır bir yenilgi Ermenistan, Dağlık Karabağ'ın kalbi olarak nitelendirilen Şuşa'nın da işgalden kurtarılmasıyla birlikte köşeye sıkıştı. Erivan yönetiminin eli kolu bağlanırken, Ermenistan Başbakanı Azerbaycan ve Rusya liderleri ile anlaşarak Dağlık Karabağ'da yenilgiyi kabul etti.

Türkiye'yi suçladı

Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki yenilgiden Türkiye'yi sorumlu tuttu. Ülkesinde büyük baskı gören ve istifası istenen Paşinyan, "'Azerbaycan ile savaşa hazırdık ama Türkiye ve paralı askerler yenilgimizin sebebi oldu" dedi.Paşinyan ayrıca, Karabağ'daki çatışmalar nedeniyle yüzlerce askerinin kayıp olduğunu açıkladı.

 

Güncellenme Tarihi : 18.11.2020 12:37

İLGİLİ HABERLER