Uzun süreli reflüsü olanlarda yutma borusu alt ucunda ''Barrett'' diye adlandırılan bir özel yara gelişmiş ise, işte bu durum kanser habercisidir ve cerrahi tedavi gerektirir. Böylelikle kanser gelişimi riski azaltılabilir.
Artık çok iyi biliyoruz ki; hangi nedenden olursa olsun mide kapsamının yukarıya yutma borusunun içine doğru fazla miktarda kaçması ve bu durumun uzun sürdüğü olguların yüzde 5 ila 15''inde Barrett dediğimiz durum gelişebilmektedir. Barrett denilen doku farklılaşması, yutma borusu alt ucundaki hücrelerin bağırsak tipi hücrelere dönüşümü demektir ve bu aslında sürekli tahriş olmaya karşı bir savunma mekanizmasıdır.
DAHA ÇOK ERKEKLERDE GÖRÜLÜR
Barrett her tedavi edilmemiş reflü hastasında oluşabilir, ancak sigara içiyor olmak, ileri yaş, şişmanlık, beyaz ırka mensup olmak, birinci derece akrabada Barrett veya yutma borusu alt ucu kanseri hikayesi olmak, çok eski reflü hastası ve erkek olmak, Barrett olasılığını arttıran durumlardır. Barrett genellikle 40 yaş civarı ortaya çıkar ve dolayısıyla daha gençlerde saptanırsa tedavisi daha ivedidir. Erkeklerde kadınlara oranla 2 misli fazla görünür. Barrett olan bir hastada anti-reflü ameliyatı sonrası tüm risk ortadan kalkar mI? Barrett''lı bir hastada tahrişi azaltmanın yolu tabii ki anti-reflü cerrahidir ve bu sayede Barrett''ın daha da ileri evrelere gidişi önlenebilmektedir. Ancak her türlü önleme karşın bazı hastalarda kanser gelişimi yine de olasıdır. Bu nedenle Barrett''lı bir hastanın anti-reflü cerrahisinden sonra bile belli aralıklarla endoskopik takibi elden bırakılmamalıdır.
(takvim)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:35