RAMAZAN AYINDA NELER YEMELİ, NELERDEN KAÇINMALI?
ESİN ŞAHİN
ISPARTA - Isparta'da, Ramazan ayı boyunca dengeli ve yeterli beslenme konusunda vatandaşlar uyarıldı. İl Sağlık Müdürü Dr. Levent Yılmazer, yetersiz ve bilinçsiz beslenmenin çeşitli sağlık sorunlarına neden olacağını belirtti.
Konu ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan İl Sağlık Müdürü Levent Yılmazer, Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Yetersiz, bilinçsiz ve dengesiz beslenmenin çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını kaydeden Yılmazer, "Oruç tutan vatandaşlarımızın, gün boyu aç kalacakları düşüncesiyle iftar veya sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek yemeleri; hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmelere neden olmaktadır. Bu tür sağlık sorunlarından uzak kalabilmek için iftar ve sahurda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmeli, yemekler ağızda iyice çiğnenmelidir" ifadelerini kullandı.
İftar yemeğine çok sıcak veya çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanılması gerektiğini hatırlatan Sağlık Müdürü Dr. Levent Yılmazer, çorbanın ardından etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve veya tatlı tüketilmesinin sağlıklı beslenme açısından daha doğru olduğunu ifade etti.
Yılmazer, "Tatlı olarak sütlaç, keşkül, güllaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenin. Dört besin gurubunda bulunan besinlerden süt grubunda yer alanlar süt, peynir,ve yoğurt; et gurubunda bulunan besinler et, tavuk, yumurta; kuru baklagiller, sebze ve meyve gurubu ile tahıl gurubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, tarhanadan yeterli miktarda tüketilmelidir. İftar ve sahurda aşırı yağlı kızartmalardan, kavurma, hamur tatlılarından ve yağlı tatlılardan uzak durulmalıdır. Sahura kalkmadan oruç tutulması, aç kalma süresini artırdığı için halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon ve kan şekerinin düşmesine neden olur. Sahurda midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren yumurta, süt, yoğurt, peynir, kuru fasulye, nohut, mercimek yemekleri yenmelidir" ifadelerini kaydetti.
Müdür Yılmazer, açıklamasını, "Ramazan ayında sıvı alımına önem verilmelidir. İftar ile sahur arası 10 su bardağı su içilmelidir. Aşırı kahve , çay ve asitli içeceklerin yerine, taze sıkılmış meyve suları veya komposto tüketilmelidir" diye bitirdi.