Dünya
  • 18.5.2024 09:52

Putin dünyaya duyurdu: İstanbul'daki anlaşma temelimiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ziyaretinin ikinci gününde gazetecilerin sorularını cevapladı. Harbin Teknoloji Enstitüsü'nde konuşan Putin, İsviçre'de düzenlenecek Ukrayna Barış Zirvesi'nin amacının Rusya'ya ültimatom vermek olduğunu söyledi. Rus lider, müzakerelerin temelinin İstanbul olduğunu ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ziyaretinin son gününde Harbin kentini ziyaret etti. Putin, Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Han Zheng ile birlikte 8. Rusya-Çin EXPO Fuarı'nın ve 5. Rusya-Çin Bölgelerarası İşbirliği Forumu'nun açılış törenine katıldı. İki günlük resmi ziyaretini tamamlayan Putin, daha sonra Rus basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Putin, Çin'deki resmi temaslarının verimli geçtiğini belirterek, "Çin ile etkileşimimiz, iş birliğimiz, stratejik ortaklığımız kimseye karşı değildir. Tek amacımız ülkelerimizin kalkınması için daha iyi şartlar oluşturmak ve halklarımızın refahını arttırmak" dedi.

"UKRAYNA TARAFININ AKSİNE MÜZAKERELERİ HİÇBİR ZAMAN REDDETMEDİK"

Ukrayna ile müzakere sürecinin sorulması üzerine Putin, "Birliklerimiz Kiev yakınlarındayken Batılı ortaklarımız, karşı tarafın kafasına silah dayalıyken belgelerin imzalanamayacağını söyledi. Ne yapılması gerektiğini sorduk. Askerlerimizin Kiev'den çekilmesi gerektiği söylendi. Yaptık ancak Kiev, ertesi gün tüm anlaşmalarımızı çöpe attı ve 'Sonuna kadar mücadele edeceğiz' dedi. Batılılar ise şu anda tüm dünyanın bildiği tavrı takınıp Rusya'yı savaş alanında yenmeyi ve bize stratejik yenilgi yaşatmayı hedefledi. Bu şekilde davranan biz değildik, onlardı" dedi.

Rus birlikleri Kiev yakınlarından çekildiğinde Ukrayna heyetinin de İstanbul'daki müzakere sürecini sonlandırdığını ifade eden Putin, "Bir kez daha kandırıldık. Artık kiminle nasıl anlaşmamız gerektiğini, anlaşabileceğimizi, kime ve ne kadar güvenebileceğimizi anlamamız gerekiyor. Elbette şu anda tüm bunları, bu konuda, bu alanda olup bitenleri analiz ediyoruz. İsviçre'de, Cenevre'de herkesin duyurduğu toplantı marjında olup bitenlere bakıyoruz. Ancak Ukrayna tarafının aksine müzakereleri hiçbir zaman reddetmedik. Müzakere sürecinden çekilen onlardı, bizi stratejik yenilgiye uğratacaklarını açıkladılar ve 'Sonuna kadar savaşacağız' dediler. Aslında sonuna kadar değil, son Ukraynalıya kadar. Hepsini kendi elleriyle yaptılar" ifadelerini kullandı.

Müzakere sürecinde İstanbul'da varılan anlaşmanın temel teşkil ettiğine işaret eden Putin, "Müzakere süreciyle ilgili İstanbul'da mutabakata vardığımız ve Ukrayna müzakere heyeti başkanının fiilen imzaladığı bir temele sahibiz" dedi.

Güncellenme Tarihi : 18.5.2024 09:53

İLGİLİ HABERLER