RAMAZAN MUSUL PETROLLERİNDE ''TÜRKİYE'NİN HAKKI YOK'' DEMEYE GETİRDİ
İSMAİL BALLI - SÜLEYMAN AHAT
BAĞDAT - Irak Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, ülkesinde temaslarda bulunan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'le yaptığı görüşmeden sonra basın toplantısı düzenledi. Ramazan, Irak'a yapılacak muhtemel bir askeri saldırıda Türkiye'nin ciddi ekonomik sıkıntı yaşayacağını ve güvenliğinin de tehlikeye gireceğini iddia etti.
Bakan Kürşad Tüzmen ile bu sabah yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Taha Yasin Ramazan, Türkiye'nin ABD'nin isteklerini yerine getirmesini olumlu karşılamalarının mümkün olmadığını belirterek, ''Irak'a yönelik bir saldırı sadece bizi değil, Türkiye'yi de olumsuz etkiler. Saldırı durumunda Türkiye de çok büyük zararlar görür. Sadece ekonomik açıdan değil güvenlik açısından da ciddi problemler yaşar. ABD ile iyi ilişkiler içinde olsa da Türkiye'nin onların kuklası olmasını istemiyoruz'' diye konuştu.
Taha Yasin Ramazan bir gazetecinin, Türkiye'nin Musul petrollerinde geçmişe yönelik hakkının olup olmadığı şeklindeki sorusuna ise, ''Türkiye'nin böyle bir çalışma içinde olduğunu sanmıyorum. Bu konuyu ortaya atanlar, Türkiye ile Irak arasındaki iyi ilişkilerin gelişmesini istemeyen kötü niyetli kişilerdir. Böyle bir iddiayı ortaya atmak ABD'nin ve Siyonistlerin ekmeğine yağ sürmektir'' diye cevap verdi.
''GÜL'ÜN MEKTUBUNU ALDIK, CEVABINI VERECEĞİZ''
Devlet Bakanı Tüzmen ile görüşmesinin çok iyi geçtiğini ifade
eden Irak Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, Bakan Tüzmen'in Türkiye-Irak ilişkilerindeki tecrübesinin son derece önemli olduğunu dile getirdi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin memnuniyet verici olduğunu kaydeden Ramazan, ''Biz bu miktarı çok daha ileri bir seviyeye çıkarılabileceğini düşünüyoruz. Bu düşüncelerimizi de sayın bakana aktardık'' dedi.
Başbakan Abdullah Gül'ün Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e
gönderdiği mektubun alındığını ve cevabının da verileceğini belirten
Ramazan, olağanüstü bir gelişme olmadığı takdirde Türkiye ile ilişkilerin iyi bir düzeyde seyredeceğinden umutlu olduğunu söyledi.
Irak'ın hiçbir zaman savaş yanlısı olmadığını kaydeden Taha Yasin
Ramazan, BM'nin bütün isteklerini kabul etmelerinin bunun açık bir delili olduğunu ifade etti. Sürekli Amerikan tehdidi altında bulunduklarını belirten Ramazan, ''Biz, ABD'nin sınırlarına askeri yığınak yapmadık, onlar bizim sınırlarımıza yığınak yaptı. Kimin savaş yanlısı olduğunu bu göstergeler ortaya koyuyor'' dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:07