Gündem
  • 2.11.2016 12:47

Reuters Türkiye sınırından bu fotoğrafı geçti

Türkiye-Suriye sınırına örülen dev beton duvar bitmek üzere, askerler Alman K9 köpekleriyle nöbet tutuyor.

Reuters haber ajansı, 911 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırının yaklaşık üçte birlik bölümüne inşa edilen beton duvarın fotoğraflarını dünyaya geçti.

Sınırın sıfır noktasındaki Hatay'ın Beşaslan köyünde üç metre yüksekliğindeki yedi tonluk beton bloklar örülüyor. Reuters foto muhabiri Ümit Bektaş'ın çektiği karelerde, Alman K9 köpeğiyle nöbet tutan askerler ve devriye gezen zırhlı araçlar dikkat çekiyor.

Dev duvar Hatay sınırları içinde büyük oranda tamamlanmış ama inşaası süren yerler de var. Suriye'de sürmekte olan çatışmaların başladığı 2011 yılına oranla kıyaslandığında sınırdan illegal geçişler özellikle duvarın yapıldığı bölgelerde ciddi düşüş göstermiş.
Duvarın üstünden atlayarak geçmek isteyenler de dahil olmak üzere halen Kaçak geçiş girişiminde bulunanlar yok değil. Peki kimler kaçak geçiş yapıyor?

Birinci grup Türkiye'ye yasal yollardan girip kayıt yaptırmamış, geçici kimlik belgesi olmayan Suriyeli sığınmacılar. Göç İdaresi'nden alınmış bir belgeleri olmadığı için resmi sınır kapılarını kullanıp legal geçiş yapamayan insanlar kaçak olarak sınırı aşmaya çalışıyor.
İkinci grup ise kaçakçılar. Geçmişte katırlar ve hatta araçlarla Suriye'den Türkiye'ye kaçak mazot getirenler, duvarla birlikte işlerinden olmuş durumda. İnsan geçişi halen kısmı olarak sürse de araç geçişi tamamen bitmiş durumda.

Güncellenme Tarihi : 2.11.2016 12:57

İLGİLİ HABERLER