Dünya
  • 6.10.2022 09:48

Putin Kadirov'u Savunma Bakanı mı yapacak?

Putin Kadirov'u Rusya'nın Savunma Bakanı mı yapacak?

Rusya'ya bağlı Çeçen lider Ramazan Kadirov ordu kademesinde yükselmeye devam ediyor.

Ramazan Kadirov, yaptığı açıklamada Rusya lideri Vladimir Putin'in bugün (5 Ekim) doğum günü sebebiyle kendisini aradığını söyledi.

Putin Kadirov'u Rusya'nın Savunma Bakanı mı yapacak?

Kadirov, Putin'in doğum gününü kutladığını, ayrıca kendisini "Albay General" rütbesine terfi ettirdiğini açıkladı.

"Albay general" (general-polkovnik) rütbesi Rus ordu sisteminde yer alan bir rütbe. Bu rütbe üç yıldızlı generallere verilen bir isim ve NATO sistemindeki "korgeneral" rütbesine tekabül ediyor. Ancak Rusya'da "korgeneral" rütbesinin iki yıldızı bulunuyor ve korgeneraller "albay general" rütbesinin altında yer alıyor. "Albay general" rütbesinin üzerinde yalnızca iki rütbe bulunuyor. En üst kıdemli rütbe "mareşal" iken, ikincisi ise "ordu generali" rütbesi. Bu rütbe de orgeneral rütbesine tekabül ediyor.

Putin, ABD'nin hakkında yaptırım kararı aldığı Kadirov'u tümgeneral ilan  etti | Independent Türkçe

Kadirov Savunma Bakanı mı yapılacak?

46 yaşındaki Kadirov'un bu denli üst düzey bir rütbeye yükselmesi çeşitli söylentileri de beraberinde getirdi.

Kadirov 2020 yılının Temmuz ayında tümgeneral, Mart 2022'de ise korgeneral rütbesine terfi ettirilmişti.

Putin'in sadık askeri mükâfatını aldı! Kadirov yeni rütbesini açıkladı -  TGRT Haber

Özellikle Kadirov komutasındaki Çeçenlerin Ukrayna savaşındaki rolü Kadirov'un popülaritesini artırmıştı. Savaşın şiddetli bir destekçisi olan Kadirov, Rus bürokrasisindeki birçok ismi eleştirilerle hedef almıştı

Rus lider Putin'in Ukrayna'daki kayıpların ardından birçok üst düzey generali ve kurmayı sorumlu tutarak görevden aldığı biliniyordu. Bu kapsamda, kendisine sadık isimlerden Kadirov'u terfi ettireceği ve Kadirov'un güvenlik kademelerinde hızla yükseleceği belirtiliyordu.

Kadirov, geçtiğimiz günlerde de Ukrayna'ya nükleer bomba atılması çağrısı yapmıştı.

Bölge kaynakları, Kadirov'un yükselişinin devam edeceğini ifade ederken, Putin'in kendisini Savunma Bakanı yapabileceği iddialarını da dillendiriyor.

"Rus devletinin güvenlik kanadını ele geçirmeye çalışıyor"

Rus uzmanların bazılarına göre, Kadirov, Rus devletinin güvenlik kanadını kontrol etme arayışında.

Bunun için henüz oldukça erken olduğu düşünülse de, özellikle Ukrayna savaşındaki rolü ve Kremlin'deki bazı isimleri hedef alan iddiaları sonrasında, Kadirov'un nihai amacının bu olduğu öne sürülüyor.

Bu paralelde Kadirov'un, sadece Çeçenistan içerisindeki etki alanını genişletmek ve tüm Rus devleti için yetkin bir figür olmak istediği belirtiliyordu.

Rusya Ukrayna'da başarısızlığa uğradıkça, Kremlin içerisindeki tartışmaların da artacağı tahmin ediliyordu.

Putin Çeçen Kadırov'u Ordu Generali Yaptı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müttefiki olan Çeçen lider Ramzan Kadırov, Çarşamba günü yaptığı açıklamada,  Moskova güçlerinin Ukrayna'da bir dizi yenilgiye uğraması gibi, kendisine Rusya ordusunda üst düzey bir rütbe verildiğini söyledi.

 Rusya'nın  Putin'in Ukrayna saldırısını destekleyen en açık sözlü seslerinden biri olan 46 yaşındaki Çeçen lider, bunun kendisi için "büyük bir onur" olduğunu söyledi.

Çeçenya'yı yaygın insan hakları ihlalleriyle yöneten eski bir savaş ağası olan Kadirov, Putin'in kararı kendisine "kişisel olarak" bildirdiğini söyledi.

 Kadırov, Telegram'da " Rusya Devlet Başkanı  bana albay rütbesi verdi" dedi. "Bu benim için bir promosyon."

Albay general rütbesi, Rus askeri hiyerarşisindeki en yüksek üçüncü komuta rütbesidir.

Kadirov'un rütbeye atanması, Ukrayna ordusunun Moskova güçlerini Kremlin'in "sonsuza kadar Rus" olarak ilan ettiği bölgelerde geri itmesiyle geldi.

Çeçen lider, Kremlin'in Ukrayna kampanyası için kullandığı terimi kullanarak "özel askeri operasyonu hızlı bir şekilde bitirmek için her şeyi yapacağını" söyledi.

Kadırov'un uğursuz bir üne sahip kendi milisleri olan "Kadırovtsi" de dahil olmak üzere Çeçen birlikleri, Ukrayna'da düzenli Rus güçlerinin yanında savaşıyor.

Kadirov, Putin'in kampanyasına tam desteğini vererek, düzenli olarak Ukrayna'da en sert taktiklerin kullanılması çağrısında bulundu.

Rus birlikleri Lyman kasabasından çekilmek zorunda kaldıktan sonra bu hafta Moskova'yı Ukrayna'da düşük verimli nükleer silah kullanmaya çağırdı.

Ardından 14, 15 ve 16 yaşlarındaki üç genç oğlunu cepheye göndereceğini söyledi.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 6.10.2022 09:54

İLGİLİ HABERLER