Ekonomi
  • 2.8.2009 15:58

RAMAZAN FIRSATÇILARI İÇİN UYARI

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazanın yaklaşması nedeniyle gıda piyasalarında hareketlilik yaşanması ve iç talebin canlanmasının beklendiğini belirterek, ''hareketlilik bazı spekülatörlerin iştahını kabartmaktadır. Halkımızın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemeli'' dedi.
Bayraktar, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, Ramazanın yaklaşması nedeniyle meydana gelmesi beklenen talep artışının birtakım stokçu ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilerek fiyatların suni olarak artmasını sağlayabileceği uyarısında bulundu ve ''spekülatörlere fırsat verilmemeli, üreticilerimiz ve tüketicilerimiz mağdur edilmemeli'' dedi.
Ramazan öncesinde Temmuz ayı için yapılan tespitlere göre üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farklara dikkati çeken Bayraktar, aradaki fiyat farkının yaş sebze ve meyvede yüzde 339, kurutulmuş ürünlerde yüzde 260, baklagillerde yüzde 325, pirinçte yüzde 257?lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 231?lere kadar çıktığının görüldüğünü belirtirken, diğer yandan üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürünün yüzde 339,3 ile sivri biber, yüzde 335,8 ile salatalık, yüzde 335 ile domates, yüzde 324,8 ile nohut, yüzde 318,6 ile elma olduğu bilgisini verdi.

-''SEBZE VE MEYVEDE ARTIŞ YOK''

Sebze ve meyve fiyatlarında çok ciddi fiyat artışları beklenmediğini ifade eden Bayraktar, ''halkımız sebze ve meyveyi Ramazan ayında rahatça tüketebilir'' dedi. Bayraktar, şöyle devam etti:
''Birliğimizce yapılan tespitlere göre marketlerde kırmızı mercimek, kuru fasulye, yeşil mercimek, nohut, pirinç, kuru kayısı fiyatları artmıştır. Bu ürünlerden pirinç, kuru fasulye ve kuru kayısıda üretici fiyatları geçen aya göre değişmezken, market fiyatları artmıştır.
Baklagiller ve pirince özellikle dikkat edilmeli, spekülatif fiyat artışları önlenmelidir. Fındıkta ve yumurtada üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yansımamıştır.''

-''KUZU VE TAVUK ETİNDE FİYAT ARTIŞI''

Ramazanla birlikte kuzu ve tavuk eti fiyatlarında artış beklendiği uyarısında bulunan Bayraktar, kuzu etinin üretici fiyatı 12 TL/kg iken, marketlerde kuzu eti 24,2TL/kg ile üreticinin yaklaşık 2 katı bir fiyata satıldığını söyledi. Bayraktar, ''Ramazanla birlikte kuzu eti fiyatında artış olabilir'' dedi.
Tavuk etinde de Irak?a yapılan yoğun ihracat nedeniyle fiyat artışı görüldüğünü bildiren Bayraktar, ''Ramazan Ayı boyunca ihracatın devam edecek olması ve iç tüketimin de artacak olması sebebiyle, fiyatların daha da artmasını bekliyoruz'' dedi.
Bayraktar, Brezilya ve Hindistan?da yaşanan olumsuz iklim şartları nedeniyle, dünya şeker fiyatlarında son günlerde önemli fiyat artışları görüldüğünü anlatarak, ''dünya piyasalarındaki şeker fiyat artışları, Ramazan ayı da bahane edilerek, ülkemizde spekülasyonlara fırsat verilmemeli'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:58

İLGİLİ HABERLER