Ekonomi
  • 30.6.2015 16:48

Ramazan'da kalp damar sağlığına dikkat

Kalp hastalarında oruç tutma sonucu hastalıklarında kötüleşme, ritim bozuklukları, kalp krizi gibi istenmeyen olaylar görüldüğüne dikkat çeken Ulupınar, "Kalp hastalarının hiçbiri oruç tutamaz" demek doğru değildir. Özellikle koroner kalp hastalığı tedavi edilmemiş kişiler, kontrolsüz hipertansiyonu olanlar, kalp yetersizliği hastaları ve önemli kalp kapak hastalığı bulunanlar için oruç tutmak riskli olabilir. Koroner arter hastalarında, iftarda yağ oranı ve kalorisi yüksek, hızlı yenilen ağır yemeklerden sonra kalp krizi riski yükselmektedir" dedi.

ARDI ARDINA SİGARA İÇMEYİN
Gündüz içilemeyen sigaraların iftardan sonra ardı ardına içilmesinin tehlikeli olduğunu anlatan Ulupınar, "İftarın ardından sigara içmek için bir süre bekleyin ve kesinlikle ardı ardına içmeyin. Gündüz içilmeyen sigaraların iftardan sonra ardı ardına içilmesi kalp krizini tetikleyebilir."diye konuştu.

KALP HASTALARI DİKKAT
Kalp rahatsızlığı bulunan ve oruç tutan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Hakan Ulupınar, kalp hastası olanların iftar ve sahurda tereyağı, sakatat yağları, kırmızı etin görünen kısımlarında bulunan yağlar gibi hayvansal yağlardan uzak durması gerektiğini ifade ederek, ''Ramazanda mümkün olduğunca hafif yenmeli, yemeğe öncelikle hafif bir kahvaltı veya çorbayla başlanmalı, sonrasında bol sulu, kızartılmamış, sebze içeren, az yağlı bir öğünle devam edilmelidir. Hamur işi yemekler ve böreklerden uzak durmak gerekir, ancak yenecekse bol sebzeli olanlar tercih edilmeli ve ölçülü yenilmelidir. Sahurda çok ve ağır yemek uzun süre tok tutar inanışı yanlıştır. Tam tersine kan şekerini hızlı yükselten karbonhidrat içeren gıdalar erken acıkmaya sebep olurlar. Sıvı gıdaların yanında ölçülü içilen süt, yumurta, yoğurt, peynir ve lifli gıdalar kan şekerini dengeli tutar ve acıkmayı geciktirirler' 'diye konuştu.

İLAÇ ALMA DÜZENİ BOZULMAMALI
Oruç tutacak kalp hastalarının ilaç alma düzenine dikkat etmesi gerektiğini belirten Ulupınar, "Oruç tutacak kalp hastası mutlaka doktoru ile görüşerek ilaçların düzeni bozulmayacak şekilde zaman ayarlaması yapmalıdır. İlaç düzeni günde 2 kez, sahurda ve iftarda olmak üzere ayarlanabilir. Günde 3 kez alınan ilaçlar mümkünse 2 defada alınabilir, ancak bu mümkün değilse oruç tutmamak daha uygun olacaktır. Sıcak yaz aylarında oruç tutmaya bağlı olarak su ve tuz kaybı gelişir ve tansiyon değerlerinde düşme gözlenebilir. Bu durumda tansiyon ilaçlarının dozları geçici olarak azaltılabilir. Yakın takip gerektiren pıhtı önler ilaçlar besinlerle etkileşebilecekleri için bu ilaçları kullanan kalp hastalarında Ramazan ayında daha sıkı kontrol ve izlem yapmak uygun olacaktır" ifadelerini kullandı.

MEHMET TÜRK

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:35

İLGİLİ HABERLER