Gündem
  • 20.5.2024 09:56

Reisi'nin enkazını bulan Akıncı görevin tamamlandığını dev bir Ay yıldız çizerek gösterdi

AKINCI İHA TÜRK BAYRAĞI ÇİZDİ: GÖREV TAMAM 

İran cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı dahil 9 üst düzey İranlı yetkilinin içinde bulunduğu helikopter kazasının ardından arama-kurtarma çalışmalarına destek vermesi için bölgeye intikal ettirilen AKINCI yurda geri döndü.

Helikopter enkazını üzerinde bulunan ısıya duyarlı kameralarla tespit eden AKINCI, dönüş yolunda Van Gölü üzerinde Türk bayrağı çizerek görev yerine ulaştı.

Son dakika... İranlı yetkili: Reisi ve Dışişleri Bakanı hayatını kaybetti Enkazı Akıncı İHA buldu

İBRAHİM REİSİ KİMDİR?

İslam Cumhuriyeti’nin son cumhurbaşkanı Reisi 2021’de göreve geldi. Rejime sıkı sıkıya bağlı bir isim olan Reisi, 2017'de cumhurbaşkanlığı seçimlerini rakibi Hasan Ruhani karşısında kaybetti.

63 yaşındaki Reisi, dini lider Ali Hamaney'in halefi olarak görülüyor. Reisi, İran'ın dini açıdan önemli şehirlerinden biri olan Meşhed'de büyüdü.

Dini bir eğitim alan Reisi'nin ailesi de muhafazakar. İran'ın sosyal ve ekonomik anlamda çok sayıda değişiklikten geçtiği yıllarda yetişen Reisi, İslam Devrimi’nde aktif bir rol aldı.

1979'daki devrimin ardından farklı bölgelerde savcı olarak görev yaptıktan sonra 1985 yılında savcı yardımcısı olarak başkent Tahran'a atandı.

İran siyasetindeki muhafazakar ve katı kesimleri temsil eden 63 yaşındaki Reisi, yaklaşık üç yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı yaptı ve gelecek yıl yeniden seçilmek için yarışması bekleniyordu. Eski bir baş yargıç olan Reisi, İran'ın 85 yaşındaki dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in potansiyel halefi olarak görülüyordu.

Reisi, 1990-1995 yıllarında Tahran Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atandı. 2016 yılında ise ülkenin en büyük hayır kurumunun başına getirilerek milyarlarca doların yönetiminden sorumlu oldu.

2019'da yargı erkinin başına getirildi. İbrahim Reisi, 2021 seçiminde ilk turda Cumhurbaşkanlığı görevi için yeterli oyu aldı.

DAHA ÖNCE 2 HELİKOPTER KAZASI YAŞANDI

İranlı liderler daha önce de helikopter kazaları yaşadı. İran'ın eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı taşıyan helikopter de 2013 yılında zorunlu iniş yapmıştı.

1980 yılında İran İslam Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Bani Sadır da benzer bir kazadan kurtuldu.

 

Güncellenme Tarihi : 20.5.2024 22:00

İLGİLİ HABERLER