
RAMAZANDA YİYECEK TİYOLARI
Ramazan, öğünlerin günde ikiye düştüğü bir ay. Vücudun besin ve sıvı gereksinimini karşılamak için iftar ve sahur sofralarına daha da dikkat etmek gerekiyor. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Yücecan, sebze, meyve ve meyve sularının içerdiği besin bileşenleri nedeniyle Ramazan ayı süresince bunların ağırlıklı olarak tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.HER BESİNDEN ALINMALI
Ramazan ayında, dengeli beslenme, vücut sağlığının ve direncinin korunmasına destek oluyor. Oruç tutan kişilerin bir ayı enerjilerini, verimlerini ve dikkatlerini koruyarak geçirmeleri, ne kadar doğru beslendikleri ile doğru orantılı. Bunun için bazı belli başlı kurallara uyulması gerekiyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu her besin öğesinden önerilen düzeylerde almak için doğru yiyecek ve içecekleri seçmek büyük önem taşıyor.
SÜT, PEYNİR, YUMURTA ...
Ramazan ayında vücudun günlük besin gereksiniminin beşte ikisi sahurda, beşte üçü iftarda karşılanıyor. Sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha fazla tokluk hissi yaratan süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinler tüketilmesi öneriliyor. İftarda ise çorbalar, haşlanmış-ızgara veya fırında pişirilmiş et ya da tavuk , sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebileceği. tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlıların tercih edilebileceği vurgulanıyor.
SIVI İHTİYACI KARŞILANMALI
Günlük su ihtiyacı vücudun kullandığı enerji miktarına bağlı olarak değişiyor. Yetişkinlerde enerji harcamasının her kalorisi başına 1-1.5 ml sıvı gerekiyor. Oruç tutanlarda su kaybı olduğu için meyve suları iyi birer seçenek oluşturuyor. Meyve suları, suyun yanı sıra bazı besin öğelerini de sağlıyor.
3-5 PORSİYON SEBZE, MEYVE
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Yücecan optimal beslenme için önem taşıyan besin çeşitliliğini sağlamak için, farklı renk ve türlerde sebze ve meyve tüketilebileceğini belirterek şunları söyledi: "Optimal beslenme için günde 3-5 porsiyon sebze, 2-4 porsiyon meyve tüketmek gerekir. Alınan sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler, domates, portakal, limon gibi turunçgiller olmalıdır. Düşük sebze ve meyve tüketimi; gastrointestinal kanser (%19), iskemik kalp hastalıkları (%31), inme (%11), kardiyovasküler hastalıklar (%85), kansere (%15) yol açmaktadır. Ramazanda oruç tutanlarda su kaybı olduğu için meyve suları iyi bir seçenek olabilir. Meyve suları potasyum, folat ve vitamin C, SYMBOL 98 gibi antioksidan vitaminler dışında güçlü antioksidan etkinlik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenlerden zengindir. Bu özellikleri ile potansiyel antioksidan etkinlik gösterirler, bu nedenle bazı kanser türleri ile kalp ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucu etkilerinin olabileceği bildirilmektedir. Bu özellikler, sebze -meyve ve sularının Ramazan ayında ağırlıklı olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yer almasını sağlıyor. Günümüzde tarladan sofraya kadar olan besin zincirinin her halkasında besin güvenliği büyük önem taşıyor. Bilinçli bir tüketicinin, meyve suyu ve benzeri bir içecek satın alırken ürünün raf ömrüne bakması, güvenilir bir ambalajdan meyve suyu içtiğine emin olması gerekiyor."
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:48