Ekonomi
  • 20.8.2009 09:44

PUTİN SÖZÜNDE DURDU İHRACATÇI "OH" DEDİ!..

Rusya Lideri Putin, Başbakan Erdoğan’ı ziyaretinde söz verdiği gibi Rus gümrüğünde Türk mallarının tek tek sayıldığı tam kontrol uygulamasını kaldırdı

Dünya kamuoyunda büyük yankı uyandıran Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in ağustos başında yaptığı Türkiye ziyaretinin en önemli meyvelerinden biri alındı. Rus gümrüklerinde Türk ihracatçısına işkence çektiren malların tek tek kontrol edildiği tam kontrol uygulamasına son verildi. Putin’in ziyareti sırasında Türkiye ile Rusya arasında başta enerji olmak üzere birçok alanda toplam 20 işbirliği protokolü imzalanırken, gümrüklerle ilgili mutabakat zaptı imzalanmıştı.

18 AĞUSTOS’TAN GEÇERLİ

Putin, yaklaşık iki hafta içerisinde verdiği sözü yerine getirdi ve Türkiye ile Rusya arasında bir yılı aşkın süredir gümrüklerde yaşanan sıkıntı aşıldı. Rusya, Türk mallarına tam kontrol uygulamasına yönelik genelgesini yürürlükten kaldırdı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Rusya’nın ‘gümrüklerde Türk mallarına yönelik tam kontrol içeren 13 Ağustos 2008 tarihli genelgeyi 18 Ağustos itibariyle iptal ettiğini’ Gümrük Müsteşarlığı’na bildirdiğini açıkladı. Yazıcı, böylece iki ülke arasındaki ticarette önceki duruma dönüldüğünü kaydetti. Yazıcı, Başbakanlık Merkez Binası’nda düzenlediği basın toplantısında, Rusya ile ticarette bir yıldır yaşanan sorunlara ve Gümrük Müsteşarlığı’nın faaliyetlerine ilişkin çalışmalar hakkında bilgi verdi. Rusya ile gümrüklerde yaşanan sıkıntıların bir süredir ilgili kurumlar, ihracatçılar ve kamuoyunun gündemini meşgul ettiğini anlatan Yazıcı, bu süreçte, hükümet olarak sıkıntıların aşılmasına yönelik yoğun çalışma yaptıklarını, Rus tarafı ile görüştüklerini belirtti.

TİCARET ÖNCEKİ GİBİ OLACAK

Buna rağmen sorunun çözülemediğini ifade eden Yazıcı, 6 Ağustos 2009’da Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ile başbakanlar düzeyinde görüşme yapıldığını hatırlattı. Görüşmeler sonucunda bir mutabakat zaptı imzalandığını, bu zaptın bir maddesinde “Rusya gümrük servisinin Türkiye menşeli ve Türkiye’den ithal edilen mallara tam kontrol uygulamasını içeren 13 Ağustos 2008 tarihli genelgeyi kaldıracağının” taahhüt edildiğini anlatan Yazıcı, böylece Rusya ile ticarette daha önceki döneme geçildiğini bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:38

İLGİLİ HABERLER